Η Κριμαία παραδίδεται

Η Κριμαία παραδίδεται

Ουκρανοί στρατιώτες αποχωρούν από τις βάσεις της περιοχής – Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης.

Σχέδιο απόσυρσης των ουκρανικών στρατευμάτων από την Κριμαία ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κίεβο, γεγονός το οποίο φέρνει πιο κοντά την ελπίδα της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Είχαν προηγηθεί δύο έφοδοι φιλορώσων πολιτοφυλάκων σε ναυτικές βάσεις που παραδόθηκαν αναίμακτα από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, στους οποίους δίνονται τρεις επιλογές: να παραδώσουν τα όπλα τους και να γυρίσουν στην Ουκρανία, να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ή να προσχωρήσουν στις στρατιωτικές δυνάμεις της Κριμαίας,  οι οποίες δρουν υπό την κάλυψη του ρωσικού στρατού.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης

Θρίλερ με τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού, αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, και «όλους τους άλλους ομήρους».

Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ «συνελήφθη προσωρινά» κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.

Προειδοποίηση της Βρετανίας στη Ρωσία
Η Βρετανία προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μόνιμο αποκλεισμό από την Ομάδα των Οκτώ (G8), αν το Κρεμλίνο προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τους συμμάχους και εταίρους μας το αν θα εκδιώξουμε ή όχι μονίμως τη Ρωσία από τη G8, εφόσον υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε έντονα την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει εν μέρει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Η μονομερής αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας εκμηδενίζει ό,τι θετικό είχε επιτευχθεί με τόση δυσκολία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Γερμανία: Εντός 24ώρου η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η εντολή για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία πρέπει να συμφωνηθεί εντός 24 ωρών.

«Χρειαζόμαστε μία αποστολή παρατηρητών τώρα και στις συνομιλίες μου σήμερα είπα ότι η συμφωνία για τη σχετική εντολή πρέπει να γίνει ενός των προσεχών 24 ωρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Στάινμάγερ.

«Προστάτιδα» της Βαλτική η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Λιθουανίας και της Λετονίας ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο «σκοτεινό μονοπάτι» της απομόνωσης, λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στο Βίλνιους στο πλαίσιο της περιοδείας του που έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις χώρες της Βαλτικής που εκφράζουν φόβους για μια ενδεχόμενη διάχυση της ουκρανικής κρίσης. Τόσο η Λιθουανία όσο και η Εσθονία και η Λετονία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Πούτιν με τον γραμματέα του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια θα μεταβεί την Παρασκευή στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.

Η επίσκεψη αυτή «είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών (του Μπαν) να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση με ειρηνικό τρόπο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Στη Μόσχα ο Μπαν θα συναντηθεί επίσης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στο Κίεβο θα έχει συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς και με «εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

«Ο γενικός γραμματέας έχει ζητήσει επανειλημμένα να βρεθεί μια λύση η οποία θα διέπεται από τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Πάγωσε» τις εργασίες της στην Κριμαία η μεγαλύτερη ουκρανική τράπεζα
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, η PrivatBank, ιδιοκτησίας του πολυεκατομμυριούχου Ιγκόρ Κολομόισκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τις εργασίες της στην Κριμαία, αναμένοντας διευκρινίσεις για το νομικό καθεστώς της χερσονήσου.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει ότι έκλεισε τα υποκαταστήματά της και σταμάτησε την κίνηση των λογαριασμών «λόγω της ασάφειας όσον αφορά το νομικό καθεστώς του τραπεζικού συστήματος της χερσονήσου».

«Για να μπορέσουμε και πάλι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Ουκρανούς καταθέτες θα πρέπει να λάβουμε οδηγίες εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας και να ενημερωθούμε για τους κανονισμούς και τους όρους εργασίας στα τραπεζικά υποκαταστήματα της Δημοκρατίας της Κριμαίας», εξήγησε η PrivatBank. «Δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς οδηγίες», τόνισε.

Στην Κριμαία η PrivatBank έχει καταγεγραμμένους ως πελάτες 790.000 ιδιώτες και 12.000 επιχειρήσεις. Στα 337 υποκαταστήματά της απασχολούνται 1.300 εργαζόμενοι. Όλα τα υποκαταστήματά της παρέμειναν κλειστά σήμερα. Έξω από άλλες τράπεζες είχαν συγκεντρωθεί πολλοί ανήσυχοι πελάτες που ανησυχούσαν για την τύχη των καταθέσεών τους.

Την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας εκτίμησε ότι με την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία οι ουκρανικές τράπεζες ενδέχεται να χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Υψώθηκαν ρώσικες σημαίες σε ουκρανική βάση της Σεβαστούπολης

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Εδραιώνουν τη στρατιωτική παρουσία τους οι «φιλορωσικές» δυνάμεις

Βίντεο: Ακροδεξιοί στο Κίεβο χτυπούν τον διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης