Λαγκάρντ: Αλήθεια, το Bitcoin είναι το μέλλον

Λαγκάρντ: Αλήθεια, το Bitcoin είναι το μέλλον
IMF Managing Director Christine Lagarde arrives at a news conference in Tokyo November 12, 2011. REUTERS/Issei Kato Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Νομίζω δεν είναι σοφό να απορρίψουμε εικονικά νομίσματα» δήλωσε η Λαγκάρντ σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο. 

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε για τις δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων τα οποία όπως ανέφερε θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα παραδοσιακά νομίσματα τις προσεχείς δεκαετίες. Τα κρυπτονομίσματα, είναι μια νέα κατηγορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που διατίθεται από blockchains και έγιναν πασίγνωστα στα δίκτυα- σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι έχουν ακούσει μέχρι σήμερα για το Bitcoin και το Ethereum.

Σε αντίθεση με τον CEO της JPMorgan, Τζέιμι Νντίμον, και τον πολυεκατομμυριούχο «ιδρυτή» του hedge fund Ray Dalia, ο οποίος πρόσφατα μίλησε υποτιμητικά για το Bitcoin, η Λαγκράρντ, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της Τράπεζας της Αγγλίας στο Λονδίνο, ένα πιο «ρόδινο» όραμα για το μέλλον της τεχνολογίας εν γένει. «Με πολλούς τρόπους, τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν απλώς να στηρίξουν τα υπάρχοντα νομίσματα και τη νομισματική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω δεν είναι σοφό να απορρίψουμε εικονικά νομίσματα» δήλωσε η Λαγκάρντ και συμπλήρωσε «Αντ ‘αυτού, οι πολίτες μπορεί μια μέρα να τα προτιμήσουν».

Η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ,  αφιέρωσε το ένα τρίτο της ομιλίας της εξηγώντας το όραμά της για την εξέλιξη της τεχνολογίας στην οικονομία που θα μπορούσε να αναμορφώσει τον κόσμο στο θέμα της κρυπτοαποδοχής μέχρι το έτος 2040. Σημείωσε ότι τα ψηφιακά χρήματα θα μπορούσαν να κερδίσουν δημοτικότητα καθώς οι developers εργάζονται πολύ πάνω στην επεξεργασία όλο και περισσότερων πληρωμών μέσω δικτύων blockchain στο μέλλον.

«Γιατί οι πολίτες μπορεί να προτιμούν να κρατούν ψηφιακά νομίσματα αντί για φυσικά δολάρια, ευρώ ή στερλίνες; Γιατί μια μέρα μπορεί να είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο από την απόκτηση χαρτονομισμάτων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές», δήλωσε η Λαγκάρντ «Τα ψηφακά νομίσματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο σταθερά».

Η ίδια,  διατύπωσε τις προβλέψεις της λέγοντας «Είστε έτοιμοι να πηδήσετε στο pod μου και να εξερευνήσουμε το μέλλον μαζί;» και αυτή η θετική της στάση ταιριάζει με τις απόψεις και άλλων αισιόδοξων όπως της CEO του Fidelity, Αμπιγκάϊλ Τζόνσον, που είχε αναφέρει σε μια διάσκεψη νωρίτερα φέτος σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα ότι πιστεύει σε αυτά.

Άλλα θέματα που άγγιξε η Λαγκάρντ περιλάμβαναν την πιθανή διακοπή του παραδοσιακού τραπεζικού επιχειρηματικού μοντέλου από την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης.