Μαρία Λόη: First we take Manhattan!

Μαρία Λόη: First we take Manhattan!

Η σεφ Μαρία Λόη «σερβίρει» στο FortuneGreece.com.

Η chef Μαρία Λόη κατέκτησε με το εστιατόριο «Κουζίνα Μαρία Λόη» τη Ναύπακτο (και όχι μόνο). Σήμερα πια έχει το «LOI RESTAURANT» στην καρδιά της Νέας Υόρκης με πιάτα που έχει γευθεί μέχρι και ο Μπαράκ Ομπάμα. Τι λέει ο Φρανκ Σινάτρα; «If you make it there, you’ll make it anywhere!». Η Μαρία Λόη δείχνει να το έχει καταφέρει και μοιράζεται τα μυστικά της επιτυχίας της με το FortuneGreece.com.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος για έναν chef;

Κάθε chef θέτει τους δικούς του στόχους και φυσικά εξαρτάται από τον καθένα αν τον ενδιαφέρει να συμπεριληφθεί στο χώρο των αστεριών ή να κάνει το δικό του εστιατόριo. Στο LOI, αν και είμαστε καινούριο εστιατόριο, έχουμε λάβει ήδη εξαιρετικές κριτικές από τα media, αλλά και από τους πελάτες μας. Σε προσωπικό επίπεδο με έχουν εντάξει στους «top celebrities chefs», γεγονός που με τιμά ιδιαίτερα.

Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι, πόσους από αυτούς έχετε ήδη επιτύχει και ποιον κυνηγάτε ακόμη;

Εξακολουθώ να θέτω στόχους και να προσπαθώ συνεχώς για αυτούς. Για τους συνεργάτες μου ήδη έχω πετύχει πολλά, κατατάσσοντας το όνομα “LΟΙ” ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Ο κύριος στόχος μου, όμως, είναι να αναγνωριστεί, να πάρει τη θέση της η ελληνική κουζίνα ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου.

Διαβάστε: Όλο το φως της Ελλάδας σε ένα κόσμημα

Ποιος είναι ο χαρακτήρας της κουζίνας σας και κατ’ επέκταση ο χαρακτήρας του εστιατορίου σας;

Ο χαρακτήρας του εστιατορίου βασίζεται απόλυτα στην ελληνική-μεσογειακή κουζίνα. Στο παρελθόν μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω κείμενα και συνταγές από την αρχαία Ελλάδα καθώς συγκέντρωνα υλικό για το βιβλίο που είχα την τιμή να γράψω για τους «Ολυμπιακούς – Αθήνα 2004», με τίτλο: «Αρχαίων Δείπνον».

Η γενική ιδέα που βγαίνει από όλη αυτή την προσπάθεια είναι πως η μεσογειακή κουζίνα έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα. Πολλές από τις γεύσεις που υπάρχουν στη σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα έχουν μεγάλη ιστορία, ενώ αποτελούσαν και στο παρελθόν τις αγαπημένες προτιμήσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Ποιο γνήσιο ελληνικό προϊόν σας εμπνέει να δημιουργήσετε;

Δεν είναι ένα. Ο ελλαδικός χώρος παράγει πολλά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, δίνοντας ξεχωριστή γεύση σε κάθε πιάτο. Πρώτο στη σειρά βέβαια έρχεται το ελληνικό λάδι, γιατί για μένα λάδι είναι μόνο το λάδι ελιάς. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού, με πολλούς συνδυασμούς, είτε στη μαγειρική είτε ακόμη και για τον προσωπικό καλλωπισμό.

Τι είδους άνθρωποι επιλέγουν το εστιατόριο σας;

Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την ποιότητα του φαγητού. Αρκετοί προέρχονται και από τον χώρο της «show business», όπως είναι οι Michael Douglas, Matt Damon, Alan Alda, αλλά και από τον χώρο της πολιτικής, της πανεπιστημιακής κοινότητας και του επιχειρηματικού lobby.

Που βρίσκεται το εστιατόριο, ποιες είναι οι τιμές του για ένα άτομο και πως θα τις χαρακτηρίζατε;

Το Loi Restaurant βρίσκεται στην καρδιά του Manhattan, σε μια από τις καλύτερες περιοχές της πόλης που χαρακτηρίζεται για το ανώτερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της (208 West 70th street, Manhattan, 10023, New York). Η τιμή ενός γεύματος για ένα άτομο με κρασί κυμαίνεται μεταξύ $70-75, ενώ χωρίς κρασί $45.

 

Θα μοιραστείτε μαζί μας μία εύκολη συνταγή για ένα εντυπωσιακό, γευστικό πιάτο που να μπορούμε να ετοιμάσουμε έχοντας λίγο χρόνο στη διάθεσή μας;

Προτείνω ανεπιφύλακτα φιλέτα κοτόπουλου γεμιστά!

Θα χρειαστούμε:
4 φιλέτα κοτόπουλου
8 φέτες τυρί κασέρι
8 φέτες καπνιστό χοιρινό
αλάτι
πιπέρι

Για τη μαρινάδα:
1 φλιτζ. λάδι ελιάς
2 κουταλιές μουστάρδα
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
κόκκους πιπεριού

Για το γαρνίρισμα:
φύλλα ρόκας
φρεσκοτριμμένο
κόκκους πιπεριού

Διαβάστε: Επίσκεψη για κρασί στο Κτήμα Πρωτόπαπα

Τι κάνουμε: Ξεπλένουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε με ένα μαχαιράκι, ώστε να ανοίξουν στη μέση, χωρίς να κοπούν εντελώς.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν. Προσθέτουμε τα φιλέτα και ανακατεύουμε, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, στραγγίζουμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε μέσα στο άνοιγμα κάθε φιλέτου 2 φέτες κασέρι και 2 φέτες καπνιστού χοιρινού, διπλωμένα, ώστε να χωρέσουν, και τα ψήνουμε σε καυτό τηγάνι γκριλ, για περίπου 15-20 λεπτά, φροντίζοντας να τα γυρίσουμε, ώστε να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα.

Σερβίρουμε τα γεμιστά φιλέτα κοτόπουλου, πασπαλίζοντας με αλάτι και πιπέρι και γαρνίροντας με κόκκους πιπεριού και φύλλα ρόκας.

Καλή όρεξη!