Κρίσιμες ώρες για τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ

Κρίσιμες ώρες για τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ

Η Γενική Συνέλευση στις 24 Μαΐου αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της εταιρείας.

Κρίσιμη θεωρείται η 24η Μαΐου για την γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τους μετόχους κατά τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης θα καθοριστεί και η τύχη της γνωστής εταιρείας.

Η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή της Μακεδονίας, η οποία για περισσότερες από έξι δεκαετίες δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, έχει απασχολήσει πολλές φορές τα μέσα καθώς από το 2003 μέχρι και σήμερα, δεν είναι λίγοι οι «μνηστήρες», – μεταξύ των οποίων Δέλτα και Vivartia – που έχουν εκφράσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την απόκτησή της, ακολουθώντας ακόμη και την δικαστική οδό.

Σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία, οι μέτοχοι της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας φαίνεται να καταλήγουν στη συνένωση δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή της κεφάλαια, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Κυρίαρχό θέμα στη γενική συνέλευση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας είναι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί αναφορικά με την εξεύρεση ρευστότητας. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: είτε οι μέτοχοι θα βάλουν από την τσέπη τους επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ, είτε ο έλεγχος και το μάνατζμεντ της ΜΕΒΓΑΛ θα περάσουν στο fund Sankatay, στο οποίο μετέχουν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons.

Σε ότι αφορά τους μετόχους είναι μοιρασμένοι στα δύο, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν την οικονομική στήριξη με ίδια κεφάλαια προκειμένου η ΜΕΒΓΑΛ να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Το επιχείρημα που προβάλουν είναι πως σε περίπτωση που εξευρεθούν τα πολυπόθητα κεφάλαια, θα αρχίσουν σταδιακά να εξυπηρετούνται τα δάνεια ύψους 70 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα βιώσιμα οικονομικά μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ότι το 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ανήκει στην οικογένεια Χατζηθεοδώρου- Παπαδάκη, το 14,8% στη ΔΕΛΤΑ, το 14,7% στην οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και το 27,5% στην οικογένεια Χατζάκου-Συμεωνίδη. Μέχρι πρότινος στο τιμόνι της εταιρείας βρισκόταν ο Πέτρος Παπαδάκης ασκώντας τα καθήκοντα του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ από τον Ιανουάριο του 2016 τη διοίκηση ανέλαβε πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο την κυρία Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους κ.κ. Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο.

Οι κινήσεις πάντως της διοίκησης δείχνουν πως δεν καταθέτει τα όπλα και δίνει μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα τελευταία χρόνια το βάρος έχει πέσει στη δημιουργία νέων προϊόντων καθώς και στις εξαγωγές, τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική, με τον αριθμό των χωρών στις οποίες καταγράφεται εμπορική παρουσία να ανέρχεται σε 31. Ειδικότερα, το 2014, έτος μέχρι το οποίο είναι διαθέσιμα τα οικονομικά στοιχεία στην επίσημη ιστοσελίδα της ΜΕΒΓΑΛ, οι εξαγωγές άγγιξαν σε αξία τα 38 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση, σε σχέση με το 2013, ενώ πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης.