«Μασάζ» της Meta στην ΕΕ – Μειώνεται κατά 50% η συνδρομή σε Facebook και Instagram

«Μασάζ» της Meta στην ΕΕ – Μειώνεται κατά 50% η συνδρομή σε Facebook και Instagram
ANKARA, TURKEY - OCTOBER 4: In this photo illustration the logos of social media applications "Instagram, Facebook and WhatsApp" are displayed on a smart phone screen with stock market statistic in Ankara, Turkey on October 4, 2021. Facebook and its Instagram and WhatsApp services have all gone down on Monday in what marks an apparent worldwide outage for many users. US social network company Facebook saw its stock price plummet more than 5% on Monday after its services, including Instagram and WhatsApp, have all gone down globally for hours. Facebook's stock price was trading at $325 per share at 3.55 p.m. EDT shortly before the closing bell on the Nasdaq -- down 5.25% from the previous close of $343.01 a share on Friday, according to official figures. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Με την τιμή από 9,99 σε 5,99 ευρώ για έναν μόνο λογαριασμό και 4 ευρώ για κάθε πρόσθετο λογαριασμό.

Η Meta έχει προσφερθεί να μειώσει σχεδόν στο μισό το μηνιαίο τέλος συνδρομής για το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη, στα 5,99 ευρώ από 9,99 ευρώ αντιστοίχως, όπως δήλωσε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των ανησυχιών τόσο των ρυθμιστικών αρχών προστασίας της ιδιωτικής ζωής όσο και των αντιμονοπωλιακών αρχών.

Η κίνηση αυτή έγινε εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων από ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και ομάδες καταναλωτών σχετικά με τη συνδρομητική υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις της Meta που ξεκίνησε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο και η οποία -σύμφωνα με τους επικριτές- απαιτεί από τους χρήστες να πληρώνουν ένα τέλος για να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητά τους.

Η Meta εγκαινίασε την υπηρεσία για να συμμορφωθεί με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος περιορίζει τη δυνατότητά της να εξατομικεύει διαφημίσεις για τους χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πλήττοντας τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το μοντέλο αμοιβής επιδιώκει να εξισορροπήσει τις αντικρουόμενες απαιτήσεις μεταξύ των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και του νέου τεχνολογικού κανόνα DMA.

«Θέλαμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία εδώ και αρκετό καιρό, επειδή πρέπει να φτάσουμε σε σταθερή κατάσταση,  γι’ αυτό προσφερθήκαμε να μειώσουμε την τιμή από 9,99 σε 5,99 ευρώ για έναν μόνο λογαριασμό και 4 ευρώ για κάθε πρόσθετο λογαριασμό», υποστήριξε ο δικηγόρος της Meta, Τιμ Λαμπ, σε ακρόαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτό είναι μακράν το χαμηλότερο άκρο του εύρους που κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να πληρώνει για υπηρεσίες αυτής της ποιότητας, Και νομίζω ότι αυτή είναι μια σοβαρή προσφορά. Η ρυθμιστική αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι εκεί έξω και πρέπει να καταλαγιάσει γρήγορα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η ολοήμερη ακρόαση έχει ως στόχο να δώσει στους χρήστες της Meta και σε τρίτους την ευκαιρία να ζητήσουν σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνεται με την DMA.

Η Meta έκανε τη μειωμένη προσφορά στις ρυθμιστικές αρχές νωρίτερα φέτος και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρχές προστασίας δεδομένων, συγκεκριμένα με την ιρλανδική εποπτική αρχή, για το θέμα.

Οι χρήστες, οι οποίοι συναινούν να παρακολουθούνται, λαμβάνουν μια δωρεάν υπηρεσία η οποία χρηματοδοτείται από τα διαφημιστικά έσοδα.

Οι εταιρείες κινδυνεύουν να υποστούν πρόστιμα ύψους έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους για παραβιάσεις της DMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com