Κρίσιμη η κατάσταση στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας

Κρίσιμη η κατάσταση στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας

Δυσκολότερη η ζωή για τους κατοίκους της ουκρανικής πόλης που έμεινε από τρεχούμενο νερό - Στο Κίεβο το Σάββατο η Άνγκελα Μέρκελ.

Τραγική είναι η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην πάλαι ποτέ βιομηχανική «πρωτεύουσα» της Ουκρανίας, την πόλη του Ντονέτσκ, η οποία είχε ένα εκατομμύριο κατοίκους πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, πριν από τέσσερις μήνες.

Το τρεχούμενο νερό κόπηκε εντελώς το βράδυ της Κυριακής αφού η ηλεκτρική γραμμή που τροφοδοτουσε το κύριο εργοστάσιο επεξεργασίας υδάτων υπέστη ζημιές κατά τις μάχες, ενώ από τα χαράματα σήμερα σχηματίζονται ουρές μπροστά από τα περίπτερα που πωλούν μεταλλικό νερό με το λίτρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχές οργάνωσαν από την πλευρά τους τη διανομή μη πόσιμου νερού από βυτία, μπροστά στα οποία γύρω στα είκοσι άτομα περίμεναν τη σειρά τους κρατώντας άδεια πλαστικά δοχεία ή κουβάδες.

Οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν από την Κυριακή ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποσο καιρό μπορεί να απαιτήσουν οι επισκευές εξαιτίας των μαχών που σημειώνονται εδώ και μερικές ημέρες στην πόλη.

Σε πολλές συνοικίες της πόλη, που αποτελεί πλέον το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανίας, ακούγονταν από το πρωί εκρήξεις. Ακούσθηκαν εκρήξεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που προέρχονταν πιθανόν από το προάστιο Μοσπινέ, και άλλες εκρήξεις προερχόμενες από τις δυτικές συνοικίες όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα στους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μακιίβκα, 16 χλμ. νότια της πόλης Ντονέτσκ, προπύργιου των αυτονομιστών, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην άλλη περιφερειακή πρωτεύουσα και προπύργιο των εξεγερμένων, το Λουγκάνσκ, διεξάγονται εδώ και εβδομάδες μάχες με βαρέα όπλα και οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και χαρακτηρίζουν την κατάσταση «κρίσιμη», καθώς το νερό, το ηλεκτρικό, οι επικοινωνίες και ο ανεφοδιασμός έχουν διακοπεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες και οι προσβάσεις στην πόλη έχουν κλείσει. Σφοδρά πυρά πυροβολικού πλήττουν μια περιοχή της πόλης κοντά σε έναν σταθμό λεωφορείων από το πρωί. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να καταφύγουν σε υπόγεια για να προστατευτούν, αλλά ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως μια γυναίκα και δύο άνδρες σκοτώθηκαν.

Οι νέες μάχες στη Λουγκάνσκ ανάγκασαν επίσης τις ουκρανικές αρχές να διακόψουν τις προσπάθειες να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων του βομβαρδισμού μιας αυτοκινητοπομπής με εκτοπισμένους αμάχους. «Χθες το απόγευμα καταφέραμε να ανασύρουμε 15 σορούς. Οι προσπάθειες να ανασυρθούν και άλλες έχει πλέον ανασταλεί διότι η στρατιωτική δραστηριότητα έχει αρχίσει ξανά στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Μια αυτοκινητοπομπή με εκτοπισμένους ανθρώπους, με τα οχήματα να έχουν αναρτημένες λευκές σημαίες σε εμφανή σημεία, δέχθηκε επίθεση με πυραύλους και όλμους χθες με συνέπεια «δεκάδες» από τους επιβαίνοντες αμάχους να σκοτωθούν, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε για την επίθεση αυτή τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Οι αντάρτες απέρριψαν κατηγορηματικά ότι εξαπέλυσαν αυτοί την επίθεση.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται τελικώς να επισκεφθεί την Ουκρανία το ερχόμενο Σάββατο, 23 Αυγούστου, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν, την επομένη της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου προγραμματίστηκε για την παραμονή της εθνικής εορτής της Ουκρανίας», στις 24 Αυγούστου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε. «Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη», πρόσθεσε ο Κλίμκιν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει συνομιλίες με εθνικούς και τοπικούς ηγέτες με στόχο να προωθήσει τις προσπάθειες υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου στον αγώνα της εναντίον των φιλορώσων ανταρτών. Στη διάρκεια της επίσκεψης η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς και με τους δημάρχους μερικών ουκρανικών πόλεων, ανακοινώθηκε από το γραφείο της καγκελαρίου.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και η σχέση με τη Ρωσία θα είναι στο κέντρο όλων των συνομιλιών», αναφέρει το γραφείο της σε δήλωση που εξέδωσε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα καλύψουν επίσης «συγκεκριμένες επιλογές για την υποστήριξη της Ουκρανίας στην τρέχουσα κρίση».

Ο τελευταίος γύρος υψηλού επιπέδου διπλωματικών συνομιλιών, την Κυριακή στο Βερολίνο, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας, και της Γαλλίας έληξε χωρίς να υπάρξει προφανής πρόοδος προς μια εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές. Οι υπουργοί διαβουλεύονται τώρα με τις κυβερνήσεις τους για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τηλεφωνικά.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοκινητοπομπή προσφύγων έπληξαν οι αντάρτες στην ανατ. Ουκρανία

«Δεκάδες οι νεκροί της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή των προσφύγων»