Το «μαύρο πρόβατο» των ΗΠΑ έγινε ο σύνδεσμος Ρωσίας-Κίνας

Το «μαύρο πρόβατο» των ΗΠΑ έγινε ο σύνδεσμος Ρωσίας-Κίνας
Photo:

Ο ρώσος επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμτσένκο στον οποίο επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ, είναι ο εκλεκτός του Πούτιν.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμτσένκο, εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ορίστηκε το κύριο πρόσωπο αρμόδιο για τις επιχειρηματικές σχέσεις της Μόσχας με την Κίνα.

«Ξέρετε τι είπε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν; Με συνέστησε (στους Κινέζους επιχειρηματίες) λέγοντας τώρα ο κύριος Τιμτσένκο είναι ο επικεφαλής του επιχειρηματικού συμβουλίου μας. Με άλλα λόγια -τώρα αυτά είναι δικά μου λόγια- είναι ο κύριος άνθρωπός μας για την Κίνα, από την άποψη των επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτό συνέβη χθες» Τετάρτη, δήλωσε ο Τιμτσένκο ο οποίος συνόδευσε τον Πούτιν στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Τιμτσένκο περιλαμβάνονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Δύση σαν ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, τους αξιωματούχους και τους επιχειρηματίες που τον υποστηρίζουν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο διορισμός του Τιμτσένκο ως επικεφαλής της ρωσικής πλευράς ενός σινορωσικού επιχειρηματικού οργάνου επιβεβαιώθηκε και από το ίδιο το λόμπι.

Την Τετάρτη η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία με την Κίνα.

«Πιστεύω ότι το συμβόλαιο της Gazprom είναι ίσως το πιο σημαντικό οικονομικό γεγονός της τελευταίας δεκαετίας», δήλωσε ο Τιμτσένκο σχετικά. «Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και έτσι να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του φυσικού μας αερίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας επεσήμανε επίσης ότι αναμένει σύντομα την υπογραφή νέων συμφωνιών με την Κίνα, στις οποίες αναμένεται να εμπλέκεται και η εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek της οποίας είναι συνιδιοκτήτης.

Ο Τιμτσένκο εκτιμά επίσης ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις αγορές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες περιορίζουν τη συνεργασία τους με τη χώρα εξαιτίας των κυρώσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Ιστορική συμφωνία «γιγάντων» για το φυσικό αέριο

Γιατί κανένας δεν ακουμπάει το αφεντικό της Gazprom