Μάρδας: Λείπουν 400 εκατ. για μισθούς και συντάξεις

Μάρδας: Λείπουν 400 εκατ. για μισθούς και συντάξεις

Αποκάλυψη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι τα χρήματα θα βρεθούν.

Σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης, καθώς όπως δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων και των υποχρεώσεων του κράτους. Μάλιστα αποκάλυψε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μαζευτούν τα αποθεματικά των Δήμων, των Περιφερειών, των νοσοκομείων και 1.500 φορέων.

«Έχω ένα πρόβλημα ημερών. Στις 24 Απριλίου και στις 27 Απριλίου. Δεν είναι μεγάλο το άνοιγμα. Για μεθαύριο το άνοιγμα είναι 170 εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι θα τα βρούμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι συνολικά για τον Απρίλιο λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους, μεταξύ των οποίων μισθοί και συντάξεις.

«Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε δε, πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τη λήξη των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση θα μαζέψει χρήματα.