Κρίσιμες εκλογές – δημοψήφισμα για τον Ερντογάν

Κρίσιμες εκλογές – δημοψήφισμα για τον Ερντογάν

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση δοκιμάζεται σήμερα στην πιο κρίσιμη περίοδο της από το 2002.

Περισσότεροι από 52,7 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, στις δημοτικές εκλογές που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 (ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές επαρχίας και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 18.00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ. Οι 52.695.832 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σήμερα για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων σε πόλεις και επαρχίες, των κοινοταρχών και των νομαρχιακών συμβουλίων. Το ποσοστό για τα νομαρχιακά συμβούλια θεωρείται ισάξιο με αυτό των βουλευτικών εκλογών, αφού οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμματα. Αυτό θα είναι και το κριτήριο για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αφού θα πρόκειται για άρτια «δημοσκόπηση» βουλευτικών εκλογών. Στην εκλογική διαδικασία παίρνουν μέρος 26 κόμματα.

Διαβάστε ακόμη:  Ένας «Σουλτάνος» με «φερετζέ» την κάλπη

Οι δημοτικές εκλογές έχουν πάρει μορφή δημοψηφίσματος για την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν που κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, που πλήττει προσωπικά τον ίδιο καθώς και πολλούς συνεργάτες και συγγενείς του, ενώ οι τελευταίες ενέργειες του να απαγορέψει την πρόσβαση στο Twitter και στο Youtube έχουν ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγορεί τη θρησκευτική οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην υποστηρικτή του, ότι τον ενέπλεξε σε αυτήν την υπόθεση για να τον βλάψει πολιτικά.

Εκτός από το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, μεγάλη σημασία θα έχει και το αποτέλεσμα στην ‘Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, το πολιτικό Ισλάμ ελέγχει τη δημοτική αρχή από το 1994. Η Σμύρνη θεωρείται κάστρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ενδεχόμενη απώλεια της ‘Αγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης θα είναι για λογαριασμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημαντικό πλήγμα. Στη Σμύρνη δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι στην Κωνσταντινούπολη 9.997.024, στην ‘Αγκυρα 3.607.785 και στη Σμύρνη 3.030.462.

Μέχρι τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ θα μπορούν να μεταδίδονται μόνο ανακοινώσεις της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Ερντογάν: Ο δικτάτορας του Διαδικτύου