Mantis Business Innovation: Η καινοτομία ορίζει το μέλλον

Mantis Business Innovation: Η καινοτομία  ορίζει το μέλλον
Η ιστορία μας έχει δείξει ότι μόνο οι παραδοσιακές εταιρείες που κάνουν disrupt στο επιχειρηματικό τους μοντέλο μπορούν να επιβιώσουν.

Η ιστορία, μας έχει δείξει ότι μόνο οι παραδοσιακές εταιρείες που κάνουν disrupt στο επιχειρηματικό τους μοντέλο μπορούν να επιβιώσουν. είναι πολλά τα παραδείγματα μεγάλων και εμβληματικών εταιρειών που δεν κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο και να κερδίσουν τη μάχη με τον ανταγωνισμό και την τεχνολογία. Τα trends, οι νέες ανερχόμενες τεχνολογίες και οι startups απαιτούν από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις ανάπτυξη και διαχείριση της καινοτομίας.

Το παράδειγμα της Kodak είναι «μάθημα» για τη σημασία του disruption σε μια αγορά και της διαφοράς από το να κάνεις κάτι, μέχρι το να πράττεις αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Η εταιρική καινοτομία είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη, επαναληπτική, επεκτατική και επιτακτική διαδικασία. Κανένας κλάδος, βιομηχανία, τεχνολογία ή οργανισμός δεν είναι ασφαλής από το «next big thing». Οι εταιρείες πρέπει πλέον να έχουν μια ισχυρή στρατηγική καινοτομίας.

Δημιουργώντας Εταιρική Καινοτομία

Όσον αφορά στην ανάπτυξη και διαχείριση καινοτομίας σε έναν οργανισμό, οι υπεύθυνοι έρχονται αντιμέτωποι με τρεις βασικές προκλήσεις:

α. Την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων προϊόντων/επιχειρηματικών μοντέλων και τη βελτιστοποίηση διαδικασιών (Business & Product).
β. Την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων με καινοτόμο και problem-solving mindset (HR).
γ. Την ανάδειξη/εξωστρέφεια, συμβατή με την καινοτομία που οφείλουν να δημιουργούν για το brand τους (Marketing).

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι οργανισμοί πλέον αναζητούν κατάλληλες διαδικασίες, εργαλεία και Innovation Experts που θα τους βοηθήσουν να μετασχηματίσουν τα τμήματα R&D, που παραδοσιακά διαχειρίζονταν την καινοτομία, σε Κέντρα Kαινοτομίας με στόχο τη δημιουργία προϊόντων και την ανεύρεση startups για να συνεργαστούν.

Ένα Corporate Innovation Playbook από τη Mantis

Ποια είναι η Mantis Business Innovation και πώς μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες προς την καινοτομία; Πρόκειται για μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες της παρέχονται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και σε πανεπιστήμια, φέρνοντας σε επαφή επιχειρήσεις και startups για την αντιμετώπιση των εξής επιχειρηματικών προκλήσεων:

• open innovation (προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας): Πρόκειται για τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής καινοτόμων προτάσεων, ιδεών και προϊόντων προς επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί. Παρέχουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε είδους Προγράμματος Καινοτομίας, επιτρέποντας στους πελάτες μας να εντοπίσουν τις πιο καινοτόμες λύσεις και τους ανθρώπους, συνάπτοντας σχέσεις με το οικοσύστημα καινοτομίας.

• talent acquisition programs: Αντί του παραδοσιακού τρόπου ανεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, προσφέρεται ένας νέος καινοτόμος τρόπος όπου ο οργανισμός θέτει μία πρόκληση προς επίλυση και καλεί υποψήφιους να δώσουν λύσεις, αξιολογώντας τους με πιο ενδελεχή και ουσιαστικό τρόπο.

• innovation platform (πλατφόρμα διαχείρισης καινοτομίας): Tο πληροφοριακό σύστημα Mantis IMS είναι μία πλήρως παραμετροποιήσιμη πλατφόρμα που επιτρέπει στους πελάτες μας τη συλλογή, αξιολόγηση και παρακολούθηση της καινοτομίας τόσο σε επίπεδο ιδέας, όσο και σε επίπεδο επιχείρησης.

• startup scouting: Aξιοποιώντας το δίκτυο των 10.000+ innovators που διαθέτουμε, σε συνδυασμό με την εξειδίκευσή μας, μπορούμε να εντοπίσουμε τις κατάλληλες νεοφυείς επιχειρήσεις για τις ανάγκες των πελατών μας.

• innovation hubs & incubators: Διασυνδέοντας την εσωτερική και εξωτερική καινοτομία του οργανισμού-πελάτη, παρέχουμε έναν ολοκληρωμένο τρόπο σχεδιασμού και διαχείρισης ενός Corporate Innovation Hub ή Incubator/Accelerator.

• product innovation: Ακολουθώντας τις αρχές της «λιτής» επιχειρηματικότητας, παρέχουμε μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

• αξιολόγηση καινοτομίας: Με το πλαίσιο καινοτομίας τριών φάσεων που έχουμε σχεδιάσει, υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στη διαμόρφωση μιας προσαρμοσμένης στρατηγικής καινοτομίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων καινοτομίας τους και την αξιολογούμε μέσα από ειδικά αλγοριθμικά μοντέλα βασισμένα στα συστήματα ολικής προτίμησης.

Και το ευρύτερο πλαίσιο

Εδώ και χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα συμπαγές οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα. Τώρα αυτή η δημιουργία όχι μόνο φαίνεται αλλά και έχει μετρηθεί. Η Mantis Business Innovation, ως Innovation Enabler, δημιούργησε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση το Elevate Greece, το σημείο αναφοράς του οικοσυστήματος. Αποδόθηκε ορισμός στις startups καιχαρτογραφήθηκαν σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα, το GreenTech Challenge, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετατρέπει ερευνητικές ιδέες σε επιχειρήσεις που λύνουν περιβαλλοντικά προβλήματα, το StartupNow Forum συνδέει επιχειρήσεις με startups, ενώ η συνεργασία με το EIT Raw Materials αποτελεί μια ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ανάπτυξη λύσεων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και των πρώτων υλών. Σε τέσσερα χρόνια λειτουργίας, η Mantis Business Innovation δραστηριοποιείται σε τρεις ηπείρους, σε έντεκα χώρες, με ένα δίκτυο άνω των 10.000 innovators.

Η ελληνική πολιτεία είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς χρηματοδότησε τα ελληνικά VCs με πολύ υψηλά ποσοστά μέσω του Equifund, αλλά και της HDBI. Χρηματοδότησε τις ελληνικές startups με 60 εκατ. ευρώ μέσω του Elevate Greece, ενώ έδωσε πρόσφατα 15 εκατ. ευρω στα πανεπιστήμια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Τώρα, είναι η ώρα της αγοράς να αξιοποιήσει αυτές τις λαμπρές ιδέες και τα μυαλά και να παράξει νέα προϊόντα που κάνουν την ελληνική επιχειρηματικότητα εξωστρεφή και κερδοφόρα.

Η εταιρική καινοτομία δεν μπορεί να είναι στάσιμη. Αλλάζει, εξελίσσεται και επεκτείνεται διαρκώς.

 

*Tο άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24/06.