Κορυφώνεται η «μάχη» για την ψήφο εμπιστοσύνης

Κορυφώνεται η «μάχη» για την ψήφο εμπιστοσύνης
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò (Á) ðáñáêïëïõèåß ôïí ðñüåäñï ôçò ÍÄ ÂáããÝëç ÌåúìáñÜêç (Ä) íá ìéëÜåé áðü ôï âÞìá êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõæÞôçóçò åðß ôùí Ðñïãñáììáôéêþí Äçëþóåùí ôçò ÊõâåñíÞóåùò óôç ÂïõëÞ, ÔåôÜñôç 7 Ïêôùâñßïõ 2015. Óõíå÷ßæåôáé êáé óÞìåñá ç áíÜãíùóç ôùí ðñïãñáììáôéêþí äçëþóåùí ôçò êõâÝñíçóçò, ìå ôïðïèåôÞóåéò õðïõñãþí êáé âïõëåõôþí, ìåôÜ ôç ðñï÷èåóéíÞ åíáñêôÞñéá ïìéëßá ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá. Ç äéáäéêáóßá ïëïêëçñþíåôáé ôá ìåóÜíõ÷ôá, ïðüôå ç êõâÝñíçóç ëáìâÜíåé øÞöï åìðéóôïóýíçò ìå öáíåñÞ ïíïìáóôéêÞ øçöïöïñßá. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Ολοκληρώνονται απόψε οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία.

Με τις τοποθετήσεις των αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων αλλά και των υπουργών της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις πρόσφατες επιλογές της στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση που αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στην αύξηση των φόρων, τονίζοντας «χωρίς την ψήφο της ΝΔ, μόνο των ΑΝΕΛ». Τον προκάλεσε να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο. «Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ξέρουμε όλοι ποιοι κάνουν παρέα με ποιον και ποιος στηρίζει ποιον» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρώμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

«Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθως διάβασε το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας με τους δανειστές όπου αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας είπε ο κ Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Τσίπρας προς Μεϊμαράκη: Μπορεί να είσαστε σε προεκλογική περίοδο

Θα πετύχουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την επικείμενη μάχη της Κυβέρνησης με στόχο την απομείωση του χρέους απαντώντας απόψε στη Βουλή στην παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. και διαπίστωσα ότι έκανε μια εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως κύριε Μεϊμαράκη θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτέμβρη και ο ελληνικός απεφάνθη. Και χάσατε με 7,5 μονάδες διαφορά. Χάσατε πανηγυρικά! Μπορεί να είσαστε σε προεκλογική περίοδο. Άκουσα και εσάς και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Μητσοτάκη. Πράγματι αυτό σας αναγκάζει να έχετε μια προεκλογική ρητορική. Όμως ο τόπος έχει ανάγκη από σχέδιο όραμα και αποφάσεις και όχι προεκλογικές ρητορείες κύριε Μεϊμαράκη. Και θέλω να σας επισημάνω ότι για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο γίνανε εκλογές, όχι πριν από μια δύσκολη συμφωνία, με άλλα να λέμε στα μπαλκόνια και άλλα να υπογράφουμε μετά. Γίνανε εκλογές μετά. Με τον ελληνικό λαό να τα γνωρίζει όλα και να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά ποιον θα στηρίξει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη. Το είπατε προεκλογικά το ίδιο λέτε και τώρα. Με ανοιχτά χαρτιά, με όλες τις δεσμεύσεις με όλα τα μέτωπα ανοιχτά με τη συμφωνία ψηφισμένη και από εσάς, σας το θυμίζω και με ανοιχτή την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκη.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ατόπημα την αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στο χρέος. «Είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι δεν κέρδισε κάτι η χώρα και ότι είμαστε και σε χειρότερη θέση από αυτή που ήμασταν πριν την 12η του Ιούλη. Και για κακή σας τύχη κύριε πρόεδρε αυτή η τοποθέτησή σας εδώ στο κοινοβούλιο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από μια ιστορική ομιλία του προέδρου Ολάντ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπου αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει με ποιους είναι σε αυτήν εθνική μάχη. «Είστε με τις δυνάμεις τις συντηρητικές της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Που θέλουν να μην ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους;», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «εμείς έχουμε πάρει θέση, για τον τόπο, την κοινωνία, για τις κοινωνικές δυνάμεις αυτού του τόπου που εκπροσωπούμε και ανοίξαμε ρωγμές και αυτές θα τις διευρύνουμε και θα την πετύχουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Είτε τη στηρίξετε είτε όχι κύριε Μεϊμαράκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σχόλιο του κ. Μεϊμαράκη ότι απόψε ο πρωθυπουργός επιχείρησε παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση παρέμβασης αλλά η τοποθέτησή του ήταν πολιτική και αφορούσε στο χρέος για το οποίο υπάρχει εθνική στρατηγική». «Σε ότι αφορά τα εσωτερικά σας εγώ είμαι της άποψης ότι στα κόμματα πρέπει να υπάρχει δημοκρατία εσωκομματική και μπράβο σας και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Και μπράβο σας που έχετε εσωτερικές διαδικασίες και εκλογές. Κακώς το εκλάβατε ως ανάμειξη», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε δε ότι «ανεξαρτήτως προσώπων, αυτό που η χρειάζεται η χώρα είναι η εποικοδομητική κριτική και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Και όχι κριτική στείρα και αδιέξοδη». Σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι για το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, υπάρχει η στρατηγική που λέει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να υπάρχει μείωση του χρέους και η άλλη που λέει ότι αυτά τεράστια πλεονάσματα είναι το άλλο πρόσωπο μιας σκληρής λιτότητας που καταστρέφει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Γι’ αυτό και όπως τόνισε, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με στόχο να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. «Άρα σε αυτή τη στρατηγική, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να μην υπερασπίζεστε αυτή την αδιέξοδη στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων και να έρθετε σε αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να φύγει αυτός ο βραχνάς από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Απορρίπτει την πρόταση Τσίπρα για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου η Φώφη Γεννηματά

Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

«Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο “δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας”», είπε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι «αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης, ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου. Εσείς προσκαλείτε ποιους σε αντιδεξιά μέτωπα, κ. Τσίπρα; Εσείς που ενώ λαλίστατα έχετε φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης επί δικαίων και αδίκων, δεν έχετε βρει ούτε μία λέξη να πείτε για την καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009; Εσείς που επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε; Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία. Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται, κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια, κ. Τσίπρα, δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού ούτε προοδευτικότητας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείται, όπως είπε, ο πρωθυπουργός ως «άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου». «Η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά κι ανέφερε ότι ο δημοκρατικός κόσμος δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού, ούτε προπηλάκισε τους πολιτικούς του αντιπάλους και πως ποτέ δεν προέβη σε πράξεις πολιτικής βίας. «Η Δημοκρατική παράταξη ταυτίσθηκε με τη συμφιλίωση, με την ενότητα και την πρόοδο», είπε και χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα», που αναφέρει η κυβέρνηση, ως το καινούργιο «παραμύθι».

Εξέφρασε τους φόβους της ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε νέο αδιέξοδο. «Σε εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Να το καταστήσουμε σαφές: Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Και εσείς θα κριθείτε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Σχετικά με το 23% στην Εκπαίδευση, η κ. Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση το αντιμετώπισε με επικοινωνιακό τρικ, «το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το «πάγωμα» και έρθει η ώρα της “απόψυξης” των μέτρων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσε «πέντε Όχι», όπως τα ονομάτισε, όπου δεν θα αλλάξει θέση: Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αφού η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη.

Οι προτάσεις του Ποταμιού για το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο

«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε “ναι” και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό». Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ¨ακροδεξιό Ποτάμι¨. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι να αλλάξει το παλιό σύστημα, όχι να γίνει μέρος του. «Θα παραμείνουμε το ίδιο ξεροκέφαλοι ως προς τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού αλλά δεν έχουμε ανάγκη το παλιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέπτυξε ένα σύνολο προτάσεων ανά κυβερνητικό τομέα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την κρίση.

Ανάμεσα σ’ αυτές είναι: η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, να αναθεωρηθούν τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπόλοιπων πολιτών. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής επαϊόντων και όχι κομματικών στελεχών που μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. «Σύνταγμα, κανονισμός της Βουλής και εκλογικός νόμος μαζί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να πάρουν θέση. Ειδικότερα, πρότεινε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών – για να μην γίνονται οι βουλευτές επαίτες στα κανάλια καθώς, όπως είπε, μόνο έτσι θα πάψουν να έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες και ομαδούλες οι ισχυροί των μίντια.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση μικρής κυβερνητικής ομάδας, 20 ατόμων, με κατάργηση υφυπουργών και σημαντική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων, μείωση της γραφειοκρατίας, απομάκρυνση διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών, φορολογικές διευκολύνσεις, να πέσει η ανεργία σε 5 χρόνια, ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μηδενική φορολογία των νέων αγροτών για 3 χρόνια, πρότυπα σχολεία σε φτωχές περιοχές και ελέγχους παντού.

Κουτσούμπας: μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας, με έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες, καθώς ο δρόμος που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα, οδηγεί το λαό μονάχα σε συνεχείς θυσίες. Ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει το εκλογικό ποσοστό που έλαβε ως συναίνεση του λαού σε αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μακριά η ώρα που ο λαός θα βγάλει συμπεράσματα για το πως χρησιμοποιούν την ψήφο του».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ αντιμετώπισε τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα ως επανάληψη όλων των μέτρων που οδήγησαν σε ένα «ακόμα πιο βάρβαρο 3ο Μνημόνιο», προσθέτοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση αφορά και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ – και χαρακτήρισε «πρόκληση» την εκ μέρους του επίκληση της ανθρωπιστικής βοήθειας του «ενός πιάτου φαγητού» προς τις οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, «την ώρα που την περίοδο της κρίσης επενδύθηκαν 140 δισ. ευρώ στο εξωτερικό απ’ την εγχώρια άρχουσα τάξη». «Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση» συνιστά κατά τον κ. Κουτσούμπα και η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην ακραία φτώχεια, «προκειμένου να κλιμακώσει την επίθεση στη μεγάλη μάζα των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων», ενώ συνιστά επίσης πρόκληση και η εμφάνιση των «8μηνων συμβάσεων εργασίας με συνθήκες γαλέρας ως απάντηση στην ανεργία».

Ο διακηρυγμένος στόχος της αύξησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφορά την ανάγκη «να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων» – και τον στόχο αυτό θα τον πληρώσει ο λαός με συνεχή δυσβάσταχτα μέτρα, προειδοποίησε ο γ.γ. του ΚΚΕ. Άλλο τόσο, οι διακηρύξεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συνιστούν «μανδύα» της προετοιμαζόμενης φορολογικής επίθεσης στα λαϊκά στρώματα.

Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού για σύγκρουση με το παλιό και την οικονομική ολιγαρχία, ο κ. Κουτσούμπας ερώτησε τον κ. Τσίπρα αν θα αυξήσει την φορολογία των εφοπλιστών και αν προτίθεται να αλλάξει «το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς με το οποίο οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν συνεισφέρουν ούτε το 1/10 των συνολικών φορολογικών εσόδων».

Όποια μορφή και να πάρει η απομείωση του δημοσίου χρέους, «ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος το οποίο δε δημιούργησε και από το οποίο φυσικά ούτε στο ελάχιστο ωφελήθηκε» παρατήρησε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οποίος εκτίμησε πως και ο στόχος των αλλαγών στο ασφαλιστικό, είναι τελικά η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών στις πλάτες των εργαζόμενων, στη γραμμή της «ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση».

Εξάλλου, ο κ. Κουτσούμπας εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψη των πολλαπλών δεσμεύσεών του σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι επίκειται η κατεδάφιση των εναπομεινάντων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων – ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Τόνισε ότι κάθε συζήτηση περί «ισοδύναμων μέτρων» και «παράλληλων προγραμμάτων» συνιστούν προσπάθεια απόκρυψης της ζοφερής πραγματικότητας και προσπάθεια να πειστεί ο λαός να αποδεχθεί το ύψος της θυσίας, διαλέγοντας μονάχα «την τσέπη απ’ την οποία θα του τα πάρουν ή την ειδική ομάδα που θα το υποστεί, προσπαθώντας να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους μεταξύ τους».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, επέκρινε τον Πρωθυπουργό και για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής «γιατί τα ανταλλάγματα που έδωσε και τα παιγνίδια που παίζει με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι επικίνδυνα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού». «Το ΚΚΕ αποτελεί σήμερα τη μοναδική εγγύηση γνήσιας λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή, με γραμμή σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων: την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας, δηλώνοντας πως ότι το ΚΚΕ δεν δίνει καμία ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καλώντας τον λαό να πράξει το ίδιο.