Λιβύη: «Λευκός καπνός» στη Διάσκεψη του Βερολίνου – Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τήρησης του εμπάργκο όπλων

Λιβύη: «Λευκός καπνός» στη Διάσκεψη του Βερολίνου – Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τήρησης του εμπάργκο όπλων

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.  Όπως μεταδίδει η FAZ, oι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. Υπογράμμισαν, δε, ότι απαιτείται ολοκληρωμένη αποστράτευση και αφοπλισμός των πολιτοφυλακών. Οι παραβιάσεις της ανακωχής πρέπει να τιμωρούνται.

Συγκεκριμένα υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία των χωρών που πήραν μέρος  για εκεχειρία στη Λιβύη μετά από εννιά χρόνια εχθροπραξιών, καθώς και πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου.

«Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε.  Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σε σχέδιο επίλυσης της διαμάχης για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Βερολίνο «δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στη Λιβύη, όμως» – συνέχισε- «οι συνομιλίες είχαν ως σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία».

Μάας: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υποστήριξε πως «γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας».

«Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης» πρόσθεσε.