Κρύβονται φιλορώσοι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου;

Κρύβονται φιλορώσοι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου;

Ερωτήματα σχετικά με τα αίτια του συμβάντος θέτει ο ρωσικός Τύπος.

Ο ρωσικός Τύπος θέτει σήμερα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των υπευθύνων για τη συντριβή στην ανατολική Ουκρανία του μαλαισιανού αεροπλάνου που μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες, αναρωτώμενος αν πρόκειται για φιλορώσους αυτονομιστές ή για τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Βεντομόστι».

«Στην πλούσια ιστορία των πολεμικών δραστηριοτήτων με εμπλοκή αυτονομιστών ή ένοπλων ομάδων, ουδέποτε εξεγερμένοι έχουν καταρρίψει επιβατικό αεροπλάνο. Ισχυροί πύραυλοι σπάνια πέφτουν στα χέρια τους», συνεχίζει η εφημερίδα.

Η «Βεντομόστι» υπενθυμίζει εντούτοις πως, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στις 29 Ιουνίου οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια στρατιωτική μονάδα στην οποία υπήρχαν πύραυλοι Bouk, ικανοί να πλήξουν στόχους σε ύψος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Τβόι Ντεν» αφιερώνει την πρώτη σελίδα της στη συντριβή με τη λεζάντα «Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστηρίζουν πως το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν ουκρανικό πύραυλο Bouk».

«Οι εξεγερμένοι δεν έχουν τέτοια όπλα», υποστηρίζει επίσης αυτή η λαϊκή εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη μια πηγή στη ρωσική αεροπορία, καταλήγει στο συμπέρασμα πως, όποιος κι αν είναι ο ένοχος, η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την τραγωδία.

Το Κίεβο «όφειλε να έχει απαγορεύσει πλήρως τις πτήσεις στις ζώνες» όπου μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμά η πηγή αυτή.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως η Ουκρανία είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις πάνω από τις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν κάτω από τα 7.800 μέτρα.

«Πάνω από το ύψος αυτό, οι πτήσεις ήταν δυνατές· αλλά απερίσκεπτες», λέει η εν λόγω πηγή.

Μια άλλη πηγή στην ουκρανική αεροπορία, την οποία επικαλείται επίσης η «Κομερσάντ», επιβεβαίωσε ότι ο εναέριος χώρος ήταν ανοικτός πάνω από τα 7.500 μέτρα.

Διαβάστε ακόμα:

H συντριβή του Boeing 777 «παρέσυρε» τα χρηματιστήρια

Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing