Αναμονή για το κείμενο συμπερασμάτων των πολιτικών αρχηγών – Αποχώρησε το ΚΚΕ

Αναμονή για το κείμενο συμπερασμάτων των πολιτικών αρχηγών – Αποχώρησε το ΚΚΕ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Για σύγκλιση σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών κάνουν λόγο πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Κεκλεισμένων των θυρών συνεχίζεται στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η οποία ξεκίνησε 10 λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι, με θέμα συζήτησης το κρίσιμη ζήτημα του προσφυγικού.

Περίπου στις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευή τους και την την κοινωμική τους ένταξη.

Κατά τίς ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενω κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Ο Λεβέντης ήθελε …οικουμενική

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία, αλλά καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ξεκαθάρισε πως δεν θα υπογράψει κοινό ανακοινωθέν. «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικα.

Αποχώρηση Κουτσούμπα με καρφιά για τον Λεβέντη

Η Γεννηματά ζήτησε εξηγήσεις για δηλώσεις υπουργών

Να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν ότι είπε η κ. Γεννηματά ενώ επεσήμανε κατά τους ίδιους παράγοντες:« Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδω οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλλλεγγύη;». Και τόνισε, υποστηρίζουν οι ιδιοι παράγοντες, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορόυν και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίηση κατ ελάχιστον».

Διαβάστε ακόμη: Το υπόμνημα εννέα σημείων που κατέθεσε το ΚΚΕ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τι προηγήθηκε

Πρώτος προσήλθε στο συμβούλιο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λίγα λεπτά πριν από τις 12.00 το μεσημέρι, και ακολούθησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τελευταίος ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στις 12.05 εισήλθε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολούθησαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες και έκλεισαν οι θύρες της αιθούσης, δίνοντας και το έναυσμα για την κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  φθάνει στην συνεδρίαση  του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φθάνει στην συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Φακέλους παρέδωσε ο πρωθυπουργός

Φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του, παρέδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται μία σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Με δέσμη έξι προτάσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη σύσκεψη με τη δέσμη έξι προτάσεων της Ν.Δ., βασικός πυρήνας των οποίων είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο προσφυγικό.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πάνος Καμμένος αντάλλαξαν θερμή χειραψία:

Χρόνια πολλά Κυριάκο!” είπε σε θερμό κλίμα ο υπουργός Αμυνας, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ γιορτάζει τα γενέθλιά του.

Ο Πάνος Καμμένος χαιρετήθηκε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη στον οποίο εξομολογήθηκε ότι έχασε 19 κιλά!

Ο  πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (Δ) , ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (2Δ)  χαιρετα τον  πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη (Α) πριν την συνεδρίαση  του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (Δ) , ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (2Δ) χαιρετα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη (Α) πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα ζητήσει η Γεννηματά

Τη θέση της να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει το οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα, αναμένεται να θέσει η Φώφη Γεννηματά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο, ήδη, ξεκίνησε, αναφέρουν πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στη βάση της διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης στο προσφυγικό. Εκτιμά ότι εθνική γραμμή μπορεί να διαμορφωθεί για την άμεση εφαρμογή και εξειδίκευση του προγράμματος μετεγκετάστασης με δίκαιη και αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννηματά φθάνει στην συνεδρίαση  του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννηματά φθάνει στην συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό

Ζητούμενο η κοινή γραμμή

H κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν με νόημα πως «θέλουμε να συνεννοηθούμε και όχι να κονταροχτυπηθούμε σ’ αυτή τη συνεδρίαση», προσδοκώντας ότι θα ήταν καλό να υπάρξει, στο τέλος, ένα γραπτό κοινό ανακοινωθέν με το μίνιμουμ της συναίνεσης.

Συνολικά 4 είναι τα ζητήματα στα οποία στοχεύει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και θα τεθούν προς συζήτηση στα άλλα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με το news247.gr:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού:

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

2) Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από την ελληνική πλευρά στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγών από τα κράτη μέλη. Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίσουν πόσοι πρόσφυγες θα πάνε σε κάθε χώρα και πότε. Αυτό θα γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, αλλά και τις υποδομές της κάθε χώρας.

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 εξηγώντας πως από τους 160.000 πρόσφυγες που πρέπει να μετεγκατασταθούν η Γερμανία, βάση την αναλογική κατανομή, θα έπρεπε να πάρει το 18% του προσφυγικού πληθυσμού, η Αυστρία 2,4% και η Ελλάδα μόλις 1,63%.

Οι συγκεκριμένη «αριθμητική» αναμένεται να είναι ένα «όπλο» στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όπως τόνιζε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «ο καθένας κάνεις ό,τι θέλει και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

3) Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.