Λουκασένκο: «Αν καταρρεύσει η Ρωσία θα πεθάνουμε όλοι»

Λουκασένκο: «Αν καταρρεύσει η Ρωσία θα πεθάνουμε όλοι»
epa08868590 Belarusian President Alexander Lukashenko talks during a meeting for economy assessment for 2020 and a draft forecast documents for 2021 in Minsk, Belarus, 07 December 2020. EPA/MAXIM GUCHEK/ POOL MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Δύση και το ΝΑΤΟ για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, εκμεταλλεύθηκε την ομιλία του με θέμα την ανταρσία της Wagner για να κατηγορήσει την Δύση ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

«Προσπαθούν να προκαλέσουν την ανατίναξη της χώρας μας, ολόκληρης της περιοχής», είπε.

«Είμαστε ξεκάθαρα μάρτυρες ενός νέου κύματος διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και μίας άνευ προηγουμένου ενίσχυσης του στρατιωτικού δυναμικού των χωρών μελών της Συμμαχίας στην περιοχή, και σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας», είπε ο Λουκασένκο καταγγέλλοντας «επίδειξη ισχύος».

Το χειρότερο είναι ότι, αν υπήρχε μία περίοδος ταραχών στην Ρωσία, θα είχαν αμέσως επωφεληθεί στην Δύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία δημοσιογράφων, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι οι επίμονες εντάσεις ανάμεσα στην μισθοφορική οργάνωση Wagner και τον ρωσικό στρατό έτυχαν κακής διαχείρισης, προκαλώντας το περασμένο σαββατοκύριακο «την αναμέτρηση» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κατάσταση μας ξέφυγε, μετά σκεφτήκαμε ότι θα διευθετηθεί, αλλά δεν διευθετήθηκε», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Σε αυτήν την ιστορία, δεν υπάρχουν ήρωες».

«Έδωσα όλες τις αναγκαίες διαταγές ώστε ο στρατός να είναι έτοιμος για μάχη», δήλωσε ο Λουκασένκο, κρίσιμος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η διαταγή του Λευκορώσου προέδρου είναι ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσε η σύντομη ανταρσία της Wagner. Ο Λουκασένκο έκανε χρέη μεσολαβητή ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Wagner για την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας ο αρχηγός της Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρέπει να περιορισθεί στην Λευκορωσία, αφού δέχθηκε να τερματίσει στην στάση.

«Η θέση μου είναι η εξής: αν καταρρεύσει η Ρωσία, να βρεθούμε κάτω από τα ερείπια, θα πεθάνουμε όλοι», είπε ο Λουκασένκο δικαιολογώντας τις καλές υπηρεσίες που προσέφερε στο Κρεμλίνο.

Επιπλέον, ο Λευκορώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η Λευκορωσία θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner. Ο οποίος συμφώνησε τις προηγούμενες ημέρες να τους δεχτεί στην επικράτεια της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έβαλε τέλος στη σύντομη ανταρσία της Wagner στη Ρωσία.

«Αν οι διοικητές τους έρθουν σε εμάς και μας βοηθήσουν… (Έχουν) εμπειρία. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι μονάδες εφόδου. Θα μας εξηγήσουν αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή» στο στρατιωτικό επίπεδο, είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της λευκορωσικής προεδρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: