Κώστας Μπακογιάννης στο Network: «Είμαστε σε πόλεμο με την κλιματική κρίση»

Κώστας Μπακογιάννης στο Network: «Είμαστε σε πόλεμο με την κλιματική κρίση»
Από τον «Μεγάλο Περίπατο», μέχρι και τις προσωπικές πολιτικές του βλέψεις, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν δίστασε να μιλήσει για όλα στο live meetup του Fortune Greece Network.

Στο πλαίσιο του Fortune Greece Network, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Άτρακτος, διεξήχθη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση για την Επιχειρηματικότητα και τις Βιώσιμες Πόλεις, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Κατά τη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «είμαστε σε πόλεμο» με την κλιματική κρίση και έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Όπως πρόσθεσε, δεν πρόκειται για τον πόλεμο του μέλλοντος, αλλά για το τώρα, το σήμερα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, αυτό πρώτα απ’ όλα σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα μας και να «κλιματικοποιήσουμε» όλες μας τις αποφάσεις. «Ως Δήμος Αθηναίων, από την πρώτη ημέρα, έχουμε θέσει μια ρήτρα κλίματος για οτιδήποτε κάνουμε. Στην “καρδιά” της πολιτικής μας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Από τα pocket parks και τα νέα ψυχρά υλικά στα πεζοδρόμια, μέχρι τα μεγάλα έργα, όπως το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το οποίο θα περιβάλλεται από ένα πάρκο 215 στρεμμάτων», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα. Επεσήμανε ότι για πολλά χρόνια έχουμε κάνει τις λάθος επιλογές σε αυτήν την πόλη και τώρα «έρχεται ο λογαριασμός», τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν αποτελεί άλλοθι. «Καθαριότητα δεν είναι απλώς το να αδειάζει ή να πλένεται ο κάδος. Είναι η ανακύκλωση. Εμείς επιμένουμε με τους μπλε, τους καφέ, τους υπόγειους κάδους. Αντίστοιχα, τα φώτα led είναι τρομερή οικονομία χρημάτων -γι’ αυτό κατορθώσαμε να μειώσουμε τα τέλη- πετυχαίνοντας τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας». Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι σε αυτό το κομμάτι, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες: «Έχουμε ψηφιοποιήσει το 100% των υπηρεσιών του δήμου», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

«Η αρμοδιότητα να συνοδεύει την ευθύνη»

Σε ερώτηση της Αναστασίας Παρετζόγλου σχετικά με το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων, με αφορμή την ανάληψη ευθυνών για τις φυσικές καταστροφές, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι παρατηρείται και επικρατεί μία σύγχυση πολλαπλών και αλληλεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων. «Δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, αλλά συνειδητή επιλογή του πολιτικού συστήματος. Εάν έχουμε ένα μείγμα από ανευθυνο-υπεύθυνους, κανείς μας στο τέλος δεν θα λάβει την ευθύνη. Η πραγματικότητα είναι ότι στο τέλος και δικαίως, ο κόσμος αντιδρά και εμείς οι ίδιοι δίνουμε τροφή στους αντισυστημικούς, ακραίους λαϊκιστές», σημείωσε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε επιτέλους τις αρμοδιότητες και να ξεκαθαρίσουμε ότι η αρμοδιότητα θα συνοδεύει την ευθύνη». Σχετικά με το εάν βλέπει «φως στο τούνελ», ο δήμαρχος διερωτήθηκε «εάν όχι τώρα, πότε» και υποστήριξε ότι το θέμα είναι θεσμικό, ενώ δήλωσε υπερήφανος για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Ο «Μεγάλος Περίπατος»

Όσον αφορά στον «Μεγάλο Περίπατο», ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης: «Πλατιά πεζοδρόμια, πράσινο, ψυχρά υλικά, ράμπες και οδεύσεις για τυφλούς. Είναι ένα ακόμα βήμα προς μία ευρωπαϊκή πόλη». Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίησή του. «Έχω αναλάβει την ευθύνη, έχω κάνει και δημόσια την αυτοκριτική μου. Το κάθε λεπτό καθυστέρησης, το έχουμε συζητήσει για ώρες στο Δημαρχείο, γιατί δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αφήσουμε το πάθημα να μη γίνει μάθημα». Αναφορικά με την προμελέτη του Ιδρύματος Ωνάση, που προέβλεπε πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και της Πατησίων έως το Αρχαιολογικό Μουσείο, υποστήριξε ότι δε λάμβανε υπόψη την πραγματικότητα της πόλης.

Το όραμα για το μέλλον

«Μία σύγχρονη, φιλελεύθερη, δυναμική, ευρωπαϊκή μητρόπολη». Αυτό είναι το όραμα του κ. Μπακογιάννη για την επόμενη 5ετία. «Να μην είμαστε υπερήφανοι μόνο για το αρχαίο μεγαλείο μας, αλλά και για τους σύγχρονους εαυτούς μας. Για μία Αθήνα, η οποία πρωτοπορεί», τόνισε χαρακτηριστικά.Κατά τη διάρκεια του QnA που ακολούθησε, ο κ. Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να «υιοθετήσει την πόλη», μέσω και του αντίστοιχου προγράμματος και να έλθει σε διάλογο με τη δημοτική αρχή.

«Η λογική της σκάλας δεν με εκφράζει»

Αναφορά με τις προσωπικές πολιτικές του βλέψεις, έπειτα από ερωτήση του κοινού του Fortune Greece Network, ο δήμαρχος Αθηναίων αρχικά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα έπρεπε να υπάρχει όριο θητειών για όλους, κατά το αμερικανικό προεδρικό μοντέλο. «Να έρθει η στιγμή, που θα τραβάμε μία γραμμή και θα λέμε …ας περάσει ο επόμενος». Έπειτα σημείωσε ότι η «λογική της σκάλας» μέσω της αυτοδιοίκησης για την κεντρική πολιτική σκηνή, δεν τον εκφράζει. «Δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, με τρέφει και με γεμίζει, γιατί η αυτοδιοίκηση είναι το απτό, το μετρήσιμο, το ορατό αποτέλεσμα».

*Για να δείτε όλη τη συζήτηση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions

Περισσότερα θέματα από το Fortune Greece Network: