«Μάχη» ψήφο-ψήφο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή των Ευρωεκλογών – Βίντεο

«Μάχη» ψήφο-ψήφο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή των Ευρωεκλογών – Βίντεο

Σαμαράς: «Στο χέρι του λαού να πάμε μπροστά» - Τσίπρας: «Δημοψήφισμα για το μνημόνιο οι Ευρωεκλογές» - Τί είπαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Θετικά αποτίμησε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως πλέον το κύριο δίλημμα των Ευρωεκλογών είναι «αν θα υπάρξει σταθερότητα ή θα αφήσουμε τη χώρα να κυλήσει πίσω».

«Κάθε κάλπη έχει τη δική της σημασία και ασφαλώς ξεχωριστή σημασία έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες είναι θετικά και αδιαμφισβήτητα τα αποτελέσματα της παράταξής μας. Δεν θα σταθώ απέναντι στις επιλογές των τοπικών κοινωνιών, που έκαναν διαφορετικές επιλογές. Την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία, αλλά παράλληλα έχουμε και τη μάχη των Ευρωεκλογών, όπου η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει με θυσίες των πολιτών της», είπε ο πρωθυπουργός από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού.

«Είναι στο χέρι των Ελλήνων με την ψήφο τους να συμβάλλουν ώστε να υπάρχει για τον ελληνικό λαό η βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά είτε να αφήσουν την χώρα να ξανακυλήσει προς τα πίσω», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Τσίπρας: «Την επόμενη Κυριακή αλλάζουμε τον τόπο»
Ως «το δημοψήφισμα για το μνημόνιο που δεν έγινε ποτέ» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τις Ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ενώ εκτίμησε πως τα αποτελέσματα των υποψηφίων του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, και η διεκδίκηση μιας σειράς περιφερειών και δεκάδων δήμων, αναδεικνύουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ισχυρό παράγοντα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Οι πολίτες άνοιξαν ένα νέο δρόμο στην αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει προηγούμενο, που κυβερνητικό κόμμα να είναι εκτός β’ γύρου από τη μεγαλύτερη Περιφέρεια και το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε ισχυρό παράγοντα και της αυτοδιοίκησης. Την επόμενη εβδομάδα η Αθήνα και η Αττική θα γυρίσουν σελίδα. Ο πρωθυπουργός πριν λίγο αποδέχθηκε, ότι η κάλπη της επόμενης εβδομάδας διακυβεύει τη συνέχεια της κυβέρνησης των μνημονίων. Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, θα είναι το δημοψήφισμα που ποτέ δεν έγινε στον τόπο για το μνημόνιο. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους πολίτες σε συστράτευση. Ο αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια είναι αγώνας όλων των Ελλήνων. Να προστάξουμε τη δημοκρατική συμμετοχή στα κηρύγματα της αποχής και της απάθειας. Η άλλη Κυριακή μπορει να γίνει η πρώτη μέρα μιας άλλης εποχής. Το μήνυμα την άλλη Κυριακή θα είναι ένα: Η Ελλάδα δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στο λαό της. Την επόμενη Κυριακή η ψήφος δεν θα πιάσει απλώς τόπο. Θα αλλάξει τον τόπο», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την παρουσία των υποψηφίων του κόμματος στον α’ γύρο των εκλογών, ενώ λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, είχε δηλώσει πως «τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στον δεύτερο γύρο».

Ανησυχία για την άνοδο της Χρυσής Αυγής εξέφρασε ο Ευ. Βενιζέλος
«
Απέτυχε η σκληρή κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και αποδείχθηκε ότι η δημοκρατική παράταξη έχει βαθιές ρίζες στην αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό και σε άλλους κοινωνικούς φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Οι στενές κομματικές επιλογές, πρόσθεσε, απέτυχαν καθαρά, και όσοι θέλησαν να αναμετρηθούν με τα ποσοστά τους του 2012 περιορίστηκαν σε αυτά, τόνισε και μίλησε «για εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, οι οποίες δεν έχουν καμία αξία».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που συνιστούν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να αγωνιστούν σθεναρά κατά του ναζισμού και της βίας.

Για τον επόμενο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οι πολίτες θα επιλέξουν ικανούς, δοκιμασμένους και εργατικούς υποψηφίους. Για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μια εικόνα προοδευτικής σταθερότητας και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν «τι σημαίνει το δημοψήφισμα για το οποίο μιλάει ο κ. Τσίπρας και πρέπει να έχουν υπόψη τους το πραγματικό ερώτημα που τίθεται και αφορά την πολιτική σταθερότητα. Η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για αποκατάσταση αδικιών και τόνισε ότι πρέπει να δείξουμε την εικόνα μιας κανονικής χώρας, όπως είναι όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Κουτσούμπας: Θετικό το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ
«Καλούμε όλους και όλες με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Εχουμε επίγνωση ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες μας να δημιουργήσουμε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία με το ΚΚΕ ισχυρό παντού για να αποτρέψουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Να ανοίξουμε δρόμο με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Θεωρούμε θετικό και ελπιδοφόρο το αποτέλεσμα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ικανοποίηση στη ΔΗΜΑΡ για την πορεία των συνδυασμών που στήριξε
Ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με τα ποσοστά που πήραν οι συνδυασμοί με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όπως του υποψηφίου στην Αθήνα Γιώργου Καμίνη και στη Θεσσαλονίκη Γιάννη Μπουτάρη, και επισήμανε: «Η “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” έχει την ικανοποίηση ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων, που εγγυώνται την κοινωνική αλληλεγγύη και την τοπική ανάπτυξη στη βάση προοδευτικών προγραμμάτων. Έχει δε την ικανοποίηση για τις σημαντικές καταγραφές ψηφοδελτίων για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που εκφράζουν συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς και κοινωνικές συμμαχίες».

Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε, την επόμενη Κυριακή, η υποστήριξη των πολιτών στα σχήματα να ολοκληρωθεί. «Γι’ αυτήν ακριβώς την αντίληψη συνεχίζει να μάχεται η “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία”, η συμπαράταξη που διεκδικεί στην κάλπη των ευρωεκλογών, την άλλη Κυριακή, τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη, για να ισχυροποιηθεί στην Ελλάδα η πολιτική εξόδου από την κρίση με σταθερή ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υπογράμμισε την ανησυχία του για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τα οποία «δημιουργούν την υποχρέωση αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ θα είναι «ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας»
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι «είμαστε οι ρυθμιστές της επόμενης μέρας», ενώ, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος θεωρεί ότι «η Νέα Δημοκρατία κατέρρευσε», και πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατήρησαν τις δυνάμεις τους.

Το Ποτάμι: «Τα κόμματα βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος»
«Τα κόμματα για άλλη μια φορά προσπαθούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα κατά το δοκούν και βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος» δήλωσε ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

«Και πολλές φορές το δέντρο είναι και μαραμένο, είναι κουτσουρεμένο. Αν δείτε τα φαβορί τους είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ πίσω από τα ποσοστά που πήρανε τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές. Για το ποτάμι δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ούτε για την επόμενη Κυριακή, τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα, είναι θέματα αρχών, δεν μετέχουμε σε αυτή τη διαμάχη δεν έχουμε κομματικές γραμμές, λέμε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να προχωρήσει μόνη της και λέμε όχι στα παιδιά του κομματικού σωλήνα. Πρέπει να αφήνονται οι ενήλικοι πολίτες να αποφασίζουν ποιός θα είναι ο δήμαρχος και ποιός ο περιφερειάρχης», είπε ο Σταύρος Θοεδωράκης. «Ελπίζω την επόμενη Κυριακή να πάει περισσότερος κόσμος στις κάλπες των τοπικών εκλογών» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ευρωεκλογές, ως «μικρό τελικό» «σημαντικότερο» για «το πιο θα είναι το τρίτο κόμμα στην πατρίδα μας».

«Ελπίζουμε και το προσπαθούμε» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την τρίτη θέση, αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή τα μηνύματα που παίρνουμε εμείς είναι θετικά, αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών δείχνουν ότι υπάρχει μια παλιά δύναμη που θέλει να χτυπήσει αυτήν την τρίτη θέση. Και νομίζω ότι θα είναι μία προσβολή για τη χώρα στη τρίτη θέση να έχει μία παλιά δύναμη μια οπισθοδρομική δύναμη, μια δύναμη βίας και δεν βρεθεί το “Ποτάμι”».

Αυτοδιοικητικές εκλογές στο Fortune

Πρώτη η Δούρου με μικρή διαφορά, προβάδισμα Καμίνη, Μώραλη

Η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών