Μάχη με τον χρόνο στο Norman Atlantic – Στους 407 οι διασωθέντες

Μάχη με τον χρόνο στο Norman Atlantic – Στους 407 οι διασωθέντες

Στους πέντε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών - Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών - Δείτε εικόνες και βίντεο από το πλοίο.

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA), που επικαλείται το υπουργείο Ναυτιλίας, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 407, ενώ στο πλοίο παραμένουν 70 περίπου άτομα.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών επιβατών ανήλθε σε πέντε, καθώς διασώστες από ελικόπτερα εντόπισαν τέσσερις σορούς στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το «Norman Atlantic». Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου ή παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο πλοίο.

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών
Η επιχείρηση μετεπιβίβασης και των υπολοίπων ατόμων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από ελικόπτερα Super Puma.

Αυτή τη στιγμή το πλοίο πλέει στη θαλάσσια περιοχή περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο. Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας. Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.

Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου NORMAN ATLANTIC, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από το πρωί της Δευτέρας τα ελληνικά εναέρια μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του “Norman Atlantic”, ενισχύθηκαν με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων. Η φρεγάτα βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και περιοχής του συμβάντος.

Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο SAN GEORGIO 6 επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους 7 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν και αναμένεται περί τις 19:00 να αφιχθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

Έρευνα για ποινικές ευθύνες στην πυρκαγιά του πλοίου
Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου. Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδήλωθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο Ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο Ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με σημερινή ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το τραγικό περιστατικό με τη φωτιά στο πλοίο «Norman Atlantic», ανέφερε ότι με πλήθος σχετικών εγγράφων προς το υπουργείο και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας, είχε επισημάνει ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών, προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε έκτη λίστα με στοιχεία των Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού:

ΛΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ

1/3

Ένας Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς
Την Κυριακή διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου ‘Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών.

Πρόκειται για τον 62χρονο, Γιώργο Δούλη, ο οποίος κατάγεται από το μικρό χωριό Καταμάχη της Λάκας Σουλίου.

Πριν από 40 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα, είχαν μεταναστεύσει στην Ελβετία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ζούσε στη Ζυρίχη. Στην Ελλάδα ό άτυχος άνδρας είχε να έρθει πέντε χρόνια. Η επιθυμία του να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα στην πατρίδα του στάθηκε μοιραία. Στην Ήπειρο, η οικογένεια έφτασε πριν από μία εβδομάδα και το Σάββατο το βράδυ, πήρε τον δρόμο της επιστροφής που στάθηκε μοιραίος για τον Γιώργο Δούλη.

Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Την οδύνη της Βουλής για το χαμό του Γιώργου Δούλη στο επιβατικό πλοίο “Norman Atlantic”, εξέφρασε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Σώματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, ευχόμενος παράλληλα, την ευτυχή έκβαση της επιχείρησης διάσωσης των υπολοίπων επιβατών και πληρώματος του πλοίου.

«Εκφράζω την οδύνη μας και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του άτυχου επιβάτη. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση εμού προσωπικά και του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων στους επιβαίνοντες, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη περιπέτεια εν μέσω εορτών, αλλά και στις οικογένειές τους που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. «Παρακολουθούμε με αγωνία την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου. Εύχομαι ολόψυχα εκ μέρους όλου του Σώματος των βουλευτών, τη θετική έκβαση της επιχείρησης διάσωσης και την επιστροφή των επιβαινόντων, σώων και υγιών στις οικογένειές τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης.

Ανακοίνωση από την ΑΝΕΚ
Διευκρινίσεις σχετικά με το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic έδωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l. το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC, το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014. Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών».

Παράλληλα, διευκρινίζεται από την ΑΝΕΚ ότι «δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι, η εταιρεία ΑΝΕΚ θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου.

Τηλεφωνικές γραμμές για την ενημέρωση των συγγενών των επιβατών: 210-4191714 και 210-4191316.

Έφτασε στο Μπαρι το Spirit of Piraeus
Στις 8 το πρωί ώρα Ιταλίας, αφίχθη στο λιμάνι του Μπάρι το εμπορικό πλοίο “Spirit of Piraeus“, το οποίο μετέφερε στην Ιταλία 49 διασωθέντες από το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic, μεταξύ των οποίων, 25 Έλληνες, πέντε Ιταλοί, τρεις Τούρκοι και δύο Αφγανοί μετανάστες.

Εκπρόσωπος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε ότι το πλοίο δεν ρυμουλκείται στη φάση αυτή και θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το αρχικό σχέδιο μεταφοράς του στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Επί του παρόντος, δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη, σχετικά με ενδεχόμενη ώρα άφιξής του και το ίδιο ισχύει για το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού “Σαν Τζόρτζιο” το οποίο αναμένεται να μεταφέρει στην Ιταλία τους υπόλοιπους διασωθέντες.

Αυτή την ώρα, Ιταλοί γιατροί προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους 49 διασωθέντες.

1/11

Σειρά ερωτημάτων θέτουν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία
Σειρά από ερωτήματα -που, όπως αναφέρουν θα πρέπει να απαντηθούν- θέτουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο “Norman Atlantιc”, υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο και η οποία έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Ειδικότερα, τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ)και Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Αναφέρουν ότι οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.

Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν, ακόμη, απαντήσεις για το ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.

Επίσης, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα “EQUASIS” (www.,equasis.org), παρατηρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ σοβαρές για την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».

1/10

Έγγραφο – ντοκουμέντο για την ασφάλεια του πλοίου
To φως της δημοσιότητας είδε ένα έγγραφο – ντοκουμέντο που καταδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις σε 5 τομείς που θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπλοΐα του Norman Atlantic.

Πρόκειται για την αναφορά τους Λιμεναρχείου Πάτρας, μετά από επιθεώρηση που διενήργησε στο πλοίο στις 19 Δεκεμβρίου, η οποία αναρτήθηκε στο ιστότοπο www.equasis.org.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τομπούλογλου, οι ελλείψεις διαπιστώθηκαν κυρίως: στο πλάνο διάσωσης, στα φώτα ασφαλείας, στις πυροστεγείς πόρτες, στις σωστικές εφαρμογές και στις υδατοστεγείς πόρτες.

“Πώς αντιμετωπίστηκαν αυτές οι παρατηρήσεις δεδομένου ότι δεν υπάρχει πουθενά γραπτή αναφορά ότι διορθώθηκαν και γιατί δόθηκε άδεια απόπλου του πλοίου με επιπλέον δεδομένο τις τόσο κακές καιρικές συνθήκες;” διερωτάται ο κ. Τομπούλογλου και υποστηρίζει ότι “τα μέλη του πληρώματος ήταν 56, με βάση την ειδική  σύνθεση, ενώ ο αριθμός τους θα έπρεπε να ήταν διπλάσιος”.

Από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρίας, VISEMAR di Navigazione S.R.l., ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις για δυσλειτουργίες σε κάποια από τα μέσα που αναφέρονται σε έγγραφο του λιμεναρχείου Πατρών επιδιορθώθηκαν και διευθετήθηκαν άμεσα και γι αυτό δόθηκε άμεσα εντολή για τον απόπλου του συγκεκριμένου πλοίου.

Αεροσκάφη της AEGEAN συμβάλλουν στη μεταφορά των διασωθέντων
Στη διάθεση της πολιτείας έθεσε η AEGEAN τα αεροσκάφη της για να διευκολύνει το έργο επαναπατρισμού των διασωθέντων επιβατών του πλοίου Norman Atlantic στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, «μόλις οι αρμόδιες αρχές ενημερώσουν την εταιρεία για τις ανάγκες, αεροσκάφη της AEGEAN είναι έτοιμα να πετάξουν προς την Ιταλία για να μεταφέρουν διασωθέντες προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τους τελικούς τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον αυτό απαιτείται». Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το κόστος της επιχείρησης αυτής θα το αναλάβει αποκλειστικά η AEGEAN.

Διαβάστε ακόμη: Ηχητικό ντοκουμέντο: Όταν ο καπετάνιος του Norman Atlantic εξέπεμψε SOS