Η «μαύρη τρύπα» της JPMorgan

Η «μαύρη τρύπα» της JPMorgan
Photo:

Ο τραπεζικός κολοσσός καλείται να καλύψει «έλλειμμα» άνω των 20 δισ. δολ. μέχρι το 2019.

Όταν η Fed παρουσίασε την Τρίτη τις προτάσεις της για νέους, ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες για τις 8 συστημικές τράπεζες των ΗΠΑ -εν προκειμένω ανεβάζοντας κατά 1% έως 4,5% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, συγκριτικά με αυτόν που προβλέπεται στη «Βασιλεία ΙΙΙ» (7%), έτσι ώστε να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο κρατικών διασώσεων από το 2019 και τούδε- αποδείχθηκε ότι είπε τελικά μόνον τη μισή αλήθεια…

Με σφιγμένα δόντια, ανακοίνωσε ότι υπάρχει συνολικό έλλειμα 22 δισ. δολαρίων στις Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of New York Mellon και State Street. Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει δημόσια όλη την εικόνα: ότι δηλαδή η «μαύρη τρύπα» αφορά αποκλειστικά την JPMorgan!

Όχι ότι ο τραπεζικός κολοσσός θα δυσκολευτεί να αντλήσει τα απαιτούμενα πρόσθετα κεφάλαια μέσα στην επόμενη τετραετία: ήδη τα καθαρά του έσοδα φθάνουν τα 20 δισ. δολάρια τον χρόνο.

«Αν κι ακόμη αξιολογούμε τις προτάσεις της Fed, είμαστε καλά κεφαλαιοποιημένοι και σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα, συνεχίζοντας την προσφορά ισχυρών αποδόσεων στους μετόχους μας», επισημαίνει η JPMorgan σε ανακοίνωσή της.

«Είναι λογικό» να υπάρχει η προσδοκία ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της JPMorgan να ανέλθει στο 11,5%, παραδέχθηκε η γενική οικονομική διευθύντρια της τράπεζας, Μάριαν Λέικ, σε χθεσινή σύσκεψη στη Νέα Υόρκη. Ήδη αυτός κυμαίνεται στο 10,1%, ενώ στα «θηραυροφυλάκια» της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, βρίσκονται σήμερα 163 δισ. δολάρια, χάρη στο πολύπλοκο φάσμα των δραστηριοτήτων της: από τον εμπορικό έως τον επενδυτικό κλάδο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντος της τράπεζας, η JPMorgan δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, παρά  εξετάζει άλλες επιλογές», γράφει το AFP, «που θα τις επιτρέψουν να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες μέσα σε δυόμισι χρόνια. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η χρήση μέρους των μεγάλων κερδών της, σύμφωνα με την RBC Capital Markets, που εκτιμά ότι σε ετήσια βάση αυτά θα φθάσουν τα 23 δισ. δολ. την περίοδο 2015-2019».

«Όμως το να βάλει η τράπεζα κι άλλο “χέρι” στα κέρδη της για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση μπορεί να σηματοδοτήσει πλήγμα για τους μετόχους», συμπληρώνει η RBC. Μοιραία λοιπόν -επισημαίνει- η Νο1 πρόκληση για τον τραπεζικό κολοσσό θα είναι να πετύχει μεγαλύτερες αποδόσεις.

Μέχρι να ληφθούν πάντως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κυλήσει πολύ «νερό στο αυλάκι». Οι προτάσεις της Fed βρίσκονται άλλωστε ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα επιβληθεί σε καθεμία από τα «συστημικά» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Η Wall Street έχει αρχίσει εν τω μεταξύ στενό «μαρκάρισμα» στις ρυθμιστικές αρχές, ζητώντας τους να λάβουν σοβάρα υπόψη τα διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και τις πιθανές ζημίες στις αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι αμερικανικές τράπεζες τώρα διαμαρτύρονται ότι οι αυστηρότεροι κανόνες της Fed θα τις βάλουν σε μειονεκτικότερη θέση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους…