Μανιφέστο Μιλέι: Ο δυτικός κόσμος είναι σε μεγάλο κίνδυνο – Αγκαλιάστε τον καπιταλισμό

Μανιφέστο Μιλέι: Ο δυτικός κόσμος είναι σε μεγάλο κίνδυνο – Αγκαλιάστε τον καπιταλισμό
Argentine presidential candidate for the La Libertad Avanza alliance Javier Milei speaks to supporters after winning the presidential election runoff at his party headquarters in Buenos Aires on November 19, 2023. Libertarian outsider Javier Milei pulled off a massive upset Sunday with a resounding win in Argentina's presidential election, a stinging rebuke of the traditional parties that have overseen decades of economic decline. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) Photo: AFP
Ο πρόεδρος της Αργεντινής επιμένει στη θεραπεία σοκ που εφαρμόζει

Να απορρίψουν τον σοσιαλισμό και αντ’ αυτού να αγκαλιάσουν τον «καπιταλισμό των ελεύθερων επιχειρήσεων» για να θέσουν ένα τέλος στην παγκόσμια φτώχεια κάλεσε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι.

«Σήμερα, είμαι εδώ για να σας πω ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε, συμπληρώνοντας: «Και βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί αυτοί που υποτίθεται ότι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες της Δύσης διακατέχονται από ένα όραμα για τον κόσμο που οδηγεί αναπόφευκτα στον σοσιαλισμό και ως εκ τούτου στη φτώχεια».

Το ταξίδι του Μιλέιστο Νταβός σηματοδοτεί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα. Ο δεξιός ηγέτης, ένας αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής» που συχνά συγκρίνεται με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είπε ενώ βρισκόταν καθοδόν προς την Ελβετία ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση για να υποστηρίξει την ελευθερία.

Ταξιδεύοντας στο ελβετικό θέρετρο, ο Μιλέι επέκρινε φόρουμ του Νταβός για τη «σοσιαλιστική ατζέντα του, που μόνο δυστυχία θα φέρει στον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως το κύριο θέμα της ετήσιας συνάντησης των ελίτ στο φόρουμ είναι το «Rebuild Trust», δηλαδή ενσαρκώνει ένα πνεύμα ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ηγετών επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών για την «επιστροφή στα βασικά».

Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ παρουσίασε τον Μιλέι στο βήμα του Νταβός λέγοντας ότι οι «ριζοσπαστικές μέθοδοί» του έχουν «εισαγάγει ένα νέο πνεύμα στην Αργεντινή».

«Οι ηγέτες του δυτικού κόσμου έχουν εγκαταλείψει το μοντέλο της ελευθερίας για διαφορετικές εκδοχές αυτού που ονομάζουμε συλλογικότητα. Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι τα κολεκτιβιστικά πειράματα δεν είναι η λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες του κόσμου – μάλλον είναι η βασική αιτία» είπε ο Milei.

Για τον Milei, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η προεδρία του είναι σημαντικές – δεδομένου ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται και πάλι στο χείλος μιας βαθιάς κρίσης.

Η αγοραστική δύναμη της χώρας της Νότιας Αμερικής έχει καταστραφεί, με τον πληθωρισμό να τρέχει με +211%, ευρισκόμενος στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 32 χρόνια, ενώ 2 στους 5 Αργεντινούς ζουν τώρα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ο Milei είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην προτεινόμενη «θεραπεία σοκ» για να διορθωθεί η κατάσταση. Έχει προτείνει τη δολαριοποίηση της οικονομίας, την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας και την ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: