Παρίσι: Διπλή έφοδος στα μέτωπα ομηρίας – Νεκροί οι δράστες και τέσσερις πολίτες (βίντεο)

Παρίσι: Διπλή έφοδος στα μέτωπα ομηρίας – Νεκροί οι δράστες και τέσσερις πολίτες (βίντεο)

Νεκροί οι αδερφοί Κουασί και ο ο δράστης της δολοφονίας στο Μονρούζ που κρατούσε ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο - Ακόμη τέσσερις οι βαριά τραυματισμένοι.

Νεκρός είναι ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι. Νεκροί είναι επίσης και οι αδελφοί Κουασί, ύποπτοι για τη διάπραξη της επίθεσης στην εφημερίδα Charlie Hebdo, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας στα δύο σημεία.

Στην πρώτη έφοδο της αστυνομίας, έπεσαν νεκροί μόνον οι δύο δράστες, ενώ ο όμηρός τους είναι σώος και αβλαβής.

Στην έφοδο στο παντοπωλείο, ωστόσο, πλην του μοναδικού δράστη, έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις όμηροι, ενώ ακόμη τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένοι.

Εικόνες τηλεοπτικών δικτύων έδειξαν μια ομάδα ομήρων να βγαίνει τρέχοντας από το κατάστημα. Μια αστυνομική πηγή επεσήμανε ότι στο εβραϊκό σουπερμάρκετ εκτιμάται πως βρίσκονταν έως και 20 όμηροι συνολικά.

 

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Οι αδελφοί Κουασί είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις τυπογραφείου στην κωμόπολη Νταμαρτέν-αν-Γκελ κρατώντας έναν όμηρο.

 

Δυνάμεις της αστυνομίας, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του στρατού είχαν περικυκλώσει το κτίριο.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση (Πηγή: Reuters)

1/8

Παράλληλη επιχείρηση

Νεκρός έπεσε και ο άνδρας που κρατούσε ομήρους σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στο ανατολικό Παρίσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde και πηγές των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ένας δράστης «εξουδετερώθηκε».

Μαζί του ήταν και ακόμα ένα ένοπλο άτομο το οποίο σκοτώθηκε μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ειδικές δυνάμεις. Το TV5 μετέδωσε ότι το άτομο που βρισκόταν στο κατάστημα μαζί με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, ήταν η σύντροφος του.

Έπειτα από συνεχόμενες εκρήξεις, αστυνομικοί εισήλθαν στο κατάστημα. Λίγο αργότερα αρκετοί όμηροι εξήλθαν από αυτό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι τέσσερις όμηροι έχασαν τη ζωή τους πριν οι δυνάμεις της αστυνομίας αρχίσουν την επιχείρησή τους. Πάντως οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με το France 24, οι όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Ο δράστης είχε γνωστοποιήσει στους αστυνομικούς ότι θα σκοτώσει τους ομήρους εάν δεν απελευθερώσουν τα αδέλφια Κουασί. Ο ένοπλος στο εβραϊκό σουπερμάρκετ θεωρείται ότι ήταν ο δράστης της δολοφονίας της δημοτικής αστυνομικού στη Μονρούζ.

 

Η στιγμή που ξεκινάει η επέμβαση εναντίον του Αμεντί Κουλιμπαλί:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό μέσω της τηλεόρασης πριν από τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) απόψε, όπως έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Βίντεο από την επιχείρηση στη βορειοδυτική Γαλλία: