Κορωνοϊός: Η Ελλάδα εισέρχεται στο 6ο κύμα

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα εισέρχεται στο 6ο κύμα
Travelers in cars and buses from all over Europe but mostly from Bulgaria, Romania, Poland and Serbia arrive at the Greek Bulgarian borders of Promahonas Kulata, entering Greece for holidays. Greece lifted the travel ban since July 1 and relaunched the tourism season. Long queues up to 10KM were formed the previous days due to the check of the Passenger Locator Form to each individual, a new required document to enter Greece for all the arriving people and the increased Covid-19 Coronavirus tests that are applied to most of the arriving cars, based on a special algorithm. Greece increased the testing capacity with the health crew of the National Public Health Organization EODY at the land borders. July 5, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Σχεδόν 50% αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός το οποία προβληματίζει τους ειδικούς. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σημαντικά και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν αυξηθεί κατά 60%! Με βάση αυτή την πορεία, άμεσα τα νέα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 ημερησίως.

Το 6ο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ και η Ελλάδα αναμένεται να το βιώσει σχετικά έντονα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ πριν μια εβδομάδα κατά μέσο όρο είχαμε λιγότερα από 4300 νέα κρούσματα ημερησίως, αυτά εκτοξεύτηκαν στα 6.400. Μάλιστα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά αφορούν τις επίσημες καταγραφές.

Να επισημάνουμε ότι υπήρξε μια αύξηση των τεστ της τάξης του 6%. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι περισσότερα άτομα προχώρησαν σε τεστ καθώς είχαν συμπτώματα.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη έχουμε ήδη ένα νέο κύμα κορονοϊού το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες 10 ημέρες τουλάχιστον και αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη”.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής τόνισε ότι “μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων”. Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτή την στιγμή δεν κάνουμε ως κοινωνία τίποτα καταγγέλλοντας τη χαλάρωση των μέτρων σε εστιατόρια και χώρους όπου υπάρχει πολύς συνωστισμός”.

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό στις κατασκηνώσεις επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκες: “Καλό θα είναι, με δεδομένη την πολύ μεγάλη διαφυγή ανοσίας της Όμικρον 4 και Όμικρον 5, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με 1 – 2 σελφ τεστ την εβδομάδα πριν να πάνε στις κατασκηνώσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως λάθος τη μείωση των τεστ αυτοδιάγνωσης και rapid test στην κοινωνία. “Το να μειώνουμε τα τεστ είναι σα να πυροβολούμε τα πόδια μας”, δήλωσε.

Επίσης σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συστημική αύξηση και την έλευση της ταλάντωσης των Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής επισήμανε πως εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48%, αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με Covid-19 κατά 41%.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι η έξαρση των τελευταίων ημερών που παρατηρείται, οφείλεται στο ότι έχουμε χαλαρώσει και στο ότι συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στις διακοπές

Ο καθηγητής σημείωσε ότι “εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση, η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε χαλαρώσει και ότι στο δυναμικό των επαφών μας συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στις διακοπές. Υπάρχουν δυνατότητες επαφών που δεν υπάρχει η κατάλληλη προφύλαξη, οι οποίες οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα”, μιλώντας εκπομπή στο MEGA.

“Για τα στελέχη Ο4 και Ο5, ο κ. Τζανάκης είπε πως έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον. Διαπιστώνεται δε μια εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

“Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται, λόγω του ότι δεν πάνε να το δηλώσουν όσοι έχουν νοσήσει. Βέβαια, εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Ο2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα”, πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: News247.gr