Marketing Greece: Πώς ο πολιτισμός και ο τουρισμός έρχονται ένα βήμα πιο κοντά

Marketing Greece: Πώς ο πολιτισμός και ο τουρισμός έρχονται ένα βήμα πιο κοντά
Photo: pixabay.com
Όσα συζητήθηκαν στο workshop με τίτλο: «Πολιτισμός & Τουρισμός: Ένα βήμα πιο κοντά» που διοργάνωσε η Marketing Greece σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μολονότι η Ελλάδα αποτελεί το 5ο ισχυρότερο brand του κόσμου στον τουρισμό, κατέχει την 3η θέση στο δίπτυχο ήλιοςθάλασσα και την 8η στον θαλάσσιο τουρισμό, βρίσκεται εκτός δεκάδας στον πολιτιστικό τουρισμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα η Marketing Greece σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργάνωσαν workshop με τίτλο: «Πολιτισμός & Τουρισμός: Ένα βήμα πιο κοντά».

«Μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα φέρνοντας τους δύο κόσμους πιο κοντά. Το οξύμωρο είναι ότι, παρότι τουρισμός και πολιτισμός έχουν παράλληλες πορείες, δεν συναντιούνται συχνά. Οραματιζόμαστε έναν τουρισμό με βαθιά πολύπλευρη πολιτιστική εμπειρία και όχι απλά να εντάξουμε τον πολιτισμό στο τουριστικό προϊόν» ανέφερε η Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος της Marketing Greece.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ΥΠΠΟ, τόνισε ότι είναι τελείως διαφορετική η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τις δράσεις εξωστρέφειας ως περιττές. «Θεωρούμε για παράδειγμα ότι όλος ο κόσμος ξέρει τη Δήλο. Όχι δεν την ξέρει! Όταν στην Μύκονο έχουμε 2,5 εκατομμύρια μοναδικούς τουρίστες τον χρόνο και στην Δήλο μόλις 180.000 επισκέπτες, η απόκλιση είναι μεγάλη. Και είναι λανθασμένη η εικόνα του τι εστί Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως πρέπει να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες που θα δώσουν σημαντικούς καρπούς τα επόμενα χρόνια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να συγκλίνουν οι νοοτροπίες μεταξύ αρχαιολόγων και επιχειρηματιών.

«Τι κάνει ο κόσμος του τουρισμού για να εντάξει οργανικά στο ταξιδιωτικό προϊόν τον πολιτισμό; Πολλές φορές το υποβαθμίζουν με τον τρόπο που επενδύουν».

Ακραία καιρικά φαινόμενα και υπερ-τουρισμός

Μεταξύ των θεσμικών που έδωσαν το παρών και η Προέδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η οποία έκανε λόγο για βοήθεια και στήριξη στην κοινή προσπάθεια όλων.

«Είναι αυτονόητη η οργανική σύνδεση αυτών των δύο τομέων διότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο αειφόρου πολιτισμικού τουρισμού. Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το πολιτισμικό μας απόθεμα και πλέον έχουμε την τεχνολογία και την επιστήμη με το μέρος μας».

Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας συνδέεται, σύμφωνα με την κα Γκερέκου, με το πώς θα προστατέψουμε τον πολιτισμικό μας πλούτο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η Ιταλία έχει δώσει, εδώ και αρκετά χρόνια, το παράδειγμα. Παράλληλα στην σύνδεση οικονομίας της φιλοξενίας με την γαστρονομία και το ευ ζην συχνά ξεπερνάμε το μετρό και χάνουμε το παιχνίδι. Ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να πουλήσει καλύτερα τη φιλοσοφία του ευ ζην εκτός από την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την άναρχη δόμηση στις Κυκλάδες και την παρακώληση διαδικασιών από τοπικά συμφέροντα επιτρέποντας σε ιδιώτες να χτίζουν πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους. «Να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα και ένας σωστός χωροταξικός σχεδιασμός. Δηλαδή πώς θα κάνουμε τι, πόσο αντέχουν οι υποδομές για μία έξαρση τουριστική; Η διαχείριση προορισμών πρέπει να γίνει χθες εάν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούμε σε μία βαθιά μεταβατική περίοδο που ο επισκέπτης θέλει να γίνει συν δημιουργός πολιτιστικών εμπειριών. Τέλος, όλοι οι πολιτιστικοί χώροι επιβάλλεται να είναι προσβάσιμοι σε όλους» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προτεραιότητα έχουν οι πολίτες

Στην τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές εστίασαν εκπρόσωποι από τον χώρο του επιχειρείν και θεσμικοί φορείς. Ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ μίλησε για τη σημασία της διασύνδεσης Πολιτισμού – Τουρισμού, υπενθυμίζοντας πως η Marketing Greece παράγει φήμη για την χώρα εδώ και μία δεκαετία.

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε υποδομές, επενδύσεις, στην αγορά εργασίας και την ολοκληρωμένη διαχείριση προορισμών με επίκεντρο την αειφορία και την βιωσιμότητα. Ο τουρισμός πρέπει πρώτα να υπηρετεί τους πολίτες που ζουν στον τόπο τους» επεσήμανε.

Το προφίλ του πολιτιστικού τουρίστα

Στην ομιλία της με τίτλο: « Facts & Figures για τον Πολιτιστικό Τουρισμό» η Αγγελική Καραγκούνη, Content Manager ΣΕΤΕ – ΙΝΣΕΤΕ, τόνισε πως τουλάχιστον το 40% του συνόλου των τουριστών παγκοσμίως θεωρούνται πολιτιστικοί τουρίστες και πως η εν λόγω αγορά ανέρχεται σε 950 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσθεσε πως τα οφέλη του πολιτιστικού τουρισμού είναι οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και περιβαλλοντικά.

Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κύριο λόγο οι αγορές που ενδιαφέρονται για πολιτιστικά προϊόντα, ενώ στο top3 των χωρών που προσελκύουν τέτοιου είδους τουρίστες  βρίσκονται η Ιταλία, η Γαλλία και Ισπανία.

«Το προφίλ του πολιτιστικού τουρίστα έχει ως εξής: Διαθέτει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι αρκετά δραστήριος, ταξιδεύει συχνά και έχει υψηλότερη μέση δαπάνη. Τον ενδιαφέρει, όχι τόσο η σχέση ποιότητας – τιμής, όσο η σχέση ποιότητας – χρόνου. Παλαιότερα ήταν κυρίως συνταξιούχοι, πλέον βλέπουμε να μεγαλώνει σημαντικά και το μερίδιο των millennials».

Για να αντιληφθεί κανείς την υστέρηση της χώρας μας στον πολιτισμικό τουρισμό, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, ενδεικτικό είναι πως, βάσει στοιχείων του 2017, οι εξαγωγές πολιτιστικών αγαθών από την Ελλάδα ανέρχονταν σε 182 εκατομμύρια €, όταν το αντίστοιχο νούμερο στην Ιταλία άγγιζε τα 8 δισεκατομμύρια €, στη Γαλλία τα 7,8 δις ευρώ και στην Ισπανία τα 1,9 δις ευρώ!

Στις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις αναφέρθηκε η  Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός, Tourism Expert, πρ.πρόεδρος ΕΟΤ μιλώντας για υποαπόδοση, όταν όπως είπε, αυτό είναι το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι βγαίνουν ολοένα και φθηνότερα ταξιδιωτικά πακέτα πράγμα που σημαίνει ότι από αυτά εξαιρείται το προϊόν του πολιτισμού. Δεν έχουν γίνει οργανωμένα πολιτιστικά προϊόντα. Στο εξωτερικό διεξάγονται πολλά φεστιβάλ και συναυλίες κάτι που είχε αρχίσει να γίνεται και στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας βλέπουμε περιήγηση σε ιστορικά κέντρα, κτίρια κι άλλα τοπόσημα».

Η κα Χαζτηνικολάου αναγνώρισε πως σταδιακά προωθούνται σε όλη τη χώρα πολιτιστικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα, αλλά εδώ το πακέτο χρειάζεται υποδομές, marketing, ψηφιακές εφαρμογές και βεβαίως διαχείριση που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι.

«Προς το παρόν η περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει ένα προβάδισμα καθώς έχει δημιουργήσει ένα cluster στο οποίο συμμετέχουν 50 επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: