«Μάχη» στις ΗΠΑ για τη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου

REUTERS

Ένας στους τρεις Αμερικανούς πιστεύει πως οι άνθρωποι «υπήρχαν ανέκαθεν με τη σημερινή τους μορφή», σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Pew Research Center.

Δημοσκόπηση του Pew Research Center που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει πως ένας στους τρεις Αμερικανούς δεν πιστεύει στη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά θεωρεί ότι οι άνθρωποι «υπήρχαν ανέκαθεν με τη σημερινή τους μορφή», από την αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος.

Σχεδόν το 25% των ερωτηθέντων είπε ότι «ο Θεός ή ένα ανώτερο ον» έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαδικασία της εξέλιξης, ενώ το 32% πιστεύει ότι η εξέλιξη είναι καρπός μιας «φυσικής διεργασίας», σύμφωνα τη δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν διαφέρουν σημαντικά από μια παρόμοια που είχε γίνει το 2009. Τότε, το 54% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων και το 64% των Δημοκρατικών είχαν δηλώσει ότι πιστεύουν στη θεωρία της εξέλιξης. Το ποσοστό των Δημοκρατικών αυξήθηκε ελαφρά, στο 67%, στη φετινή έρευνα, όμως αυτό των Ρεπουμπλικάνων έχει πέσει σημαντικά, φτάνοντας το 43%. Από τους «ανένταχτους», το 65% δηλώνει ότι πιστεύει στην εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη: Θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας;

Τα τελευταία χρόνια η θεωρία της εξέλιξης αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, όπου το μάθημα της βιολογίας στα σχολεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ των φονταμενταλιστών χριστιανών που προωθούσαν τη διδασκαλία του «δημιουργισμού» και των υποστηρικτών μιας εκπαίδευσης χωρίς θρησκευτική διδασκαλία στα δημόσια σχολεία.

Στη δημοσκόπησή του το κέντρο Pew εντόπισε μεγάλες αποκλίσεις στις πεποιθήσεις διαφόρων θρησκευτικών ομάδων. Επί παραδείγματι, τα δύο τρίτα των λευκών, ευαγγελικών προτεσταντών δεν πιστεύουν στην εξέλιξη. Αντιθέτως, το 78% των υπόλοιπων λευκών προτεσταντών πιστεύει στη θεωρία αυτή, όπως επίσης και το 70% των λευκών, μη ισπανόφωνων καθολικών. Σχεδόν οι μισοί (47%) από τους ισπανόφωνους καθολικούς όμως απορρίπτουν την εξέλιξη.

Μεταξύ των Αμερικανών που δηλώνουν ότι δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη θρησκεία, τρεις στους τέσσερις πιστεύουν στην εξέλιξη. Από αυτούς, μόνο το 13% θεωρεί ότι η εξέλιξη ήταν έργο ενός «ανώτερου όντος».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 21 Μαρτίου-8 Απριλίου σε δείγμα 1.983 ενηλίκων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ποιους λαούς αγαπούν οι Ευρωπαίοι;