Κρίσιμες συναντήσεις Τσακαλώτου ενόψει της αξιολόγησης

Κρίσιμες συναντήσεις Τσακαλώτου ενόψει της αξιολόγησης
epa04964547 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos at the start of the Eurogroup finance ministers meeting at the European Convention Center in Luxembourg, 05 October 2015. Greece will again be on the agenda of the meeting of Eurgroup finance ministers. EPA/JULIEN WARNAND

Από την Λίμα του Περού περνάει ο δρόμος της αξιολόγησης, καθώς και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανοίγει το ζήτημα της λήψης νέων μέτρων ύψους 1,35 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2015 και το 2016, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ξεκινάει σήμερα μία σειρά συναντήσεων και επαφών ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης από τους Θεσμούς, η οποία αναμένεται να αρχίσει μετά τις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί σήμερα με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια και Περιβάλλον Κάθι Νόβελι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, και τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Θα ακολουθήσει αύριο συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και την Κυριακή η κρίσιμη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μεταφέρει στις συναντήσεις αυτές την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος προκειμένου να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει επίσης τους εκπροσώπους των Θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τον προϋπολογισμό του 2016, για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, καθώς και για το αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία.