Μαγνητικοί δρόμοι για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος

Μαγνητικοί δρόμοι για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος

Η Volvo αναπτύσσει το σύστημα που θα καθοδηγεί όλα τα αυτόνομα οχήματα με σήματα μέσα από την άσφαλτο.

Η κεντρική ιδέα γύρω από τις περισσότερες προσεγγίσεις στο θέμα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό είναι έξυπνα συστήματα πάνω στο όχημα που καταλαβαίνουν τα πάντα στο περιβάλλον τους και επεξεργάζονται συνεχώς στοιχεία προκειμένου να κινηθούν στο δρόμο.

Η προσέγγιση της Volvo είναι πολύ απλούστερη και το μόνο που απαιτεί είναι μια υποδομή χαμηλού κόστους στην οδοποιία και ένα από τα παλαιότερα εργαλεία που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος: τους μαγνήτες.

Οι μαγνήτες δεν επηρεάζονται από τον καιρό, δεν ενοχλούνται από τυχόν εμπόδια στον δρόμο και μπορούν να φτιάξουν ένα «μονοπάτι» που ένα ειδικά εξοπλισμένο αυτοκίνητο μπορεί να ακολουθήσει με ασφάλεια, σαν να κινείται σε αόρατες ράγες.

Πρόσφατα η Volvo δοκίμασε την ιδέα της στην πράξη, «φυτεύοντας» μαγνήτες σε μια διαδρομή δοκιμών στη Σουηδία και χρησιμοποιώντας ένα όχημα με ειδικούς αισθητήρες. Μάλιστα, πρωτοπόρησε στη σχετική τεχνολογία, καθώς κατάφερε να φτιάξει αισθητήρες που «διαβάζουν» το πεδίο των μαγνητών 500 φορές το δευτερόλεπτο, αντί για τρεις όπως ισχύει στα περισσότερα παρόμοια συστήματα. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως επιτρέπει υψηλές ταχύτητες, αφού η πληροφορία συγκεντρώνεται και επαληθεύεται σε αρκετά αξιόπιστο βαθμό ώστε να το επιτρέπει.

Η Volvo υπολόγισε μέχρι και το κόστος της εφαρμογής της. Ο αισθητήρας στο αυτοκίνητο θα κοστίζει σε μαζική παραγωγή 79 €. Η τοποθέτηση μαγνητών στον δρόμο θα χρειαστεί -για έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο δύο κύριων λωρίδων- περίπου 17.500 € ανά χιλιόμετρο.