«Κούρεμα» παλαιών καταναλωτικών έως 90% και από Alpha Bank

«Κούρεμα» παλαιών καταναλωτικών έως 90% και από Alpha Bank
ALPHA BANK, CENTRAL, ATHENS, MAR2007

Για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Σε διαγραφές και «κουρέματα» που κυμαίνονται από 70 έως και 90% της συνολικής οφειλής προχωρούν οι τράπεζες για δανειολήπτες, που έχουν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Την πρακτική του «κουρέματος» επιστρατεύουν η Alpha Bank στο πλαίσιο της πώλησης χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Venus», αλλά και η Eurobank για δάνεια 350 εκατ. ευρώ, μέσω επιστολών που έχουν αποστείλει οι δύο τράπεζες προς τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με τη Καθημερινή, η Alpha Bank έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ταχυδρόμησης των επιστολών προς τους 156.000 δανειολήπτες που έχουν οφειλές 2,5 δισ. ευρώ από κάρτες, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Η πρόσκληση προς τους δανειολήπτες προβλέπει διαγραφή της οφειλής έως και 90% και γίνεται λίγο πριν από την πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, για το οποίο την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκαν ήδη οι δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενα funds. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 240.000 δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης μπορεί να έχει οφειλές από δύο ή και τρία δάνεια.

Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, καθώς ο μέσος όρος της καθυστέρησης διαμορφώνεται στα 5 έως 7 χρόνια και η πλειονότητα των δανείων έχει δοθεί την περίοδο 2006 έως και το 2010. Συγκεκριμένα, το 57% των δανείων αυτών έχει δοθεί την πενταετία 2006-2010, ενώ σε ποσοστό 32% πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή πριν από το 2006. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό –και συγκεκριμένα το 11%– είναι δάνεια που χορηγήθηκαν μεσούσης της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2017.

Έρχονται ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες – Ποιοι θα ευνοηθούν

Η Eurobank «κουρεύει» δάνεια κατά 90%