Λουμίδης: «Φυλάει» έναν αιώνα το μυστικό του καφέ

Λουμίδης: «Φυλάει» έναν αιώνα το μυστικό του καφέ

Η παράδοση των 95 ετών, τα άμεσα σχέδια και οι επενδύσεις της Nestle στο brand Λουμίδης.

Εδώ και έναν σχεδόν αιώνα κατέχει, δικαίως, εξέχουσα θέση στην καρδιά των Ελλήνων καταναλωτών αφού το χαρμάνι του και η δυνατή του γεύση συνοδεύουν τις πιο αγαπημένες στιγμές της καθημερινότητάς μας.

Ο Λουμίδης Παπαγάλος, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο του ελληνικού καφέ, παντρεύει μια παράδοση 95 ετών με το σήμερα, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Κάθε χρόνο στο εργοστάσιο των Οινοφύτων παράγονται κατά μέσο όρο 8.000 τόνοι ελληνικού καφέ Παπαγάλος Λουμίδης, εκ των οποίων περίπου το 85% αφορά κατανάλωση στο σπίτι και το υπόλοιπο 15% προορίζεται στους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

Ποιο είναι όμως το μυστικό που τον διατηρεί στην κορυφή εδώ και εννέα δεκαετίες; «Ο ελληνικός καφές Παπαγάλος Λουμίδης παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων, καθώς φροντίζει να βρίσκεται σταθερά δίπλα στον καταναλωτή, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και να τις ικανοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι άριστης ποιότητας, όπου σε συνδυασμό με την αυθεντική τέχνη του καβουρδίσματος και της άλεσης, δίνουν σε κάθε φλιτζάνι Παπαγάλος Λουμίδης το μοναδικό άρωμα και τη γεύση που μας συντροφεύουν από το 1919. Επιπλέον, γίνονται συνεχώς επενδύσεις -όπως η πρόσφατη μεγάλη επένδυση για τη νέα συσκευασία- όπου αναβαθμίζουν την προϊοντική εμπειρία, και κάνουν τον καφέ Παπαγάλος Λουμίδης συνώνυμο της κατηγορίας του ελληνικού καφέ» αναφέρει στο FortuneGreece.com η Κατερίνα Κοτσιοπούλου, Group Brand Manager της Παπαγάλος Λουμίδης.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας του Λουμίδη, ο χρόνος σταματάει στο 1919 με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος πώλησης «έτοιμου καφέ Λουμίδης» στον Πειραιά από τρία αδέλφια, τον Αντώνη, τον Νίκο και τον Ιάσονα, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Κάρυστο Ευβοίας για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση με δανεικά από φίλους και συγγενείς. Ο καφές τους γίνεται τόσο δημοφιλής που αρχίζουν σταδιακά να διανέμουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα άρμα αλόγου και στη συνέχεια ποδήλατα και κατόπιν φορτηγά. Λίγα χρόνια αργότερα ανοίγουν το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα πώλησης καφέ στον Πειραιά, ένα ακόμη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ δημιουργείται το δίκτυο διανομής σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Και ενώ ο Λουμίδης στήνει την «αυτοκρατορία» του στον κλάδο του καφέ, η έλευση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστρέφει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι το 1956 όταν δημιουργείται το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο, ενώ δύο δεκαετίες αργότερα, το 1974, υλοποιείται μια μεγάλη επένδυση κατασκευής ενός νέου εργοστασίου με χώρους αποθήκευσης και επεξεργασίας καφέ.

Παρά το γεγονός ότι ο Λουμίδης βρίσκεται από το 1987 υπό τη σκέπη της Nestle, δεν χάνει την ευκαιρία να υπογραμμίζει την ελληνικότητά του τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο brand. «Παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια κατηγορίες όπως ο φρέντο κερδίζουν έδαφος, ο ελληνικός καφές είναι μια αγαπημένη διαχρονική συνήθεια που δύσκολα αποχωρίζεται ο Έλληνας καταναλωτής. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η κατηγορία του ελληνικού καφέ συνεχίζει να αναπτύσσεται διαχρονικά. Ο ελληνικός καφές Παπαγάλος Λουμίδης ανανεώνεται συνεχώς, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές του και αποτυπώνεται και στις πωλήσεις της μάρκας», υπογραμμίζει η κα. Κοτσιοπούλου.

Ο Παπαγάλος Λουμίδης έχει ανοίξει τα «φτερά» του και σε άλλες αγορές όπως εκείνες της Κύπρου και της Αλβανίας, αλλά και σε χώρες όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία, κ.ά. «Στόχος μας είναι να ισχυροποιείται η παρουσία του προϊόντος στις ήδη υπάρχουσες αγορές και να αναζητούνται διαρκώς νέες, κυρίως μέσω παρουσίας και συμμετοχής σε εκθέσεις».

Οι κυριότερες χώρες παραγωγής καφέ είναι η Βραζιλία, η Κολομβία, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα και η Ακτή Ελεφαντοστού. Ειδικότερα, για τον ελληνικό καφέ Λουμίδη, η ιδιαίτερη γεύση και άρωμά του προέρχονται από μία εκ των ποικιλιών των Arabica που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή Minas-Geraes.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο αύξησης του αριθμού των καφετεριών που άνοιξαν στη χώρα μας, εν μέσω κρίσης, ο Ανέστης Νεδόπουλος, Senior Brand Manager – Nestle Professional επιβεβαιώνει πως η εκτός σπιτιού κατανάλωση καφέ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και σε περιόδους κρίσης, με αποτέλεσμα ο κλάδος αυτός να θεωρείται ελκυστικός για τους επαγγελματίες και να παρουσιάζει ανάπτυξη. «Η απόλαυση ενός καφέ εκτός σπιτιού ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτή η συνήθεια έχει αντικαταστήσει και άλλες, ακριβότερες εκτός σπιτιού επιλογές, όπως το φαγητό ή το ποτό. Παρατηρείται λοιπόν μία υπερδραστηριοποίηση από επαγγελματίες στην αγορά του καφέ, χωρίς να σημαίνει ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες. Η τάση πάντως δείχνει μία μετακίνηση της κατανάλωσης από τις κλασικές καφετέριες προς τα σημεία on-the-go κατανάλωσης καφέ». Και αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί, οι τιμές είναι χαμηλότερες και το προσωπικό εκπαιδευμένο στην παρασκευή καλού καφέ.

 

Η επιτυχημένη πορεία του Λουμίδη και η εδραιωμένη θέση που κατέχει στην εγχώρια αγορά αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τη συνέχιση επενδύσεων από τη Nestle. Η γνωστή πολυεθνική υλοποίησε πρόγραμμα που αφορούσε στην ανανέωση της συσκευασίας και των γραμμών παραγωγής του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος συνολικού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση στο εργοστάσιο των Οινοφύτων για τη νέα πρωτοποριακή συσκευασία, έθεσε, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, νέα υψηλά standards στην κατηγορία του ελληνικού καφέ. Σύμφωνα με την κα. Κοτσιοπούλου «στόχος είναι ο ελληνικός καφές Παπαγάλος Λουμίδης συνεχώς να καινοτομεί και να αναβαθμίζει την προϊόντική εμπειρία. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να γίνονται επενδύσεις για να παραμείνει ο αγαπημένος ελληνικός καφές για τα επόμενα 100 χρόνια και για πολλά περισσότερα».