Η «μάχη» των smartwatches

Η «μάχη» των smartwatches

Toq, Gear και SW2 μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Η μόδα των «φορετών συσκευών» που οι Samsung, Sony και Qualcomm έφεραν στην παγκόσμια αγορά, αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα στην ήδη στενή σχέση μεταξύ ανθρώπου και «έξυπνων» gadgets.

Το περιοδικό Wired έβαλε κάτω και τις τρεις αυτές συσκευές κι έβγαλε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα γύρω από τον σχεδιασμό, την λειτουργικότητα, τον χρόνο ζωής, αλλά και τη διαθεσιμότητά τους.

Σχεδιασμός
Ο προβληματισμός για το μέγεθος του Galaxy Gear είναι μεγάλος. Μπορεί να έχει κάμερα, κάτι που δεν βρίσκεις στα άλλα δύο, όμως το Toq της Qualcomm είναι αυτό που κερδίζει σε κομψότητα, με την οθόνη του να βρίσκεται τοποθετημένη πάνω σε λαστιχένιο λουράκι που προσαρμόζεται εύκολα στον καρπό.

Η Qualcomm έχει υποσχεθεί ένα smartwatch «που δεν θα κλείνει ποτέ». Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Mirasol κάνει την οθόνη να εξοικονομεί ενέργεια, προσαρμόζοντας τον φωτισμό της ανάλογα με αυτόν του περιβάλλοντος.

Το Gear με την OLED οθόνη του και το SW2 με την LCD, «λάμπουν» περισσότερο, δίνοντας την εντύπωση ενός πραγματικού tech gadget κι όχι ενός φαινομενικά «απλού ρολογιού».

1/3
Sony SW2
Qualcomm Toq
Samsung Galaxy Gear

 

Λειτουργικότητα
Τα SW2 και Toq προπορεύονται του Gear για τον απλούστατο λόγο ότι είναι συμβατά με άλλες Android συσκευές, ενώ το smartphone της Samsung είναι συμβατό μόνο με -μερικές- δικές της. Και για αρκετούς, η συμβατότητα είναι το παν.

Εφαρμογές: Samsung και Sony υπόσχονται μια πλούσια γκάμα εφαρμογών, κάτι που η Qualcomm έχει αφήσει στην άκρη, τοποθετώντας το ρολόι της στην κατηγορία των «αξεσουάρ» κι όχι σε αυτή των καθαρών «έξυπνων» gadgets.

Κάμερα: Η κάμερα του Gear προσδίδει έναν άλλο «αέρα», αν και οι μέχρι τώρα εντυπώσεις από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν τραβηχτεί, είναι -μάλλον- απογοητευτικές.

GPS: Κάτι που κανείς ως τώρα από τους τρεις κατασκευαστές δεν έχει δώσει σημασία είναι το GPS. Καμία συσκευή δεν έχει υπηρεσία χαρτών και εντοπισμού θέσης, με την Sony και την Qualcomm να σχολιάζουν ότι αυτό «βρίσκεται στα άμεσα σχέδια τους».

Διαβάστε ακόμη: Αντί-Android επτά εκατομμυρίων ευρώ

Μπαταρία
Στην παρουσίαση του Gear, η Samsung δήλωσε υπερήφανη για την 25ωρη αυτονομία του. Κάτι που, βέβαια, βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την χρήση, αλλά και την επιλογή της φωτεινότητας της -εντυπωσιακής- οθόνης του.

Από την άλλη πλευρά, η Sony λέει ότι το δικό της smartwatch μπορεί να κρατήσει ως και μία εβδομάδα, ενώ το Toq περιορίζει την αντοχή του σε τρεις με τέσσερις μέρες.

Το Toq έρχεται με wireless φόρτιση, η οποία γίνεται σε ειδική θήκη, κάτι που σημαίνει ότι αν λείψεις από το σπίτι για πάνω από τρεις μέρες, καλό θα είναι να την έχεις μαζί σου.

Διαθεσιμότητα
Το Samsung Galaxy Gear θα κυκλοφορήσει στην Ασία στα τέλη Σεπτέμβρη και στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη. Η τιμή του υπολογίζεται κοντά στα 480 δολάρια.

Το SW2 της Sony έρχεται κι αυτό την ίδια περίοδο με το Gear και μάλιστα στη μισή τιμή, ενώ -δυστυχώς- το Toq δεν πρόκειται να βγει σε μαζική παραγωγή, αλλά μόνο σε περιορισμένο αριθμό στις ΗΠΑ, με τιμή μεταξύ 300 και 350 δολαρίων. Η κυκλοφορία του αναμένεται στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Διαβάστε ακόμη: Blackberry Messenger για όλους