Λιβύη: Στη φυλακή ο γιος του Καντάφι

Λιβύη: Στη φυλακή ο γιος του Καντάφι

Ο Σαάντι Καντάφι εκδόθηκε από τον Νίγηρα και έφθασε στην Τρίπολη, όπου μεταφέρθηκε σε φυλακή.

Οι αρχές του Νίγηρα προχώρησαν σήμερα στην έκδοση του γιου του Μουάμαρ Καντάφι Σαάντι, ο οποίος μόλις έφθασε στην Τρίπολη και μεταφέρθηκε σε φυλακή. «Η λιβυκή κυβέρνηση παρέλαβε σήμερα τον Σαάντι Καντάφι και μόλις έφθασε στην Τρίπολη», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλι Ζεϊντάν.

Ο 40χρονος Σαάντι, ένας από τους επτά γιους του Καντάφι, κρατείται από τις δυνάμεις της δικαστικής αστυνομίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση η οποία ευχαρίστησε τον Νίγηρα για τη συνεργασία του και πρόσθεσε ότι ο Σαάντι θα τύχει μεταχείρισης σύμφωνα με ό,τι ορίζει το διεθνές δίκαιο για τους κρατούμενους.

Οι λιβυκές αρχές επεδίωκαν επιμόνως από τις αρχές του Νίγηρα την έκδοση του Σάαντι Καντάφι, ο οποίος είχε καταφύγει στη χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος το 2011. Ο Σαάντι, ο οποίος ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και επιχειρηματίας, δεν καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) όπως ο αδελφός του, ο Σαϊφ αλ Ισλάμ. Ωστόσο, η Λιβύη θέλει να τον δικάσει για κατάχρηση ξένης περιουσίας δια της βίας και για ένοπλο εκφοβισμό όταν ήταν επικεφαλής της Λιβυκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σαϊφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Σαϊφ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν διάδοχος του πατέρα του, κρατείται από πολιτοφύλακες στη δυτική Λιβύη, όπου δικάζεται για διάφορες κατηγορίες.

Μαχητές από την δυτική περιοχή Ζιντάν συνέλαβαν τον Σαϊφ αλ Ισλάμ σε έρημο στα νότια της χώρας ένα μήνα μετά τη σύλληψη του πατέρα του και τον θάνατό του το 2011. Η πολιτοφυλακή αγνόησε το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης να τον παραδώσει για να φυλακιστεί στην πρωτεύουσα.