Λιβανός: Από τους δυναμικότερους της οικονομίας ο κλάδος του λιανικού εμπορίου τροφίμων

Λιβανός: Από τους δυναμικότερους της οικονομίας ο κλάδος του λιανικού εμπορίου τροφίμων
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, συμμετέχει σε πάνελ την 3η ημέρα του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο Μέγαρο του Ζαππείου, Τετάρτη 12 Μαϊου 2021.Στο φετινό Φόρουμ συμμετέχουν 800 υψηλοί καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες. Το φετινό πρόγραμμα έχει μεγάλη διάρκεια επειδή περιλαμβάνει αρκετές και σημαντικές ενότητες αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε το λιανεμπόριο τροφίμων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά την ομιλία του στο 12ο συνέδριου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ο υπουργός επεσήμανε ότι την ανάγκη προσαρμογής του κλάδου στη νέα πραγματικότητα, η οποία δεν χαρακτηρίζεται μόνο από κλυδωνισμούς και δυσκολίες, αλλά και από προκλήσεις και ευκαιρίες. «Ευκαιρίες που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες δεδομένων των προβλέψεων της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της καινοτομίας, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες. «Περισσότερη καινοτομία και τεχνολογία σημαίνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους μας. Σημαίνει αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας, και συνεπώς υψηλότερο εισόδημα για τους ανθρώπους του κλάδου. Σημαίνει, όμως, και ποιοτικότερα και ασφαλέστερα τρόφιμα για τους καταναλωτές, δηλαδή για όλους εμάς και τις οικογένειές μας».

Για τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που διαθέτει η χώρα μας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «… αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ως χώρα. Και στόχος μας είναι να το αναδείξουμε. Εμείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτουμε στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης την ενίσχυση των αγροδιατροφικών προϊόντων μας, την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους. Ταυτόχρονα, όμως, πυρήνας της πολιτικής μας είναι το τρίπτυχο τεχνολογία – καινοτομία – βιωσιμότητα, αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της αγροδιατροφής».

Παράλληλα ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε και στην έμφαση που έχει δώσει το υπουργείο στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ): «Έχουμε δώσει έμφαση, μεταξύ άλλων στον τομέα των προϊόντων ΠΟΠ, τη σημασία των οποίων όλοι ξέρουμε. Οι προσπάθειες των ελεγκτικών μας μηχανισμών έχουν αποδώσει ήδη καρπούς. Μετά από χρόνια απραξίας, επιβάλλονται κυρώσεις. Υποθέσεις ήδη εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία με ανεξάρτητο τρόπο, είμαι βέβαιος, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των προϊόντων μας, του καταναλωτή και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στην προσπάθεια μας αυτή για την προστασία των προϊόντων μας, θέλουμε και εσάς αρωγούς. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή συνεισφέρουν σημαντικά στη συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής αγροδιατροφής, το μέλλον των προϊόντων μας, των επιχειρήσεων μας. Και γι΄ αυτό τις στηρίζουμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ