Λεμέρ (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι απαρχαιωμένο και πρέπει να αλλάξει

Λεμέρ (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι απαρχαιωμένο και πρέπει να αλλάξει
Αυτό που είναι πλέον σημαντικό είναι η τροχιά της μείωσης του χρέους, επεσήμανε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ  

Απαρχαιωμένους χαρακτήρισε τους κανόνες για το χρέος των κρατών μελών της ΕΕ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ζητώντας παράλληλα, εν μέσω πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, την τροποποίησή τους.

Όπως επεσήμανε, ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» αναδύεται στην Ευρώπη, με τις δημόσιες δαπάνες να αυξάνονται παντού. «Υπάρχει κάποιο κράτος στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη, που να έχει αφήσει τους πολίτες του μόνους τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό; Ούτε ένα», είπε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στους FT. 

«H έννοια των κρατών που κάνουν οικονομία έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό. Οι Κάτω Χώρες δεν είναι ιδιαίτερα λιτές. Η Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα λιτή. Ξοδεύουν τόσα όσα κάνουμε εμείς για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τον πληθωρισμό» συμπλήρωσε. 

Πάντως, όπως σημειώνουν οι FT, η επιμονή του Γάλλου υπουργού προς μια νέα οικονομική σκέψη στην ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης για μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για περισσότερες αμυντικές δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έρχεται σε αντίθεση με τις πιο λιτές απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ

Ο Λίντνερ είπε τον Μάιο ότι η ΕΕ έπρεπε να γίνει «σκληρότερη, όχι πιο ήπια» σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η ΕΕ χρειάζεται όρια στο δημόσιο χρέος των κρατών μελών και στα ελλείμματα, ένα πλέγμα απαιτήσεων που είναι γνωστό ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αλλά οι κανόνες «θα πρέπει να επανεξεταστούν», είπε.

«Ο κανόνας του χρέους είναι ξεπερασμένος, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν χάσματα από χώρα σε χώρα». Αυτό που είναι πλέον σημαντικό, πρόσθεσε, είναι η τροχιά της μείωσης του χρέους.