«Μαύρη» μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές

«Μαύρη» μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με σημαντικές απώλειες 3,2% έκλεισε ο Stoxx Europe 600.

Μεγάλες απώλειες σημείωσαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από την παγίδα του αδύναμου πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας από την Ευρώπη έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάκαμψης. Τις ανησυχίες αυτές ενέτειναν τα πρόσφατα σημάδια επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας που αποτελεί την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 3,2% στις 311,36 μονάδες, έχοντας χάσει συνολικά 11% από το υψηλό των 349,71 μονάδων που πέτυχε στις 10 Ιουνίου και με τους αναλυτές να κάνουν λόγο και για επίσημη τεχνική διόρθωση του δείκτη.

Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με απώλειες 3,58%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σήμερα κατά 2,87%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε «βουτιά» 3,63% , ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,83%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 3,59% χαμηλότερα, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 4,44%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία νωρίτερα, ο γερμανικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε πολύ χαμηλά επίπεδα το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως αποτυπώνεται σε εναρμονισμένη βάση, ήταν 0,8%, όπως και τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis. Σε σχέση με τον Αύγουστο οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.