Κοσμήματα με ψυχή ελληνική

Κοσμήματα με ψυχή ελληνική

Η Βούλα Καραμπατζάκη δημιουργεί με έμπνευση την παράδοση και τη μαγεία των μύθων της Ελλάδας.

Η Βούλα Καραμπατζάκη εμπνέεται και δημιουργεί μοναδικά κοσμήματα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί. Δημιουργεί κοσμήματα γεμάτα ελληνική ψυχή, παράδοση και μαγεία… Και έχει ήδη μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της.

Η δημιουργία «The Set of Medea» βραβεύτηκε με τον πρώτο έπαινο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό κοσμήματος «Χρυσός-Ασήμι 2003» κι αν αναρωτιέστε που είναι τώρα, να σας πούμε. Τόσο το κόσμημα «The Set of Medea» όσο και το «The Glance of Pithia» βρίσκονται πλέον στην ιδιωτική συλλογή του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή Romeo Gigli. Ο οποίος όχι μόνο τα ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά αλλά αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει συγχαρητήρια στην δημιουργό τους.

Η Βούλα Καραμπατζάκη μιλάει αποκλειστικά στο FortuneGreece.com

Φωτογραφία: Τάκης Διαμαντόπουλος
Φωτογραφία: Τάκης Διαμαντόπουλος
Φωτογραφία: Τάκης Διαμαντόπουλος

Πότε και πως άρχισες να ασχολείσαι με το κόσμημα;
Tο κόσμημα  δεν το επέλεξα εγώ, με επέλεξε αυτό. Ήταν το πεπρωμένο μου να ασχοληθώ με το εικαστικό κόσμημα. Από τότε που γεννήθηκα, κάθε καλό και κάθε κακό που μου έχει συμβεί  με σπρώχνει στον δρόμο αυτό.

Είναι κάτι το οποίο έχεις σπουδάσει;
Σπούδασα αργυροχρυσοχοΐα και σχέδιο κοσμήματος, δίπλα σε δυο εκπληκτικούς δασκάλους που αξίζει να αναφερθώ ονομαστικά σε αυτούς. Στη κατασκευή  κοσμήματος με τον Μάνο Παναγιώτου και στο σχέδιο κοσμήματος με την Σοφία Ζαράρη. Τους αναφέρω γιατί πιστεύω ότι την διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι οι οποίοι σε εμπνέουν και σου δείχνουν έναν δρόμο.

Πόσο καιρό προωθείς εμπορικά την δουλειά σου;
Τη δουλειά  μου την προωθώ αργά και σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια. Επιλέγω με μεγάλη προσοχή τους συνεργάτες μου και τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα κοσμήματα μου.

 Διαβάστε ακόμη: Ώρα Ελβετίας

Υπήρξε κάποια στιγμή που θεωρείς ότι έκανες ένα breakthrough στον κόσμο του κοσμήματος;
Η στιγμή αυτή ήταν όταν ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον οίκο KESSARIS.

Σε ποια σημεία έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί οι δουλειές σου;
Οι συλλογές μου έχουν παρουσιαστεί κυρίως σε γκαλερί στην Αθήνα,  και σε καταστήματα του οίκου KESSARIS. Πριν από ενάμισι χρόνο ξεκίνησε η συνεργασία μου με την El.Marneri galerie η οποία είναι από τις πιο καταξιωμένες γκαλερί στην Ελλάδα για το εικαστικό κόσμημα. Αυτή την περίοδο ετοιμάζω μια συλλογή κοσμημάτων για την συμμετοχή μου στην ομαδική  έκθεση με θέμα την «Σιωπή» που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για να δημιουργείς και γιατί;
Ένα από τα  πιο αγαπημένα μου υλικά είναι το νήμα. Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου από πολύ μικρή ηλικία, έχω έντονες εικόνες και μυρωδιές από κεντήματα και υφαντά. Εξάλλου από πολύ μικρή ηλικία κεντούσα. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θυμάμαι ότι όλες οι γυναίκες της γειτονιάς, εκείνη την εποχή, καθόντουσαν έξω στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας και διασκέδαζαν με το να λένε ιστορίες, να σιγοτραγουδούν και τα χέρια τους να πλέκουν και να κεντούν σχεδόν από μόνα τους και ασταμάτητα. Εγώ είχα από την μητέρα μου το ελεύθερο να παίξω με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς μόνο όταν θα τελείωνα με το «κέντημα» μου.

Επίσης μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο αργαλειός της γιαγιά μου στο χωριό που ήταν μια μαγεία για μένα τότε σαν παιδί να βλέπω την γιαγιά στον αργαλειό της να υφαίνει. Όταν, στο δωμάτιο που βρισκόταν ο αργαλειός, έβλεπα γύρω μου όλα αυτά τα νήματα με τα έντονα χρώματα, τα εντυπωσιακά σχέδια και άκουγα τον ήχο του αργαλειού μεταφερόμουν σε μια άλλη πραγματικότητα.

Οπότε το νήμα ήταν για μένα ένα πολύ έντονο βίωμα στην παιδική μου ηλικία και επιπλέον αισθάνθηκα να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε μένα στη μητέρα μου, στη γιαγιά μου την προγιαγιά μου και σε όλες τις άλλες γυναίκες που προηγήθηκαν και ασκούσαν τις τέχνες αυτές της κεντητικής και της υφαντικής.   Επιπλέον για τους παραπάνω λόγους χρησιμοποιώ πολύ και συνθέτω μαζί με άλλες τεχνικές, την κεντητική και την υφαντική τέχνη στα κοσμήματα μου.

Bracelet from the collection The Treasure of Aphrodite 3
Βραχιόλι από τη συλλογή “The Treasure of Aphrodite”

Διαβάστε ακόμη: Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο σύμφωνα με το TripAdvisor;

Από τη στιγμή που είδες το κόσμημα επαγγελματικά υπήρξε κάποια σκληρή απόφαση που χρειάστηκε να πάρεις; Ποια ήταν αυτή και γιατί ήταν σκληρή για σένα;
Σε μια εποχή που όλα είναι τόσο βιομηχανοποιημένα και στείρα το να επιλέγει κάποιος να δημιουργεί χειροποίητα και μοναδικά κομμάτια δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Αυτό έχει να κάνει με μια συνεχή επίπονη και επίμονη προσωπική αναζήτηση νέων μεθόδων και τεχνικών μέσα σε ένα σύστημα το οποίο δεν ενθαρρύνει τέτοιου είδους προσπάθειες. Η «σκληρή» απόφαση που πήρα για μένα την στιγμή που επέλεξα να μείνω στον χώρο του κοσμήματος ήταν και είναι το να παραμείνω πιστή στον δικό μου τρόπο σκέψης και δημιουργίας.

Αν ξεχώριζες την καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σου ποια θα έλεγες ότι είναι και γιατί;
Η καλύτερη στιγμή της επαγγελματικής μου πορείας ήταν όταν ο κατεξοχήν  ειδήμων του χώρου, Κωνσταντίνος Κέσσαρης, είδε την δουλειά μου. Έπιασε τελείως αυθόρμητα ένα κόσμημα μου και το ακούμπησε στο στήθος του.

Τι θεωρείς ότι κάνει ένα κόσμημα πολύτιμο;
Το τι είναι αυτό που κάνει ένα κόσμημα πολύτιμο είναι κάτι που με προβλημάτισε πολύ κυρίως στο ξεκίνημα μου. Όπως τι είναι αυτό που δίνει την αξία σε ένα κόσμημα, είναι απλά και μόνο τα υλικά του ή μήπως κάτι άλλο;

Τα οικονομικά μου στο ξεκίνημα μου δεν μου επέτρεπαν να δουλέψω με πολύτιμα υλικά και αυτό ήταν το στοίχημα με τον εαυτό μου πώς να φτιάξω κοσμήματα που να μπορούν αισθητικά να σταθούν αντάξια δίπλα σε κοσμήματα με πολύτιμους λίθους και μέταλλα. Αυτή η εμπειρία με έμαθε ότι πολύτιμο δεν είναι κάτι που έχει να κάνει μόνο με τα υλικά. Πολύτιμο κόσμημα για μένα είναι αυτό που είναι υψηλής αισθητικής αξίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι για μένα ακόμη και ένα «κουρελάκι από νήματα».

Θεωρείς ότι τα κοσμήματα κουβαλούν πάντα ένα κομμάτι της ενέργειας του δημιουργού τους;
Πιστεύω ότι το συναίσθημα που μεταφέρει ο δημιουργός στα κοσμήματα του είναι σημαντικό γιατί αυτό, σε μεγάλο βαθμό, είναι που θα χαρακτηρίσει τη δουλειά του. Ναι, πιστεύω ότι τα κοσμήματα κουβαλούν ένα κομμάτι ενέργειας του δημιουργού τους. Άνθρωποι είμαστε και σαφώς σε ότι κάνουμε βάζουμε την ενεργεία μας  και αυτό είναι κάτι που αντανακλάται. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει όχι μόνο για τους καλλιτέχνες αλλά για τον κάθε άνθρωπο που αγαπάει την δουλειά του και επιλέγει να την κάνει με ευχαρίστηση.

Ποια είναι η γυναίκα που σκέφτεσαι όταν δημιουργείς κοσμήματα;
Όταν δημιουργώ κοσμήματα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μου αρέσουν και να είναι κοσμήματα τα οποία θα θέλω να τα φορέσω. Εξάλλου πως  θέλω να φορέσει μια άλλη γυναίκα τα κοσμήματα μου όταν δεν αρέσουν  σε μένα;

Ring 2, from the collection The Treasure of Aphrodite
Δαχτυλίδι από τη συλλογή “The Treasure of Aphrodite”

Διαβάστε ακόμη: Επτά ρολόγια ακριβότερα από ένα supercar

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλεις να κατακτήσεις στο μέλλον;
Θέλω να μαθαίνω και να εξελίσσομαι συνεχώς ως καλλιτέχνης και εννοείται ως άνθρωπος. Να συνεχίσω να δημιουργώ κοσμήματα ανακαλύπτοντας νέες μεθόδους και τεχνικές και να έχω συνεργασίες πολύτιμες όπως αυτή η καινούργια συνεργασία που έχω φέτος με την διεθνώς καταξιωμένη εικαστικό Λουκία Ρίτσαρντς.

Βλέπεις το εξωτερικό στα πλάνα σου;
Η συνεργασία μου με την Λουκία Ρίτσαρντς, μου άνοιξε τον δρόμο για το εξωτερικό. Στο πρόγραμμα είναι η συμμετοχή μου σε δυο εκθέσεις εικαστικού κοσμήματος στη Γερμανία. Το θέμα της έκθεσης είναι  «Μύθοι – Mythen», την Ιδέα/Επιμέλεια έχει η  Λουκία Ρίτσαρντς,  σε συνεργασία με φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας και στόχο έχει την προβολή μίας πανάρχαιας ελληνικής τέχνης και της σύγχρονης δημιουργίας, στην Γερμανία.

Η έκθεση «Μύθοι – Mythen» θα ξεκινήσει  στο Βερολίνο στις 11 Δεκεμβρίου 2013, στον εικαστικό χώρο FunckRaum. Και θα συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στο Αμβούργο στον χώρο τέχνης hinterconti.

Που βρίσκει κανείς τα κοσμήματά σου και σε τιμές κυμαίνονται;
Αυτή την περίοδο κοσμήματα μου βρίσκονται στην El.Marneri galerie. Όσον αφορά το κόστος των κοσμημάτων μου, κάποιος πρέπει να απευθυνθεί στην γκαλερί για να ενημερωθεί. Η κοστολόγηση τους γίνετε ανάλογα με την σύλληψη της ιδέας, την μοναδικότητα του κάθε σχεδίου, τη δυσκολία και την πρωτοτυπία της τεχνικής, το κόστος των υλικών, των ωρών εργασίας (τα περισσότερα κοσμήματα μου χρειάζονται τουλάχιστον από 2 μέρες έως και ένα μήνα εργασίας) και άλλα πολλά.

Τα κοσμήματά σου είναι παιδιά σου; Πως νιώθεις όταν τα αποχωρίζεσαι; Περιέγραψε μου το συναίσθημα όταν πουλάς ένα κόσμημα. Όταν το βλέπεις φορεμένο.
Τα κοσμήματα μου δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα πω παιδιά μου. Όμως σίγουρα είναι κομμάτι από την ψυχή μου. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν βλέπω μια γυναίκα να τα φοράει. Ή την λάμψη και την χαρά που έχουν στα μάτια τους οι άντρες όταν τα κοιτάνε.  Όταν έρθει λοιπόν η ώρα να τα αποχωριστώ είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα που νοιώθω… Όμως ο σκοπός τους είναι αυτός, να βρουν τον δρόμο τους χαρίζοντας ομορφιά και αγάπη.

1/9
The Soul of Afrodites
The Set of Medea
The Offer of Kalipso
The Necklace of Europe
The glance of Pithia
The Filter of Kirkis
Δαχτυλίδι από τη συλλογή “The Treasure of Aphrodite”
Pandoras Flame
The Tiara of Ariadne