KPMG – ESG & Compliance Conference: Οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι ανακατατάξεις στην εταιρική βιωσιμότητα

KPMG – ESG & Compliance Conference: Οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι ανακατατάξεις στην εταιρική βιωσιμότητα
Πως επηρεάζει η ευρωπαϊκή οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) τις ελληνικές επιχειρήσεις στους στόχους τους.

Το πως επηρεάζει η ευρωπαϊκή οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) τις ελληνικές επιχειρήσεις στους στόχους τους για τη βιωσιμότητα τους τέθηκε επί τάπητος σε συζήτηση στο ESG & Compliance Conference της KPMG Ελλάδας, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Στη συζήτηση που διηύθυνε ο Τάσος Κυριακούλης, Partner, Audit της KPMG στην Ελλάδα, συμμετείχαν οι Άννα Βάσιλα, Head, Sustainability and Industry Affairs του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Αντώνης Μουντούρης, Director, HSE & Sustainable Development της HELLENiQ Energy, Σωτήρης Πάστρας, Sustainability & Corporate Responsibility Manager της Apivita, Ιωάννης Σιδέρης, Chief Sustainability Officer του Thrace Group και Ελένη Χριστογιάννη, ESG Manager του ομίλου Quest.

O κ. Μουντούρης είπε πως με την πάροδο των ετών οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας ενέταξαν στη στρατηγική τους τον όρο της βιωσιμότητας, με την HELLENiQ Energy να τον θέτει πολύ υψηλά εξαρχής.  Στάθηκε στο πως η εταιρεία έχει αρχίσει να μετρά το θέμα των εκπομπών αερίων στα συνολικά χρηματοοικονομικά της και το πόσο έχει αρχίσει να προσεγγίσει ταλέντα λαμβάνοντας υπόψιν τα κριτήρια ESG.

Ο κ. Σιδέρης σημείωσε πως κάθε εταιρεία πρέπει να εξετάσει όλα τα δεδομένα για το που έχει πραγματικό αντίκτυπο σχετικά με τη συμμόρφωση των όρων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία. Είπε ακόμα πως με το EU Taxonomy, τα τμήματα βιωσιμότητας και χρηματοοικονομικών δεδομένων αρχίζουν να συνεργάζονται.

«Τα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα αποκτούν πλέον βαρύτητα» τόνισε ο ίδιος.

Η κ. Βάσιλα υποστήριξε πως το κανονιστικό πλαίσιο για το ESG μπορεί να θέσει το framework για κάθε εταιρεία ώστε να εξετάζει τον αντίκτυπο των  δράσεων της, «σε ό,τι συμβάλει στη συνέχεια της εταιρείας, στο κοινωνικό, στο περιβαλλοντικό κομμάτι, με στόχο τη βιωσιμότητα».  Νομίζω πως πλέον το ρυθμιστικό πλάισιο μας καλεί όλους να συνεργαζόμαστε, πρόσθεσε η ίδια. «Ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων είναι να δημιουργήσουν ένα level playing field, για να μπορεί ο καθένας να βγάζει τα συμπεράσματα τα οποία χρειάζεται» δήλωσε η κ. Βάσιλα.

Από την πλευρά της, η κ. Χριστογιάννη είπε η οδηγία είναι ένα εργαλείο που ενισχύει τις επιχειρήσεις και χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση εντός των οργανισμών για την καλύτερη αφομίωση της οδηγίας. Ακόμα, αναφέρθηκε σε έρευνα για τη γνώμη των Ελλήνων καταναλωτών που διαπίστωνε δυσπιστία για τα κριτήρια ESG και το πως αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Πάστρας ανέφερε πως η Apivita εδώ και πολλά χρόνια δημοσιεύει μη χρηματοοικονομικές εκθέσεις, σε διαφορετικούς πυλώνες. Ακόμα, είπε πως ενόψει των σχετικών ελέγχων που θα καλούνται να υποβάλλουν οι ερωτήσεις στο πλάσιο της οδηγίας, αναμένει πως κάθε εταιρεία μπορεί να κερδίσει σημαντική προστιθέμενη αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: