Τι γίνεται με τα έργα στο κέντρο της Αθήνας και πότε πρόκειται να παραδοθούν

Τι γίνεται με τα έργα στο κέντρο της Αθήνας και πότε πρόκειται να παραδοθούν
Photo: pixabay.com
Τι νέο έρχεται στις γειτονιές της Αθήνας.

Η Αθήνα αλλάζει πρόσωπο και ακολουθεί τα πρότυπα προηγμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αναβαθμίζοντας υποδομές και επίπεδο υπηρεσιών προκειμένου να είναι πιο φιλική πόλη προς τους πολίτες της, αλλά και ανταγωνιστική τουριστικά κινούμενη στη λογική του city break προορισμού.

Ο «μεγάλος περίπατος», η αφαίρεση graffiti από τοίχους και πεζοδρόμια, η ασφαλτόστρωση με “έξυπνα” υλικά, η δημιουργία «πάρκων τσέπης», παιδικών χαρών και ειδικών πάρκων για τα κατοικίδια, είναι μόνο μερικά από τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πρόσφατα μάλιστα ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, πραγματοποίησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού «FedHATTA», με αντικείμενο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας. Επί τάπητος τέθηκε η εξεύρεση τρόπων ώστε να εξυπηρετούνται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας όσο και η τουριστική κίνηση της πόλης.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, η FedHATTA χαιρέτισε τη διάθεση χώρων πάρκινγκ για τα τουριστικά λεωφορεία σε διάφορα σημεία της πόλης, και ειδικά στον χώρο πάρκινγκ της «ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ», όπου μπορεί να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός οχημάτων κοντά στον κύριο αρχαιολογικό χώρο της πόλης. Ζήτησε δε να υπάρξει σχεδιασμός έτσι ώστε τα τουριστικά λεωφορεία να μπορέσουν να γίνουν ένα φιλικό μέσο μεταφοράς για τους επισκέπτες μιας τουριστικής πόλης όπως η Αθήνα και να τους εξυπηρετούν με μεγαλύτερη αμεσότητα.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην συνεργασία που θα έχει η FedHATTA με τον Δήμο της Αθήνας και την ΕΑΤΑ, για περαιτέρω προβολή και υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας με στόχο μια βιώσιμη τουριστική πόλη.

Μεταναστευτικό και φωτιές στο προσκήνιο

Μιλώντας στο Fortune, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, έδωσε την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία δεδομένων των έκτακτων καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί.

«Η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η κινητικότητα των τουριστών συνεχίζεται με έντονο ρυθμό, κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς διανύουμε την υψηλή τουριστική περίοδο. Τα δεδομένα που αφορούν τα τουριστικά έσοδα και βασίζονται σε έρευνες των τραπεζών είναι θετικά, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές τιμές, αν λάβουμε υπόψιν ότι, συγκριτικά με πέρυσι, το ταξιδιωτικό πακέτο έχει ανέβει κατά 30%. Σίγουρα τα έσοδα είναι βελτιωμένα και αναμένονται να είναι βελτιωμένες και οι αφίξεις, ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο το 80% των επαγγελματιών του κλάδου έκλαιγαν! Τίποτα δεν είναι εύκολο και ομαλό, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και τις φωτιές και γενικότερα το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε μία διαρκή διαχείριση κρίσεων γι’ αυτό και δεν πρέπει να λέμε πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλίδης, υπενθυμίζοντας πως Σαντορίνη και Μύκονος βρισκόταν στο 70% μέχρι και τον Ιούλιο, ποσοστό το οποίο πήγε στο 100% μόλις τον Αύγουστο.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με όλους τους διεθνείς συνδέσμους και είμαστε στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξουμε με όποιο τρόπο το τουριστικό μας προϊόν. Όσον αφορά την Αθήνα, έχει μία ιδιόμορφη τουριστική κίνηση. Βλέπουμε πολύ κόσμο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και διερχόμενους τουρίστες μέσω των κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι όμως αφήνουν λίγα χρήματα και φεύγουν αμέσως».

Ο επικεφαλής της FedHATTA πρόσθεσε πως ο κόσμος κινείται και διασκεδάζει με ασφάλεια στην Αθήνα, επισκέπτεται την Ακρόπολη και κάνει περιπάτους στο ιστορικό κέντρο της πόλης που έχει πάει την καφεστίαση σε άλλο επίπεδο!

«Για εμένα προσωπικά, αυτή τη στιγμή, θεωρώ μεγάλη καινοτομία τους βυθιζόμενους κάδους όπου δεν μπερδεύονται τα υλικά και γίνεται πολύ πιο εύκολα η ανακύκλωση. Παρόλα αυτά, θα έλεγα ότι χρειάζεται ακόμα εκπαίδευση πάνω σε αυτό το θέμα διότι δε γίνεται μέσα στα ανακυκλωμένα υλικά ο άλλος, για παράδειγμα, να βάζει ζευγάρια παλιών παπουτσιών ή ηλεκτρονικές συσκευές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα εκπέμπει ασφάλεια

Για το ανανεωμένο πρόσωπο της Αθήνας μίλησε στο Fortune και ο Γενικός Γραμματέας της FedHATTA, Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ», κ. Νικόλας Κελαϊδίτης. Όπως είπε, η Αθήνα γίνεται σταδιακά μία σοβαρή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, φιλική και ευκολότερα προσβάσιμη στους επισκέπτες.

«Στόχος μας είναι να παραμείνει βιώσιμη και ανθεκτική η πόλη απέναντι σε κλιματολογικές και κυκλοφορικές αλλαγές, πρωτίστως για τους κατοίκους της και κατ’ επέκταση για τους τουρίστες. Επιτέλους, τελειώνει η Πανεπιστημίου, ένα έργο το οποίο εμφάνισε καθυστέρηση, ωστόσο, θεωρούμε ότι θα έχει παραδοθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Με μεγάλο ρυθμό κινούνται τα μικρά pocket parks και θέλουμε όλες οι παιδικές χαρές να είναι γρήγορα προσβάσιμες σε οποιαδήποτε γειτονιά στα 10 με 15 λεπτά. Επιπρόσθετα, έχει πραγματοποιηθεί το 40% της ασφαλτόστρωσης και, σε βάθος πενταετίας, όλοι μικροί οι δρόμοι σταδιακά θα στρωθούν με άσφαλτο από υλικά που θα απορροφούν τις πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».

Ο κ. Κελαϊδίτης υπογράμμισε ότι έχει αντικατασταθεί το 80% των παλιών λαμπτήρων – ήδη έχουν αντικατασταθεί 46.500 λαμπτήρες με Led –  επισημαίνοντας πως περισσότερο φως μεταφράζεται σε περισσότερη ασφάλεια.

Στα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η επέκταση των «dog parks» προκειμένου οι φιλόζωοι να πηγαίνουν τα ζώα τους με ασφάλεια σε ανοιχτούς χώρους, όπως επίσης και η ενίσχυση κοινωνικών δομών, όπερ σημαίνει ότι σε κάθε γειτονιά θα υπάρχει μία «λέσχη φιλίας» για ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

«Στην ουσία μιλάμε για χώρους συνεστίασης αντίστοιχους με τα παλιά ΚΑ.ΠΗ, με τη διαφορά, ότι εδώ ανοίγει η ηλικιακή ψαλίδα και θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ομάδες αυτές άνθρωποι όλων των ηλικιών. Σημαντικό στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση των δομών των υφιστάμενων δημοτικών ιατρείων με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού τους από 3 σε 7, δηλαδή ένα για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη γίνεται για τα δημοτικά κτηνιατρεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κελαϊδίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: