Το δεξί χέρι του Μπάφετ χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα “ένα αηδιαστικό αφροδίσιο νόσημα”

Το δεξί χέρι του Μπάφετ χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα “ένα αηδιαστικό αφροδίσιο νόσημα”
Photo: REUTERS

Μια εφ’ όλης της ύλης και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε λίγες εβδομάδες πριν από την πραγματοποίηση της ετήσιας συνάντησης της Berkshire Hathaway το δεξί χέρι και επί μακρά σειρά ετών συνεργάτης του θρυλικού επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, Τσάρλι Μάνγκερ.

Σε γενικές γραμμές, οι παρατηρήσεις του Μάνγκερ αφορούσαν το δυστοπικό μέλλον των fiat νομισμάτων αλλά και τη σχέση του με τα κρυπτονομίσματα…

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, που έχουν λάβει, όπως φαίνεται, παγκόσμιες διαστάσεις, το alter ego του σοφού της Ομάχα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που απειλεί να καταστρέψει την οικονομία. «Το πλέον ασφαλές συμπέρασμα που μπορούν να εξαγάγουν οι επενδυτές είναι πως τα επόμενα 100 χρόνια λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης τα fiat νομίσματα θα έχουν μηδενική αξία».

Στη συνέχεια, ο Τσάρλι Μάνγκερ ρωτήθηκε για τα κρυπτονομίσματα, για τα οποία ήταν… ζοφερός. «Ευτυχώς, τα απέφυγα. Είμαι υπερήφανος για αυτό. Πρόκειται για αφροδίσιο νόσημα, έχουν την πλήρη περιφρόνησή μου. Τα κρυπτονομίσματα είναι δημοφιλή επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απαγωγές, εκβιασμούς και φοροδιαφυγή. Πολύ καλά έκανε η Κίνα που τα απαγόρεψε. Οι άνθρωποι που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Δεν σκέφτονται τους πελάτες. Δεν θα ήθελα να παντρευτούν κάποιον από τους συγγενείς μου».

Ερωτηθείς για τη «φούσκα» που έχει δημιουργηθεί στα assets, ο Μάνγκερ υποστήριξε ότι το φαινόμενο GameStop ήταν μια άθλια υπερβολή, όπως και το φαινόμενο Bitcoin.

«Θα έλεγα ότι τα funds ρίχνουν πάρα πολλά χρήματα πολύ γρήγορα παντού και ότι διαπιστώνεται μια σημαντική άθλια υπέρβαση στις επενδύσεις τις οποίες προβαίνουν τα ventures capitals. Tο χρηματιστήριο δεν χρειάζεται να είναι τόσο ρευστό όσο είναι. Είναι σαν ένα σωρό άνθρωποι να μεθάνε σε ένα πάρτι», είπε ο Munger, προσθέτοντας ότι όλοι διασκεδάζουν τόσο πολύ που δεν σκέφτονται τις συνέπειες. Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι η άθλια υπερβολή της δεκαετίας του ’20 μας έδωσε τη Μεγάλη Ύφεση και η Μεγάλη Ύφεση μας έδωσε τον Χίτλερ, oπότε είναι σοβαρά τα πράγματα».

«Είναι εκπληκτικό πόσα επιτεύγματα έχουν σημειωθεί τα τελευταία 200 χρόνια, αλλά το πρόβλημα μας είναι ότι οι βασικές ανάγκες μας είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένες. Δυστυχώς, η ζωή δεν οδηγείται από την απληστία, αλλά από τον φθόνο, και εγώ έχω κατακτήσει… αρκετό φθόνο» κατέληξε.