Κριτική στον διεθνή Τύπο για τη δικαστική απόφαση για τη Μανωλάδα

Κριτική στον διεθνή Τύπο για τη δικαστική απόφαση για τη Μανωλάδα

Eκτενές άρθρο του «Guardian» για την αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της επίθεσης κατά των 28 εργατών από το Μπαγκλαντές.

Οργή έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των 28 εργατών από το Μπαγκλαντές στη Μανωλάδα, και την αθώωση των κατηγορουμένων αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η δημοσιογράφος Helena Smith, της εφημερίδας Guardian.

Πολιτικοί, συνδικαλιστές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καταδίκασαν απερίφραστα την ετυμηγορία χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «μαύρο» σημάδι για τη δικαιοσύνη. Η δημοσιογράφος σημειώνει χαρακτηριστικά πως σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που πλήγηκε από απαράμιλλη κρίση και το βιοτικό επίπεδο έχει επιδεινωθεί δραματικά, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η υπόθεση της Μανωλάδας προκαλεί μαζική αγανάκτηση.

«Νιώθω ντροπή ως Έλληνας», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Μωυσής Καραμπεϊλίδης, αφού το δικαστήριο στο δυτικό λιμάνι της Πάτρας, εξέδωσε την απόφαση σοκ. «Η απόφαση αυτή προκαλεί οργή ​​και ντροπή… το δικαστήριο έδειξε μια φρικτή στάση απέναντι στα θύματα».

Δεκάδες μετανάστες, κλαίγοντας με λυγμούς, άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά ρίχνει στα… μαλακά του κατηγορούμενους. Από πολιτικής άποψης, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου: «Η απόφαση στέλνει το μήνυμα πως κάθε εργαζόμενος θα μπορεί από εδώ και πέρα να πεθαίνει σαν το σκυλί στα χωράφια», ενώ συμπλήρωσε πως η περίπτωση της Μανωλάδας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

«Αυτή η απόφαση κλείνει τα μάτια στον ωμό, απάνθρωπο και ρατσιστικό χαρακτήρα της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στη γη», συμπλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων και περισσότεροι από 40 μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν στο δικαστήριο, οι Έλληνες αγρότες, συνεπικουρούμενοι από γνωστούς δικηγόρους, αθωώθηκαν.

Οργανώσεις κατά του ρατσισμού κατάγγειλαν αμέσως την απόφαση τονίζοντας πως εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την αμεροληψία του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης.

«Καλούμε τα συνδικάτα και τις κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αντιδράσουν εναντίον αυτού του άνευ προηγουμένου ρατσιστικό σκάνδαλο», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής του Κινήματος κατά του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής για να συμπληρώσει, «Δεν γίνεται να εκατομμύρια των κερδών από τη βιομηχανία της φράουλας να προέρχονται από πυροβολισμούς εργατών».

Πηγή: News247.gr