Ματαιώθηκε η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Ματαιώθηκε η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα
Photo:

Ο αμερικανικός κολοσσός προτίμησε τη Ρουμανία για την υλοποίηση του κέντρου υποστήριξης των προϊόντων του.

Η οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς από το να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα του πώς επιδρά αυτό το κλίμα στην πραγματική οικονομία είναι και η ματαίωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός προτίμησε τη Ρουμανία για να δημιουργήσει το κέντρο υποστήριξης των προϊόντων της στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», οι Αμερικανοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τόσο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα φαίνεται πως θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, «οι ΗΠΑ έχουν διάθεση και πρόθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ελλάδα –αποκορύφωμα θεωρείται η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα τον Νοέμβριο– αλλά και μιλούν θετικά για τη χώρα στα ΜΜΕ και σε διεθνή fora. Η αμερικανική κυβέρνηση και η αμερικανική επενδυτική κοινότητα περιμένουν ένα δείγμα γραφής. Η Ελλάδα παραμένει ακριβή υπό την έννοια του επενδυτικού ρίσκου και ο κίνδυνος Grexit υπάρχει ακόμη στο μυαλό των επενδυτών».

Όπως επισημαίνεται, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τα αμερικανικά κεφάλαια θα διοχετεύονται στη χώρα μας μόνο μέσω των distress funds: «Σε αυτή τη φάση της ελληνικής οικονομίας θα έρθουν μόνο τα distress funds, τα βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Από τα μέσα του 2016 και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας και προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως σε αυτές που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, θα έρθουν και μακροπρόθεσμα κεφάλαια», σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υποστήριξε επίσης ότι τα αμερικανικά κεφάλαια που ήδη δραστηριοποιούνται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα θα συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης μόνο εάν απαιτηθεί μικρή συμμετοχή των ιδιωτών.