Μαγειρεύεις μια νέα ιδέα και θέλεις να την κάνεις επιχείρηση; Στο INNOVATHENS έχουν τη συνταγή για να πετύχεις

Μαγειρεύεις μια νέα ιδέα και θέλεις να την κάνεις επιχείρηση; Στο INNOVATHENS έχουν τη συνταγή για να πετύχεις

Οι εγγραφές ξεκίνησαν - Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS, διοργανώνει 4ο Κύκλο Επιχειρηματικό Επιταχυντή “Food for Business” και μια σειρά παράλληλων ενημερωτικών εκδηλώσεων και networking events σχετικά με την αγροδιατροφή και τη γαστρονομία.

Ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής του INNOVATHENS “Food for Business” είναι ένα 3μηνο πρόγραμμα ταχύρρυθμης συμβουλευτικής που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και εξατομικευμένο mentoring/coaching σε ομάδες και startups που φιλοδοξούν να επιχειρήσουν στους τομείς της αγροδιατροφής, της γαστρονομίας και του τουρισμού, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

*Οι εγγραφές ξεκίνησαν! Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 28 Αυγούστου εδώ!

Α. ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Η επιχειρηματικότητα που αφορά στη λεγόμενη «αγροδιατροφική αλυσίδα» εκτείνεται σε μια σειρά από επιμέρους πεδία, από την πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων μέχρι τομείς της διατροφής και της γαστρονομίας με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης αλλά και έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά στην αγροδιατροφική αλυσίδα μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις παρακάτω δραστηριότητες:

1. Πρωτογενής παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων: εδώ η χώρα φαίνεται να παρουσιάζει αναπτυξιακές προοπτικές και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, κυρίως στους τομείς των γαλακτοκομικών, ελαιοκομικών/ελαιουργικών (ελιά, λάδι) και οινικών προϊόντων, χωρίς φυσικά να περιορίζεται σ’ αυτούς.

2. Μεταποίηση των παραπάνω με έμφαση στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας, της διατροφικής σημασίας, της ανώτερης ποιότητας και της προηγμένης τυποποίησής τους.

3. Ένταξη των προϊόντων αυτών σε συνδυαστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως τα προϊόντα ή/και οι υπηρεσίες υγιεινής διατροφής, η γαστρονομία, η ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας (και ανά περιοχή), ο πολιτισμός και ο τουρισμός

4. Εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως τυποποιημένων ελληνικών προϊόντων (υψηλής ποιότητος, Προστατευόμενα – ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά – ή ποιοτικά διαφοροποιημένα)

Είναι προφανείς και επιθυμητές οι συνέργειες των παραπάνω τομέων αλλά η άμεση και συνεχής τροφοδότηση του καθενός απ’ αυτούς, κάτι που δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες δημιουργίας θετικής, σύγχρονης εικόνας για τη χώρα. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι υπάρχουν οι συνθήκες ανάπτυξης υγιούς, νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά.

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ “FOOD FOR BUSINESS”

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία του νεόυ, 4ου Κύκλου Επιχειρηματικού Επιταχυντή “Food for Business” με στόχο την ταχύρρυθμη ενίσχυση νέων ιδεών και ομάδων που φιλοδοξούν να επιχειρήσουν στους τομείς της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας. Η επιλογή αυτή στηρίχθηκε σε μια σειρά από λόγους:

– Το επιχειρηματικό περιβάλλον στους δύο αυτούς τομείς, ιδιαίτερα σ’ αυτό της γαστρονομίας, φαίνεται πως συνεχίζει σταθερά να προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των δυνητικών επιχειρηματιών όσο και του κοινο

– Η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί κυρίως στα 3 προϊόντα (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο/ελιές, κρασί) είναι εξαιρετικά σημαντική, μένοντας όμως ακόμα αρκετά ανεκμετάλλευτη.

– Η ελληνική διατροφή, που στηρίζεται στο τρίπτυχο παράδοση-αυθεντικότητα-έμπνευση συνιστώντας σαφή έκφραση πολιτισμού, έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και «εξαγωγής».

– Η επιχειρηματικότητα στον τομέα της αγροδιατροφής, παρά τη σχετική ποιοτική της βελτίωση με την είσοδο νέων ανθρώπων στο χώρο, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο και οι προσπάθειες κρατικής ενίσχυσης δείχνουν ότι αυτό έχει έστω και μερικώς συνειδητοποιηθεί (παράδειγμα τα πλαίσια ενίσχυσης τόσο του νέου επενδυτικού νόμου όσο και του ΕΣΠΑ 2014-2020).

– Η ελληνική κουζίνα κατατάσσεται ανάμεσα στις δημοφιλέστερες του κόσμου και είναι ο ορισμός fusion κουζίνας, καθώς η χώρα αποτέλεσε στην μακραίωνη ιστορία της σταυροδρόμι λαών, παραδόσεων και πολιτισμών.

– Ο τουρισμός στοχεύει στη δημιουργία εμπειριών ζωής, συναισθημάτων και αναμνήσεων στους επισκέπτες της χώρας. Ο «πολιτισμός της διατροφής» και η τοπική κουζίνα αποτελούν βασικά συστατικά του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο «τουρισμός γεύσης» είναι ανάμεσα στις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό, αν και στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο αναζητώντας νέες γευστικές εμπειρίες.

– Η μεσογειακή διατροφή, θεμέλιο της οποίας είναι η ελληνική κουζίνα, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα σύγχρονης υγιεινής διατροφής σήμερα.

– Η γνωριμία με την ελληνική κουζίνα οδηγεί σε αυξημένη αναγνωρισιμότητα των συστατικών της, δηλαδή των ελληνικών τροφίμων και δυνητικά σε ζήτησή τους στις διεθνείς αγορές. Η σύνδεσή τους με τον τουρισμό βελτιώνει σημαντικά αυτή τη δυνατότητά τους. H κατανάλωση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων από διεθνείς επισκέπτες και καταναλωτές, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας, ενισχύει την καλή εικόνα της χώρας παραγωγικά και τουριστικά και μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρία τουριστικής προβολής και διάθεσης επίσκεψης.

– Η μελέτη ανάλογων επιτυχημένων προσπαθειών άλλων χωρών βεβαιώνει τη δυνατότητα επιτυχίας σχετικών προτάσεων.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι ο κύκλος που περικλείει 3 από τους δυναμικότερους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας μας: τις εξαγωγές ποιοτικών τυποποιημένων ελληνικών τροφίμων, τον τουρισμό με κέντρο του τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του και τον τουρισμό γεύσης/γαστρονομικό τουρισμό, πρέπει να αποτελέσει ένα από τα θεμέλια της Στρατηγικής εξωστρέφειας και νέου επιχειρείν στη χώρα μας.

Γ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Για τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία του Επιχειρηματικού Επιταχυντή “Food for Business”,  το INNOVATHENS θα συνεργαστεί με 3 Εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηναίων (Γαλακτοκομίας, Οινολογίας και Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων), τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΓΠΑ και με εξειδικευμένους συμβούλους τόσο για τα ίδια τα προϊοντικά χαρακτηριστικά των επιχειρηματικών δράσεων όσο και τις επιχειρησιακές λειτουργίες των σχημάτων που θα ενταχθούν στον επιταχυντή. Αναμένουμε προτάσεις που θα αποσκοπούν:

α. στη βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών ενός διακριτού πεδίου. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

– Παραγωγή ποιοτικού κατσικίσιου γιαουρτιού,

– Δημιουργία νέων οινικών προϊόντων,

– Διαφοροποίηση, τυποποίηση και ποιοτική συσκευασία ελαιόλαδου ή/και ελιάς

– Τυποποίηση και συσκευασία (άλλων) διατροφικών προϊόντων

 

β. στον έξυπνο συνδυασμό δύο ή περισσότερων πεδίων, που θα ενσωματώνει σύγχρονες πρακτικές προώθησης. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

– Τουρισμός γεύσης / Γαστρονομικός τουρισμός,

– Η γαστρονομία ως πολιτιστικό είδος,

– Νέες μέθοδοι παρουσίασης, προώθησης ή / και διαφήμισης στο χώρο της εστίασης

– Εστίαση και αρχιτεκτονική

γ. στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών διατροφής. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

– Mobile Apps/Site apps στο χώρο της διατροφής

– Καινοτόμοι τρόποι προβολής και πώλησης προϊόντων

– Δημιουργία εικονικού περιβάλλοντος γαστρονομικών απολαύσεων

– Μέθοδοι ενίσχυσης εξαγωγών, εφαρμογές έξυπνων logistics

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων ανταγωνιστικών επιχειρηματικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν επάξια μια θέση στην ελληνική και, κυρίως, την διεθνή αγορά.

 

Δ. ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το 3μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, εναρμονιζόμενο πλήρως με τη γενική φιλοσοφία λειτουργίας του INNOVATHENS, θα στηριχτεί σε 3 πυλώνες:

– Ενημέρωση/δικτύωση,

– Εκπαίδευση/κατάρτιση και

– Επιχειρηματικό Consulting/Mentoring/Coaching.

Διαρθρώνεται, επομένως, ως εξής:

 

Δ1. Εξειδικευμένη Ενημέρωση – Εκπαίδευση (σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων και παρουσιάσεων)

1. Εκδηλώσεις και σεμινάρια για τα 3 (τουλάχιστον) βασικά προϊόντα: Γαλακτοκομικά, ελαιοκομικά, οινικά. Η σημασία της πρώτης ύλης [ελληνικά προϊόντα]

2. Σύγχρονες τάσεις γαστρονομίας

3. Γαστρονομία και Τουρισμός

4. Γαστρονομία, branding, design και τεχνολογία.

5. Συσκευασία προϊόντων: Γαστρονομία και αρχιτεκτονική

6. Τεχνολογικές Εφαρμογές

7. Styling φαγητού

8. Διαγωνισμοί – Εκθέσεις

 

Δ2. Συμβουλευτική / Mentoring

Η συμβουλευτική που θα παρασχεθεί διακρίνεται σε:

Δ2.1  Στοχευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σεμιναριακού τύπου σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, λειτουργίας, οργάνωσης και ανάπτυξης των ωφελουμένων σχημάτων.

Δ2.2  Εξατομικευμένη συμβουλευτική, mentoring/coaching ανά επιχειρηματικό σχήμα

 

Ε. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Η ομάδα έργου θα αποτελείται από εκπρόσωπους του INNOVATHENS, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικούς εμπειρογνώμονες από την αγορά της γαστρονομίας και του branding προϊόντων, καθώς και από συμβούλους επιχειρήσεων.

 

ΣΤ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Στόχος είναι η ένταξη στον επιταχυντή 15 σχημάτων, μετά από αξιολόγηση. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι:

– η πληρότητα περιγραφής της επιχειρηματικής ιδέας, η ανταγωνιστικότητα και ο βαθμός εξωστρέφειάς της (40%)

– η καινοτομία της πρότασης (20%)

– η δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας (20%)

– η συμπληρωματικότητα και ωριμότητα της ομάδας (20%)

 

Ζ. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ                                                                       ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος                   10/06/16
Προθεσμία Υποβολής Προτάσεων                           Έως 28/08/2016
Αξιολόγηση Προτάσεων                                               29/08/16-5/09/2016
Έναρξη Κύκλου Επιτάχυνσης                                     12/09/16
Διάρκεια Κύκλου                                                            3 μήνες: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος 2016

*Ο 4ος Κύκλος του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS και οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη με 3 Εργαστηρίων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γαλακτοκομίας, Οινολογίας, και Μικροβιολογίας Τροφίμων) και της εταιρείας Planet S.A.-Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Επιχειρηματικότητας.