Μήνυμα Πριγκόζιν: “Δεν κάναμε πορεία για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση”

Μήνυμα Πριγκόζιν: “Δεν κάναμε πορεία για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση”
This handout video grab taken from a footage posted on April 6, 2023 on the Telegram account of the press-service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin at a cemetery for fallen PMC Wagner fighters in the settlement of Goryachiy Klyuch in the southern Russian Krasnodar region. Wagner mercenaries are believed to be heavily involved in the fight for the industrial city of Bakhmut that has become the longest and bloodiest battle of Russia's year-long assault on Ukraine. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
"Στόχος της ανταρσίας ήταν να σωθεί η Wagner όχι η ανατροπή της ρωσικής εξουσίας" δηλώνει ο Πριγκόζιν στο πρώτο του μήνυμα μετά τα γεγονότα του Σαββάτου.

Η πορεία προς τη Μόσχα έγινε για να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner, δήλωσε ο Γεβγένι Πριγκόζιν, λέγοντας ότι η μισθοφορική οργάνωση επρόκειτο να διαλυθεί στις 1 Ιουλίου.

«Ξεκινήσαμε την πορεία μας λόγω της αδικίας» τόνισε ο ιδρυτής της Wagner, προσθέτοντας ότι κανείς δεν συμφώνησε να υπογραφούν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας.

Όπως ανέφερε σε εντεκάλεπτο μήνυμα του στο Telegram, η ομάδα του δεν επέδειξε επιθετικότητα αλλά χτυπήθηκε από πυραύλους και ελικόπτερα. Αυτό ήταν το έναυσμα, τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι η οργάνωσή του προσέφερε ένα μάθημα για το πώς θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι άντρες του έκαναν πίσω για να μην χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών, ενώ τόνισε ότι λυπάται που χτυπήθηκαν ρωσικά αεροσκάφη.

«Ο στόχος της πορείας ήταν να αποφευχθεί η διάλυση της Wagner. Θέλαμε να λογοδοτήσουν αυτοί που έκαναν λάθη κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Δεν κάναμε πορεία για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση» τόνισε ο Πριγκόζιν.

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: