Mastercard Fintech Forum: Αυτές είναι οι κορυφαίες fintechs που ξεχώρισαν στη μεγάλη γιορτή της καινοτομίας

Mastercard Fintech Forum: Αυτές είναι οι κορυφαίες fintechs που ξεχώρισαν στη μεγάλη γιορτή της καινοτομίας
Οι Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech εταιρείες που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση της Αθήνας και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στο Start Path της Mastercard.

Οι Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech εταιρείες που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση της Αθήνας και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στο Start Path της Mastercard.

Αποδεικνύοντας για ακόμη μια χρονιά την υποστήριξή της στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, η Mastercard υλοποίησε και φέτος το Mastercard Fintech Forum, μια πρωτοβουλία που αποτελείται από τέσσερις εκδηλώσεις και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή το οικοσύστημα των fintech στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, κορυφαίες fintechs από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και το Ισραήλ, διεκδίκησαν μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα της Mastercard για νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσιάζοντας μία σειρά από λύσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών από ασφαλής ψηφιακές πληρωμές, blockchain, regtech, μέχρι και εφαρμογές με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η φετινή διοργάνωση έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου παρευρέθηκαν διακεκριμένα και ανερχόμενα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, επενδυτές, venture capitals και φυσικά οι 6 υποψήφιες fintechs.

Oι δύο fintechs που ξεχώρισαν μέσα από την ψηφοφορία των των καλεσμένων  και των κριτών, είναι οι Coriunder και Moveo.ai, οι οποίες θα διεκδικήσουν μία θέση στο Start Path, στην κύρια εκδήλωση του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024 στο Βερολίνο και θα συγκεντρώσει μέλη του οικοσυστήματος Mastercard από όλη την Ευρώπη,

Οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αθήνας προέρχονται από τη Σερβία και το Ισραήλ και είναι οι Blink.ing, Fugu, Hoox και Kima.

Στο φετινό Mastercard Fintech Forum όμως, έλαβαν χώρα και μία σειρά από παράλληλες δράσεις και συζητήσεις αφιερωμένες στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Διεθνώς αναγνωρισμένα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι από τον τραπεζικό κλάδο, θεσμικοί εκπρόσωποι και venture capitals από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μοιράστηκαν με το κοινό ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τις ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και πιο συγκεκριμένα τις πληρωμές Web3, τις στρατηγικές άντλησης κεφαλαίων και τη χρήση του GenΑΙ στον κλάδο του fintech. Επιπλέον, fintech experts και απόφοιτοι του Start Path μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας, ενθαρρύνοντας και εμπνέοντας τους συμμετέχοντες.

Ο Brett King, αναγνωρισμένος συγγραφέας best seller και ειδικός στις τάσεις του μέλλοντος, έδωσε το δικό του στίγμα στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας στο κοινό πρωτοποριακές ιδέες για το αναδυόμενο τοπίο των τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών και τον τρόπο με τον οποίο αυτές τοποθετούνται στον “έξυπνο” κόσμο που αναμένεται να σχηματίσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Στη συνέχεια οι Leor Catalan, CEO των Corporate Ventures DavidShield και PassportCard, Ράνια Λάμπρου, Co-Founder και CEO στη Simpler και Hristian Drensky, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Συνεργασιών στην NOTO – 360 Fraud and Compliance, μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και το δικό τους ταξίδι τους στο επιχειρείν, ενώ ο Ελευθέριος Κουσάκης, Regional Vice President, Central and Eastern Europe της Dynamic Yield από την Mastercard, περιέγραψε τις δυνατότητες εξατομίκευσης σε πραγματικό χρόνο που προσφέρει η πρωτοποριακή αυτή πλατφόρμα.

Τέλος, η Leda Glyptis, PhD, μοιράστηκε στρατηγικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τις τράπεζες να ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή, χρησιμοποιώντας της πολυετή εμπειρία της στις fintech και στον τραπεζικό κλάδο.

Εκπροσωπώντας τον τραπεζικό τομέα, ο Δημήτρης Πλέσσας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Καρτών και Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και η Shani Federman, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην Discount Bank, από το Ισραήλ εμβάθυναν στη σχέση των τραπεζών με τις εταιρείες Fintech, αλλά και στα εναλλακτικά μοντέλα συνεργασίας που προκύπτουν από αυτήν.

Ο Nitendra Rajput, Senior Vice President, AI Products και επικεφαλής του AI Garage στη Mastercard, παρείχε μια εσωτερική οπτική στις πρωτοβουλίες της Mastercard για την τεχνητή νοημοσύνη, αναδεικνύοντας τον πρωτοποριακό της ρόλο στον τομέα, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα στην προώθηση της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στον οργανισμό.

Στην πολυαναμενόμενη συζήτηση με επενδυτές διαφόρων σταδίων, η Diana Aladzhova, Εταίρος στη Silverline Capital και Ιδρυτής της CFO Insights, ο Lars Rasmussen, Tech Angel και συν-δημιουργός των Google Maps και Weav Music, μαζί με τον Δημήτρη Καλαβρό-Γούσιου, Serial Venture Capitalist, εξέτασαν το τοπίο της χρηματοδότησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις τάσεις στην περιοχή και μοιράζοντας συμβουλές για νέους επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια, η Natasha Zurnamer, Founder και CEO της Optty, και ο Nathan Joel, Υπεύθυνος Πωλήσεων της Kipp, μοιράστηκαν την δική τους επιτυχημένη ιστορία μέσα από το Start Path ενώ η Payal Dalal, Senior Vice President, Center for Inclusive Growth στη Mastercard, συζήτησε στρατηγικές και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της ψηφιακής συμμετοχικότητας στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων στις νικήτριες εταιρείες από τον Andreas Spengel, Senior Vice President, Business Development της Mastercard και τον Παναγιώτη Πολύδωρο, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Πολύδωρος: «Ο κλάδος του Fintech στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ανθίζει. Η ραγδαία ανάπτυξη και το ολοένα αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον μαρτυρούν την αισιόδοξη προοπτική του. Στο πλαίσιο του Mastercard Fintech Forum στην Αθήνα, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε καινοτόμες ιδέες που φέρνουν επανάσταση στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Στη Mastercard, στηρίζουμε έμπρακτα τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μοιράζονται το όραμά μας για μια ψηφιακή οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τους πρωτοπόρους που διαμορφώνουν το μέλλον του Fintech και να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο των ψηφιακών συναλλαγών. Συγχαίρουμε τις δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού στο Βερολίνο, καθώς και όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και ανυπομονούμε να δούμε τα μελλοντικά τους επιτεύγματα».

Το Mastercard Fintech Forum είναι μία πρωτοβουλία της Mastercard που έχει ως στόχο τη στήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων, φέρνοντας κοντά στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου, fintech επιχειρήσεις, επενδυτές και εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου,  πυροδοτώντας συζητήσεις για τις νέες τάσεις του fintech οικοσυστήματος καθώς και μελλοντικές συνεργασίες.