Λατινο-αμερικανικό μέτωπο κατά της εκταμίευσης της δόσης

Λατινο-αμερικανικό μέτωπο κατά της εκταμίευσης της δόσης

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας».

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής απέφυγαν να στηρίξουν την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, επικαλούμενες τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του δανείου.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Βραζιλιάνος Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα που εκπροσωπεί τις χώρες στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Πρόοδο» αλλά και «αποκλίσεις» διαπιστώνει ο Πολ Τόμσεν

«Η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας ήταν μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες», προστίθεται στην ανακοίνωση του Βραζιλιάνου αξιωματούχου που επικρίνει την απόφαση του ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τη Δευτέρα.

Ο Μπατίστα προειδοποιεί μάλιστα ότι με τη νέα αυτή δόση το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Τα «κρυφά» μέτρα του νέου Μνημονίου

Πάντως μέχρι σήμερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στηρίζουν σταθερά την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ