KPMG – ESG & Compliance Conference: Πώς κρίνουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες με κριτήρια ESG;

KPMG – ESG & Compliance Conference: Πώς κρίνουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες με κριτήρια ESG;
Photo: pixabay.com
Τα κοινωνικά κριτήρια σύντομα θα συμπεριλαμβάνονται στην πιστοληπτική αξιολόγηση των πελατών που έχουν οι τράπεζες.

Η βιωσιμότητα του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος συζήτηθηκε σε πάνελ στο ESG & Compliance Conference της KPMG Ελλάδας που διεξάγεται στις 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Στη συζήτηση που διηύθυνε ο Γιάννης Καμίτσος, Director – Consulting της KPMG στην Ελλάδα, συμμετείχαν οι Ρεγγίνα Ασλάνογλου, Chief Transformation Officer της Attica Bank, Λίλιαν Γεωργοπούλου, Deputy Chief Listings Officer του ATHEX Group, Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας, Group ESG Coordinator της Alpha Bank και Παναγιώτης Παπαγεωγίου, Innovation Director της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως στην Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα εργαλεία για τη συγχρηματοδότηση καινοτόμων σχεδίων που πληρούν κριτήρια ESG. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πως οι δράσεις της Αναπτυξιακής βοηθούν τους επενδυτές να ζητήσουν χρηματοδότηση από τις άλλες τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να καθορίζεται το πλαίσιο χρηματοδότησης ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δανείου, ενώ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό για την Alpha Bank να δίνει κίνητρα σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Ο ίδιος είπε πως οι επιχειρήσεις που δεν κινούνται προς τη στρατηγική της βιώσιμης χρηματοδότησης κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στην αγορά, καθώς αυτή η αγορά αλλάζει και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων βοηθάει στην προσαρμογή των επιχειρήσεων.

Ακόμα, το στέλεχος της Alpha Bank έδωσε έμφαση στη σημασία που έχουν οι επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, όπως ένας αυτοκινητόδρομος ή ένα νοσοκομείο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές.

Η κ. Ασλάνογλου σημείωσε πως τον ρόλο των τραπεζών στις ΜμΕ της Ελλάδας, λέγοντας πως «θέλουμε να φροντίσουμε να μην μένει κανείς πίσω, να γνωρίζουν πότε πρέπει να χρηματοδοτηθούν για να κάνουν την ESG μετάβαση».  Αναφερόμενη στους κινδύνους που υπάρχουν από το μην προχωρήσει μια εταιρεία στη βιώσιμη χρηματοδότηση, η κ. Ασλάνογλου έκανε λόγο για μια σειρά ρίσκων, την απώλεια πελατείας, τη αδυναμία χρηματοδότησης κ.α.

Επιπλέον, είπε πως τα κοινωνικά κριτήρια σύντομα θα συμπεριλαμβάνονται στην πιστοληπτική αξιολόγηση των πελατών που έχουν οι τράπεζες.

Η κ. Γεωργοπούλου είπε πως για το ATHEX Group είναι σημαντική η καινοτόμια, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις του ομίλου με στόχο τη δημιουργία νέων επενδυτικών προϊόντων, για πιο «πράσινες» επενδύσεις.  Για τη διαφάνεια, η ίδια αναφέρθηκε στο εργαλείο ESG Data Portal που δημιουργήθηκε πρόσφατα, κάνοντας λόγο για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους επενδυτές.

Μιλώντας για την παροχή κινήτων και το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να υπάρχει, η κ. Γεωργοπούλου υποστήριξε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν και τα δύο, υπογραμμίζοντας πως σκοπός και των δύο πρέπει να είναι το εφαλτήριο για κάθε εταιρεία να πραγματοποιήσει αλλαγές προς το καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: