Κωτσόβολος: Ισχυρά μεγέθη, επέκταση στην Κύπρο και επενδύσεις για το μέλλον

Κωτσόβολος: Ισχυρά μεγέθη, επέκταση στην Κύπρο και επενδύσεις για το μέλλον
Αύξηση πωλήσεων 7,6% το 2020-2021 - Αύξηση επενδύσεων 20% φέτος, με είσοδο στην κυπριακή αγορά και στόχο την ενίσχυση των πωλήσεων στα εναλλακτικά κανάλια.  

Με αύξηση πωλήσεων 7,6%, επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ το 2021 και με είσοδο στην κυπριακή αγορά με δύο φυσικά καταστήματα, ηλεκτρονικό κατάστημα και τηλεφωνικό κέντρο, η Κωτσόβολος δίνει το παρόν στο νέο πεδίο του ανταγωνισμού της μετά Covid-19 εποχής.

Για την τρέχουσα οικονομική χρήση προγραμματίζει αύξηση των επενδύσεών της κατά 20%, με ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις τεχνολογίας σε εννέα διαφορετικούς τομείς στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε στοχευμένες επενδύσεις σε ότι αφορά το δίκτυο καταστημάτων της, όπως νέα καταστήματα, μεταστεγάσεις και ανακαινίσεις.

Ο Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, ανακοίνωσε χθες τις οικονομικές επιδόσεις της Κωτσόβολος εν μέσω πανδημίας αλλά και την επέκτασή της στην κυπριακή αγορά, ανοίγοντας δύο φυσικά καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό στις αρχές Ιουλίου, με σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο και ηλεκτρονικό κατάστημα kotsovolos.cy.

Η εταιρεία είναι αποφασισμένη να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής αγοράς και στην εξέλιξη του σύγχρονου οmnichannel retailing της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, κατά την οποία ο βαθμός ευελιξίας και η ταχύτητα προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα αποτέλεσε το σημαντικότερο παράγοντα για την επιβίωση αλλά και την επιτυχία, η Κωτσόβολος κατάφερε να ανταποκριθεί σε υψηλό βαθμό ενισχύοντας για μία ακόμα χρονιά τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Προέβλεψε ότι το 2021 θα είναι μια πολύ επιτυχημένη χρονιά και μιλώντας για την τρέχουσα στρατηγική της εταιρείας είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητάς της, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στην αγορά για ενίσχυση των μεριδίων της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αύξηση των επενδύσεων το 2021 και η επέκταση στην Κύπρο, όπου στοχεύει τζίρο 50 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία.

Ταυτόχρονα προτεραιοποιεί τη μεταφορά 30-35% του τζίρου της στα εναλλακτικά κανάλια. Σημειώνεται ότι προ πανδημίας 88% του τζίρου γινόταν από το δίκτυο φυσικών καταστημάτων. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο η επισκεψιμότητα είναι 25% χαμηλότερα από πέρυσι στα καταστήματα ενώ στα εναλλακτικά κανάλια σημειώνεται αύξηση 30%. Τόνισε πάντως ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς ο πωλητής στο φυσικό κατάστημα φέρνει 8-10 μονάδες υψηλότερη κερδοφορία.

Οι επιδόσεις στη χρήση 2020-2021

Σχετικά με τις επιδόσεις της Κωτσόβολος για το οικονομικό έτος 2020-2021, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 579 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,6% ενώ η αύξηση πωλήσεων διαμορφώνεται σε 65% τα τελευταία 7 χρόνια.

Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 43,8 εκατ. ευρώ από 43,6 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20,9 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019-2020. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ από 11,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 114%, φτάνοντας τα 76,6 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στην κατηγορία Computing, σημειώθηκε αύξηση 33% οδηγούμενη κυρίως από την ανάγκη να υποστηριχθεί η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία, ενώ οι πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 32%, οδηγούμενες από τις πωλήσεις των smartphones αλλά και των tablets του προγράμματος “Ψηφιακή Μέριμνα”.

Με την επισκεψιμότητα στο kotsovolos.gr να φτάνει τις 90 εκατ. ευρώ επισκέψεις, οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος αυξήθηκαν 180%, ενώ οι πωλήσεις του τηλεφωνικού κέντρου, σημείωσαν αύξηση 221% σε ετήσια βάση.

Η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2020-2021, εντατικοποίησε σημαντικά τις επενδύσεις της στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων της, αλλά και στην εισαγωγή αυτοματισμών επόμενης γενιάς στην εφοδιαστική της αλυσίδα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας μέχρι και το “τελευταίο μίλι”. Με ευελιξία και μεγάλη ταχύτητα, η εταιρεία προσάρμοσε το επιχειρησιακό της μοντέλο, επενδύοντας σθεναρά σε έργα όπως ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος διανομής, εισάγοντας στον στόλο της τα Kvans για άμεσες παραδόσεις, ακόμα και εντός της ίδιας ημέρας, αλλά και στην προσθήκη καινοτόμων εργαλείων που προσφέρουν υψηλή εξυπηρέτηση και κορυφαία αγοραστική εμπειρία, ανεξαρτήτου του καναλιού επαφής που θα επιλέξει ο πελάτης. Η εταιρεία συνέχισε τις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες γύρω από το πρόγραμμα “Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια’’, εισάγοντας στην εξυπηρέτησή της και τη βίντεο κλήση στη Νοηματική Γλώσσα, με πιστοποιημένους Σύμβουλους Πωλήσεων.