Λέτα: «Η Ιταλία διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο»

Λέτα: «Η Ιταλία διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο»

Στη κόψη του ξυραφιού η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Σήμα κινδύνου για την πορεία της Ιταλίας έστειλε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο οποίος θα ζητήσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.  «Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να είναι θανάσιμος, πού εξαρτάται από ένα ναι και ένα όχι. Σάς καλώ να δώσουμε ένα παράδειγμα συνοχής», δήλωσε απευθυνόμενος προς τους Ιταλούς γερουσιαστές. «Σε μία δημοκρατική χώρα, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζονται», τόνισε επίσης κατά την ομιλία του ο Ιταλός πρωθυπουργός υπό τα χειροκροτήματα μέρους των γερουσιαστών και υπό τις αποδοκιμασίες των υποστηρικτών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι«Δεν είμαστε η κυβέρνηση των αναβολών: βοηθήσαμε ανέργους, γυναίκες, μικρούς επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με αναφορά στην δικαστική περιπέτεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ενρίκο Λέτα πρόσθεσε ότι «η δικαστική αυτή υπόθεση πρέπει να μείνει ξεχωριστή από την κυβερνητική δράση, διότι η Ιταλία είναι ένα κράτος δικαίου και σε μια δημοκρατική χώρα οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, με την εξασφάλιση, βεβαίως, πλήρους δικαιώματος υπεράσπισης για τον κάθε πολίτη».

Διαβάστε ακόμη: Οι «40 κλέφτες» του Σίλβιο

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, ζήτησε να συναφθεί «ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης, που να αφορά όλα τα προβλήματα της Ιταλίας» και αυτό, διότι «η σταθερότητα, για την χώρα, παίζει τεράστιο ρόλο». Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι «τυχόν πτώση της κυβέρνησης, μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες και να θέσει την Ιταλία και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για έλλειψη φερεγγυότητας, στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Ζητάμε θάρρος και εμπιστοσύνη, για μια ψήφο στήριξης της κυβέρνησης που δεν θα είναι εναντίον κανενός», ολοκλήρωσε ο Λέττα.

Ως γνωστόν, μέρος των γερουσιαστών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με χθεσινές του δηλώσεις, έκανε γνωστό ότι εννοεί να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά την αντίθετη οδηγία του «μίστερ τιβί». Είναι ορατός, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος διάσπασης της «νέας Φόρτσα Ιτάλια».

Διαβάστε επίσης: Μπερλουσκόνι εναντίον Ναπολιτάνο

«Εγώ δεν πεθαίνω ούτε όταν με μαχαιρώνουν », δήλωσε, με νόημα, σήμερα το πρωί, ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός. Πριν από λίγο, όμως, συμπλήρωσε ότι «η τελική στάση του κόμματός του δεν έχει ακόμη καθοριστεί οριστικά».