Κορέα: Ανοίγει ξανά το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ

Κορέα: Ανοίγει ξανά το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ

Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ έφτασαν σε συμφωνία τέσσερις μήνες μετά την κρίση στην περιοχή.

Οι κυβερνήσεις της Νότιας και της Βόρειας Κορέας συμφώνησαν να επαναλειτουργήσει το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ. Η λειτουργία του είχε ανασταλεί τον Απρίλιο εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, ενώ η ημερομηνία επανέναρξης του δεν έχει διευκρινιστεί.

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην αποτροπή μίας νέας διακοπής της λειτουργίας του. Το Κεσόνγκ αποτελεί πηγή συναλλάγματος για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και φθηνών εργατικών χεριών για τη Νότια Κορέα.

Τον Απρίλιο η Πιονγκγιάνγκ είχε αποσύρει τους 53.000 εργαζόμενούς της από τις μονάδες οι οποίες λειτουργούν στο Πάρκο αυτό, στο αποκορύφωμα της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές – όταν η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Νότια Κορέα. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες επιρρίπτοντας η μια στην άλλη την ευθύνη για το κλείσιμο του βιομηχανικού πάρκου.

Τύποις, η Βόρεια και η Νότια Κορέα συνεχίζουν να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς η ένοπλη σύρραξη στην οποία είχαν εμπλακεί από το 1950 ως το 1953 τερματίστηκε όχι με μια συνθήκη ειρήνης, αλλά με μια απλή εκεχειρία.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία πέντε σημείων», ανέφερε σε μια συνέντευξη Τύπου στέλεχος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. «Η συμφωνία υπεγράφη από τον Κιμ Κι Γουνγκ και τον Παρκ Τσολ Σου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στην έβδομη συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών για το θέμα, έπειτα από την αποτυχία των προηγούμενων έξι γύρων διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμη: Επίδειξη δύναμης από τη Βόρεια Κορέα