Λύση στα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων αναζητά η κυβέρνηση

Λύση στα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων αναζητά η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια επιδιώκεται συνολική διευθέτηση του προβλήματος των οφειλών, ενώ «κυρίαρχη προτεραιότητα» πρέπει να είναι και η μείωση της φορολογίας.

«Το σχέδιο διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους. Επιδιώκουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών προκειμένου να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρομεσαίες, να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει και να εξυγιανθούν», δηλώνει σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος ΔένδιαςΣύμφωνα με τον υπουργό, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που «δεν θα γίνει εις βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών».

Ερωτηθείς για τα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα μέριμνας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, με κύριο μέλημα το πώς θα μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να μην χάσουν το ακίνητό τους. Άλλωστε, τονίζει «ένα μαζικό κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις την αγορά ακινήτων».

Επισημαίνει ακόμη ότι η μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα «πρέπει να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά μας τη “μεταμνημονιακή” εποχή».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Ανάπτυξης ελπίζει ότι οι βελτιώσεις που αναμένονται θα είναι ικανές να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και επισημαίνει πως η πάγια θέση του είναι ότι «η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας περισσότερο βλάπτει παρά προσφέρει στη ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, άρα και στη δημοσιονομική κατάσταση τελικά».

Ακόμη, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Γερμανία, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως “ικέτης” οικονομικής βοήθειας, αλλά ως ισότιμος εταίρος με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα».

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους. «Θεωρώ ότι ένας αριθμός βουλευτών που ξεπερνά κατά πολύ την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν επιθυμεί την παλινδρόμηση της χώρας» τονίζει.

Διαβάστε ακόμη:

Δένδιας: Φτηνότερη χρηματοδότηση των ΜμΕ από Σεπτέμβριο

Δένδιας: «Περισσότερα προβλήματα από την υπερβολική φορολογία»