Mama’s Flavors: Παραδοσιακές γεύσεις από όλη την Ελλάδα στο πιάτο σας

Mama’s Flavors: Παραδοσιακές γεύσεις από όλη την Ελλάδα στο πιάτο σας

Το Mama’s Flavors φιλοδοξεί να δημιουργήσει το πρώτο e-shop των ελληνικών γυναικείων συνεταιρισμών.

Ένα στιγμιότυπο στην τηλεόραση από μια τουριστική εκπομπή που παρουσίαζε γυναικείους συνεταιρισμούς ήταν αρκετό για να «καρφωθεί», στο μυαλό της Μαρίας Μοναστηριώτη, η ιδέα δημιουργίας μιας πλατφόρμας, στην οποία ο κόσμος θα μπορούσε να βρει συγκεντρωμένα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Η ίδια, μολονότι δεν είχε καμία σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο και την αγροδιατροφή – αφού οι σπουδές της ήταν πάνω στη βιβλιοθηκονομία και τα συστήματα πληροφόρησης – επί τρία χρόνια δούλευε την ιδέα της χτίζοντας με αργά και σταθερά βήματα την ομάδα της, αλλά και τη σχέση της με την αγορά.  «Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς πωλούνταν τα συγκεκριμένα προϊόντα και αν υπήρχε κάποιο οργανωμένο δίκτυο. Βλέποντας το κενό στην αγορά δημιούργησα το Mama’s Flavors και στη συνέχεια δήλωσα συμμετοχή στο διαγωνισμό Aegean Start Ups 2015 όπου και κέρδισα το πρώτο βραβείο στην κατηγορία μου. Αυτή η διάκριση στάθηκε η αφορμή για τη συμμετοχή μου στη θερμοκοιτίδα ΘΕΑ του ΕΒΕΑ» αναφέρει στο fortunegreece.com η ιδρύτρια του Mama’s Flavors, Μαρία Μοναστηριώτη.

Το Δεκέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη ουσιαστική επαφή με την εν λόγω αγορά σε ένα συνέδριο στο οποίο η Μαρία είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις υπηρεσίες της σε 33 γυναικείους συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα. «Η ανταπόκριση ήταν κάτι περισσότερο από θετική, αν και υπάρχει μια γενικότερη δυσπιστία αναφορικά με το πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Το 90% της πλατφόρμας είναι έτοιμο και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Στόχος μας είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν ενταχθεί στο Mamma’s Flavors τουλάχιστον 15 συνεταιρισμοί από τους 100 που υπάρχουν συνολικά στη χώρα».

Προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γυναικών επιχειρηματιών και να πάρει και η ίδια μια «γεύση» από την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της διαδικτυακής πλατφόρμας, η Μαρία θα δώσει την ευκαιρία στους πελάτες της να δοκιμάσουν χωρίς χρέωση το Mama’s Flavors, για ένα εξάμηνο κάνοντας έτσι ένα «test drive».

«Δεν είναι ένα απλό e-shop. Είναι μια κοινωνική επιχείρηση που στοχεύει κυρίως στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα με την προώθηση των προϊόντων θα παρέχεται υποστήριξη σε θέματα μάρκετινγκ, εξωστρέφειας και εκπαίδευσης» λέει χαρακτηριστικά.

«Άνοιγμα» στην αγορά μικρών παραγωγών και τις οικοτεχνίες

Σε αυτό το στάδιο έχουν γίνει μάλιστα επαφές για την τοποθέτηση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο και Αγγλία, ενώ σταδιακά θα προστίθενται συγκεκριμένες αγορές που θέλει να προσεγγίσει ο εκάστοτε συνεταιρισμός. Μόλις η επιχείρηση φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο το όνειρο της Μαρίας και των συνεργατών της είναι το Mama’s Flavors να μετεξελιχθεί σε ένα Μεσογειακό Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τους γυναικείους συνεταιρισμούς, παίρνοντας τη μορφή μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας. «Βρισκόμαστε σε αναζήτηση χρηματοδότησης και είμαστε ανοιχτοί σε συνέργιες. Η δημιουργία ενός φυσικού καταστήματος δεν είναι κάτι που θα απορρίπταμε, αλλά θαρρώ πως θα γίνει μελλοντικά. Το επόμενο βήμα που επεξεργαζόμαστε είναι το άνοιγμα στην αγορά των μικρών παραγωγών και τις οικοτεχνίες».

Εντός του Mama’s Flavors οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν από χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι τυριά, μέλια, ελιές και οτιδήποτε παράγεται με μεράκι από την ελληνική γη, ενώ δίπλα από κάθε προϊόν θα υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφική του αξία και θα συνοδεύεται από βίντεο και φωτογραφίες. «Οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλές αναλογικά με την ποιότητα και το χρόνο που χρειάστηκαν για να παραχθούν.

Δυστυχώς όμως λόγω της κρίσης ο καταναλωτής θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να δώσει το κάτι παραπάνω για να αγοράσει κάτι χειροποίητο» επισημαίνει η Μαρία προσθέτοντας πως μέσω της πλατφόρμας ο στόχος είναι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να γνωρίσει ο καταναλωτής νέα ποιοτικά προϊόντα.