KPMG – ESG & Compliance Conference: H αξιοποίηση των data από τις ελληνικές επιχειρήσεις

KPMG – ESG & Compliance Conference: H αξιοποίηση των data από τις ελληνικές επιχειρήσεις
Οι ελληνικές επιχειρήσεις ενσωματώνουν τα κριτήρια του ESG και την ανάλυση των data στην λειτουργία τους.

Το πως οι ελληνικές επιχειρήσεις ενσωματώνουν τα κριτήρια του ESG και την ανάλυση των data στην λειτουργία τους συζητήθηκε σε πάνελ στο ESG & Compliance Conference της KPMG Ελλάδας, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Τη σχετική συζήτηση διηύθυνε η Πόλλυ Ματράκη, Senior Manager, Consulting της KPMG στην Ελλάδα και συμμετείχαν οι Ράνια Ασσαριωτάκη, Director, Office of Sustainability – Public Affairs του The American College of Greece, Ρηνέτα Μήτση, Director, Group Corporate Affairs & Communication της Goody’s – Everest, Παντελής Σπαγής, Head of Sustainability της Sky Express, Μαρία Τζελέπη, Public Affairs, Communications and Sustainability Manager Greece, Malta, Cyprus της The Coca Cola Company και Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating & Transformation Officer της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η κ. Φερεντίνου είπε πως ειδικότερα στη σημερινή εποχή είναι μονόδρομος η συλλογή των δεδομένων μέσω του ESG για τον τραπεζικό κλάδο.

Ακόμα, ανέφερε πως οι τράπεζες αλλάζουν μοντέλα ανάλυσης κινδύνων, εκπαιδεύονται και αναβαθμίζονται. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της Παγκρήτιας, ανέφερε πως η τράπεζα έχει ξεκινήσει στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης να αναδεικνύει το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης, κυρίως προς όφελος των πελατών της.

Η κ. Μήτση είπε πως το ESG  έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στη διακυβέρνηση. Είναι μια διαρκής προσπάθεια και κάτι που όλοι πρέπει να ενσωματώσουμε στις κουλτούρες μας.

«Ό,τι αφορά το ESG δεν είναι κόστος, είναι επένδυση» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως στις περισσότερες αγορές η καινοτομία περνά μέσα από το sustainability.

Από την πλευρά της, η κ. Τζελέπη σημείωσε πως η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων είναι απαραίτητε σε κάθε λειτουργία των επιχειρήσεων. Ειδικά το ESG βοηθά τις εταιρείες για την καταγραφή την πορεία τους και στην ανάλυση των στόχων που έχουν θέσει.

«Στην Coca Cola χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για τη συλλογή και την ανάλυση των data. Είναι σημαντικό να υπάρχει η γνώση και η εξειδίκευση στο ανθρώπινο δυναμικό της κάθε εταιρείας. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τα data είναι η διαμόρφωση μια κουλτούρας εκμάθησης στους εργαζόμενους» πρόσθεσε.

Ακόμα και εάν απαιτούνται επενδύσεις για να μπει σε βιώσιμη τροχιά μια εταιρεία, έχει ένα σημαντικό return of investment, ικανοποιημένους εργαζόμενους και πελάτες, τόνισε η κ. Τζελέπη.

Η κ. Ασσαριωτάκη μίλησε για το πως η ανάλυση των data επηρεάζει τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και σημείωσε πως το American College λειτουργεί και σαν επιχείρηση σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Κι αυτό γιατί θεωρούμε πως δεν μπορούμε να διδάσκουμε στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν χωρίς εμείς να δίνουμε το παράδειγμα» σημείωσε

Δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση, είπε πως είναι σημαντικό να βρεθεί το εργαλείο αξιολόγησης για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Πρέπει να μιλάς στον καθένα τη δική του γλώσσα, στους γονείς, τους υπαλλήλους κλπ» είπε η κ. Ασσαριωτάκη. «Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, είναι δυναμική» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σπαγής αναφέρθηκε στο πως η Sky Express δραστηριοποιείται σε ένα έντονα ρυθμιζόμενο περιβάλλον, γεγονός που την καθιστά συνηθισμένη στο reporting των data. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, που συλλέγει και αναλύει τα δεδομένα, τονίζοντας πως χρειάζεται το ταλέντο και υπογραμμίζοντας το στοιχείο των ανθρώπων.

Επιπλέον, είπε ότι η Sky Express προτάσσει πάνω απ’ όλα το εάν κάνει κάτι κάλο, εάν προσφέρει κάτι θετικό στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: